Koiramäen Suomen historia Kansallisteatterin ensi-illassa – ohjaaja: Lastenteatterietuliitettä tarvitaan yhtä vähän kuin naisohjaajaetuliitettä

2:05img
Ruotsin vallan aika lasten silmin.
Julkaistu 06.03.2019 19:32
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Supersuosittu Koiramäen Suomen historia on löytänyt tiensä Kansallisteatterin näyttämölle. Torstaina ensi-illassa oleva opettavainen näytelmä kertoo Suomesta Ruotsin aikana – aina 1500-luvulta alkaen.

Näytelmän ohjaaja Irene Ahon mukaan lastenteatteriin pitää suhtautua samalla vakavuudella kuin aikuisten teatteriin.

– Se on mielestäni teatteria. Niitä etuliitteitä tarvitaan yhtä vähän kuin tarvitaan nais- ja miesohjaajaetuliitteitä, Aho sanoo.

Aho ja Korttila

Irene Aho ja Aksa Korttila ovat erittäin innostuneita Koiramäki-näytelmästään. Myös yleisö on ottanut vastaan teoksen niin hyvin, että kevät on jo käytännössä loppuunmyyty. Syksyä aletaan myymään maaliskuun lopussa.

"Hulluutta" on ollut ja tulee olemaan

Ahon mukaan itse näytelmä on kerroksiltaan rikas – sellainen, josta eri-ikäiset löytävät oman kulmansa. Näytelmä on opettanut myös tekijöitään.

– Sellainen hulluus, mikä liittyy valtaapitäviin, sitä on ollut ennen ja sitä on edelleen nyt valitettavasti.

"Ruotsin kanssa eläminen mielettömän suuri osa identeettiämme"

Koiramäki-sarjan luoja Mauri Kunnas odottaa mielenkiinnolla ensi-iltaa.

– Tämä koko Ruotsin aika, aikamme Ruotsina, on jäänyt mielestäni aika vähälle huomiolle elämäni ajan eli viimeiset 50 vuotta. Mielestäni tämä Ruotsin kanssa eläminen on kuitenkin mielettömän suuri osa identeettiämme, Kunnas painottaa. 

Kunnaksen tavoitteena on paitsi ilostuttaa myös sivistää kaikenikäisiä lukijoitaan.

– Kyllä olen tässä kirjoja tehdessä löytänyt itsestäni tällaisen kummallisen Snellman-puoliskon eli kansanvalistajan, Kunnas naurahtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Mauri Kunnas