Tuontikoirat: Eläinlääkäri osasi jo odottaa kielimatoa – pitää ihmisten tuomisia uhkaavampina

2:15img
Näin Linguatula serrata -kielimato voi tarttua koirasta ihmiseen – katso video!
Julkaistu 28.10.2021 18:18
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Helsingin yliopisto tiedotti eilen Espanjasta Suomeen tuodusta koirasta, josta löytyi Linguatula serrata -kielimato. Löydös oli ensimmäinen Suomessa, mutta asiantuntijalle se ei tullut yllätyksenä.

Tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari kertoo kielimatohavainnon olleen odotettu löydös.

– Tämä ei tullut millään tavalla yllätyksenä. Tiedämme, että tuontikoirien mukana tulee monenlaisia loisia ja tämä kielimato on ollut odotettujen listalla, Saari sanoo.

Saarella on lemmikkejä, jotka ovat tuontieläimiä. Tuontieläimiä ei hänen mukaansa tarvitse syyllistää.

– Tuontieläimiä on turha demonisoida. Loisriski on suurempi, jos eläin tuodaan suuresta eläinyksiköstä tai kyseessä on kulkukoira, Saari sanoi  MTV Uutiset Livessä.

Saaren mukaan tuontieläinten yhteydessä on kuitenkin otettava huomioon loisriskit. Monet loiseläimet tarvitsevat elämänkiertokulkuunsa niin sanotun väli-isännän, joita ei välttämättä Suomessa ole. Samoin Suomessa lämpötila rajoittaa monien loislajien lisääntymistä.

Lue myös: Koirasta löytyi Suomessa ennennäkemätön kielimato, joka voi tarttua ihmiseen: Tältä se näyttää

– Suomi on loissairauksissa lintukoto. Tämä kielimato on toki loissairausten ikävimmästä päästä, koska se voi tarttua ihmiseen ilman väli-isäntiä.

Tuontieläinten tuomien tautien riskiä voidaan Saaren mukaan pienentää tekemällä eläimille tautitestejä sekä lääkitsemällä ne asianmukaisesti jo lähtömaassa.

Villieläimet voivat tuoda tauteja rajan yli

Loisia Suomeen kantavat myös villieläimet. Saari arvioi, että seuraava odotettava eläinten tuoma tauti on myyräekinokokki.

– Myyräekinokokkia esiintyy Ruotsissa, Venäjällä ja Baltian maissa. Ne voivat tulla Suomeen esimerkiksi kettujen tai supikoirien mukana.

Lue myös: "Koira räkii matoja lattialle" – Suomessa jo toinen kielimatolöytö

– Tiedämme tapauksen, jossa Haminan seudulla asuva ihminen sai hyttysen pistosta marjastaessa ihonalaismadon. Tämä on toinen tauti, jonka odotetaan tulevan Suomeen itärajan yli. Tuontikoirilla tapauksia on toki esiintynyt.

Sairauksia kantavat myös ihmiset

Myös ihminen voi saada loistartunnan ulkomaanmatkoillaan ja tuoda sairauden Suomeen. Saari pitää ihmisen Suomeen tuomia sairauksia suurempana uhkana kuin tuontieläinten.

– Viranomaiset ovat asettaneet tietyt vaatimukset eläinten tuomiselle Suomeen. Esimerkiksi Rabies-rokote sekä matolääkitys myyräekinokokkia vastaan ovat pakollisia. Ihmisiin liittyen tällaisia vaatimuksia ei ole, Saari kertoo.

Ulkomailla loiset ja alkueläimet voivat olla peräisin esimerkiksi saastuneesta juomavedestä. Madot voivat tarttua myös suoraan ihon läpi.

– Madon voi saada vaikka kahlatessa vedessä tai syömällä salaattia tai sushia, Saari sanoo.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos kehottaakin matkailijoita huolehtimaan käsihygieniasta sekä valitsemaan turvallisia ruokia matkan aikana.

Katso tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saaren koko haastattelu alla olevalta videolta!

6:14img

Tuoreimmat aiheesta

Koirat