Koirarekisteriin ryntäys viime hetkellä, valtaosa yhä ilmoittamatta – seuraamusmaksu uhkana

9:29img
Katso myös: Koirarekisteri paljastaa maakuntien suosituimmat rodut
Julkaistu 02.01.2024 12:46
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Suomessa asuvat koirat olisi pitänyt ilmoittaa Ruokaviraston koirarekisteriin ennen viime vuoden loppua. Rekisteristä puuttuu kuitenkin yhä valtaosa Suomessa asuvista koirista. 

Ruokaviraston koirarekisteriin oli ilmoitettu vuoden loppuun mennessä 238 665 koiraa, kertoo eläinten merkinnän- ja rekisteröinnin jaostopäällikkö Terhi Simonen-Jokinen Ruokavirastosta MTV Uutisille sähköpostitse.

Viime vuoden viimeisenä päivänä rekisteröintejä tehtiin ahkerasti ja rekisteriin ilmoitettiin 23 241 koiraa. Alkaneen vuoden ensimmäisenä päivänä rekisteröitiin heti 4207 koiraa.

Ruokavirasto on arvioinut, että Suomessa on noin 800 000 koiraa. Valtaosa niistä on siis yhä rekisteröimättä.

Lue myös: Koirarekisterillä halutaan pentutehtailu kuriin, mutta harrastajat epäilevät – "Hyvin negatiivinen suhtautuminen ennakkoon"

Maa- ja metsätalousministeriö päätti vuonna 2021, että kaikki Suomessa asuvat koirat tulee jatkossa tunnistusmerkitä ja rekisteröidä viranomaisrekisteriin.

Uhkasakko tai seuraamismaksu mahdollinen

Koirien puuttumisesta rekisteristä voi tulla seurauksia. Lievimmillään seuraus on viranomaisen kehotus ilmoittaa koira rekisteriin määräaikaan mennessä. 

Viranomaisten määräyksiä voidaan tehostaa uhkasakolla. Koiran tunnistusmerkinnän laiminlyönnistä voidaan määrätä myös seuraamusmaksu.

Simonen-Jokisen kertoo, että uhkasakko on melko järeä pakkokeino, eikä ei ole viranomaisella ensimmäisenä työkalupakissa.

– Jos koiran haltija ei ole ilmoittanut koiraa rekisteriin, ensivaiheessa hänelle annettaisiin asiassa kehotus tai määräys ja määräaika asian saattamiseksi kuntoon.

Jos viranomainen joutuu tekemään ylimääräistä valvontaa, se saattaa olla valvontaviranomaisen kuten kunnaneläinlääkärin tai, läänineläinlääkärin, maksutaksan mukaisesti maksullista. Vakavissa tapauksissa määräystä voitaisiin tehostaa uhkasakolla.

– Jos annettua määräystä ei noudateta, voidaan asiassa tehdä tutkintapyyntö poliisille. Jos koiralla ei ole lainkaan mikrosirua, asiasta voidaan harkita seuraamusmaksun määräämistä.

Lue myös: Millaiset tekijät vaikuttavat koiran luonteeseen? Rotu ei määritä kaikkea

Koiraa ei oteta pois

Simonen-Jokisen mukaan rekisteröintipuutteet eivät ole aihe ottaa koiraa pois. Hän kuitenkin nostaa esiin vastuullisen eläintenpidon periaatteen.

– Muiden eläinten rekistereistä tiedämme, että rekisteröinnin puutteet indikoivat usein puutteita myös eläinten hyvinvoinnissa. Vastuulliseen eläintenpitoon, jatkossa myös koirien osalta, kuuluu lakisääteisten tietojen ilmoittaminen rekisteriin määräajassa. 

Ruokaviraston koirarekisteriin ilmoitetaan pentujen syntymät, haltijanvaihdokset, maahan tuonnit ja pysyvät maasta viennit. 

Myös koirakaverin kuolemasta pitää muistaa rekisteriin ilmoittaa.

Rekisterin on toivottu osaltaan edistävän koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja auttavan eläinsuojelun valvonnassa. Koiran rekisteröinti maksaa 10–19 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat