Suomesta on löytynyt jo toinen Linguatula serrata -kielimato koiralta. Tämä löydös tuli ilmi eilen, ja se löytyi Kreikasta tuodusta koirasta.
Oireet olivat samankaltaiset kuin Espanjasta tuodulla koiralla: Koira oli sylkäissyt ulos noin kolmen senttimetrin pituisen madon. Omistaja oli tämän jälkeen etsinyt aiheesta tietoa ja hakeutunut eläinlääkäriin mielessään jo valmiina diagnoosi kielimato-loisesta.
Lue myös: Koirasta löytyi Suomessa ennennäkemätön kielimato, joka voi tarttua ihmiseen: Tältä se näyttää
– Omistajan mukaan lääkitykset tehoavat, ja koira räkii matoja lattialle, kertoo eläinlääketieteellisen parasitologian yliopistonlehtori Anu Näreaho Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Näreaho kertoo, että loinen kuolee lääkkeen takia ja irrottaa otteensa nenänielusta. Kielimato on nenänielussa kiinni pienillä koukuilla. Kun ote irtoaa, koiraa alkaa kutittaa entistä enemmän, jolloin se sylkee vierasesineet pois.
Linguatula on äyriäisiin kuuluva nenänielun loinen, jonka koira voi saada syömällä infektoituneen naudan, lampaan tai muun kasvinsyöjäeläimen elimiä raakana. Koiran tartunta voi aiheuttaa tartuntariskin myös ihmiselle. Loinen voi kasvaa kahdeksansenttiseksi. Kielimato voi oireilla koiralla nenänieluoireena, ja sen voi havaita esimerkiksi tähystyksessä tai ulostenäytteestä.
Vastuullista toimintaa omistajilta
Näreaho kiittelee kumpaakin koiranomistajaa erittäin vastuullisesta ja valveutuneesta toiminnasta. Omistajat olivat heti löydön tehtyään ottaneet yhteyttä eläinlääkäriin.
Tuontikoirien loiset voisi Näreahon mukaan teoriassa havaita jo maahan tultaessa, jos koirilta otettaisiin ulostenäyte. Kuitenkin, jotta munia löydettäisiin, tarvitsisi infektion olla tarpeeksi kauan sitten saatu, jotta munia erittyy. Jos tartunta on aivan tuore, ei se näy näytteessä, jolloin tuontihetken lisäksi pitäisi vielä ottaa myöhemmin toinen näyte. Lisäksi munia erittyy vaihtelevia määriä, joten voi olla hetkiä, jolloin niitä ei ole.
– Ulostenäytteen ottaminen ei ole pakollista, tuontisäädöksiin ei liity sellaista. Mutta rescuejärjestöt voisivat esimerkiksi lisätä sen omaehtoisesti tuontiin, Näreaho sanoo.
Espanjasta tuodun koiran kielimato löytyi jo tammikuussa, mutta tieteellinen artikkeli julkaistiin vasta nyt. Kreikasta tuodun koiran tartunta varmistui eilen.