Koiraguru Victoria Stilwell paljastaa: Tämä on yleisin virhe koiranpennun hoidossa

Victoria Stilwell (2)
Koirankouluttaja Victoria Stilwell Helsingissä 2012Lehtikuva
Julkaistu 24.08.2015 13:27

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Koiraguru Victoria Stilwell neuvoo, miten uuteen koiraan kannattaa suhtautua. Jokainen rotu ei sovi ensimmäiseksi koiraksi. 

Kotiin tulee uusi koira. Se on pieni, ja niin ihana! Haluan pallutella sitä ikuisesti, nukkua sen vieressä ja saa se sohvallekin tulla, vähän vain, kun aluksi sen on niin paha mielikin...

Niin. Ja pian pieni vauva onkin koko perhettä ärsyttävä aikuinen.

– Yleisin virhe pennun kanssa on, että sille annetaan liikaa vapauksia liian pian, Victoria Stilwell kuvaa.

– Kuin saisit vauvan, ja antaisit sen tehdä mitä vain: ole ilman vaippaa, kakkaa, minne haluat, syö johtoja ja pistä sormesi pistorasiaan! Et toimisi näin lapsen kanssa, joten älä toimi näin koiranpennunkaan kanssa.

Koiraguru Stilwell on tunnettu esimerkiksi kirjoistaan ja ohjelmista Isännän ja koiran käytöskoulu ja Isännän ja koiran käytöskoulu Amerikassa.

Koiranpentu

Koiranpentu tarvitsee säännöt.

Koiranpennun lisäksi kotiin voi saapua kodinvaihtaja: vanha, jo elämää nähnyt rescuekoira. Stilwellin mukaan vanhemman koiran kanssa ei saa kiirehtiä. Koira ei aluksi näytä todellista itseään.

– Anna koiralle aikaa. Kun koira tulee kotiisi, kestää pari viikkoa, että se kotiutuu. Et näe koiran todellista käytöstä ennen kuin niin sanottu kuherruskuukausi on ohi.

Kyse ei ole koosta, vaan temperamentista

Omaa elämäntilannetta ja kokemusta tulee kartoittaa jo koiraa valittaessa. Jokainen rotu ei sovi ensimmäiseksi koiraksi. Mutta jos on jo omistanut minimallisen mäyräkoiran, voiko seuraavaksi roduksi valita 50-kiloisen paimenkoiran?

Koiranpentu (2)

Yleisin virhe pennun kanssa on, että sille annetaan liikaa vapauksia liian pian.

Stilwellin mukaan vaikuttavia tekijöitä on paljon. Siinä, missä mastiffi vaatii omistajaltaan paljon, esimerkiksi Cavalier Kingcharlesinspanieli on sopiva rotu ensikoiraksi.

– Rodusta huolimatta kyse on yksilön persoonasta. Kyse ei ole koosta, vaan temperamentista, Stilwell sanoo.

Rotua ei kannata tuijottaa sokeasti. Sekarotuinen ei ole sen huonompi kuin papereilla varustettu rotukoirakaan.

– Yksi koirani on sekarotuinen, ja rakastan sekarotuisia koiria. Niiden geenipooli on parempi; rotukoirien geenipooli on valitettavasti hyvin pieni. Rotukoirilla on enemmän terveysongelmia.

Mitä tehdä, kun koira hyppii päälle?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit