Prinsessa Latifan käytössä olleen puhelinnumeron kerrotaan löytyneen numerolistalta, jota on tarkasteltu Pegasus-vakoiluohjelmaan liittyvässä tutkimuksessa.
Tämä tarkoittaa, että prinsessa on mahdollisesti ollut vakoilun kohteena. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Latifa on Arabiemiraateissa sijaitsevan Dubain hallitsijan, sheikki Muhammad bin Rashid al-Maktumin tytär.
Prinsessa yritti vuonna 2018 paeta Arabiemiraateista alistavaksi kuvailemaansa perhettä. Paossa häntä avusti hänen suomalainen ystävänsä Tiina Jauhiainen. Pako päättyi Intian valtamerelle ja epäonnistui.
Brittilehti Guardian kirjoittaa, että puhelinnumerolistalta oli löytynyt myös prinsessan lähipiirin numeroita. Lehden mukaan prinsessa oli pakomatkalla käyttänyt puhelintaan. Prinsessa ja Jauhiainen olivat Guardianin mukaan uskoneet, että yhteydet olivat turvallisia pakojahdin satelliittiyhteyden kautta. Jahdin seurantalaite oli poissa päältä ja kyydissä olevilla oli uudet puhelimet ja uudet sim-kortit.
Tuoreimmat löydöt herättävät kysymyksiä siitä, miten mahdollinen vakoilu on vaikuttanut pakomatkaan. Guardian kirjoittaa, että asiaa on mahdotonta varmistaa ilman puhelimien teknistä tutkintaa.
Näin dramaattinen pako eteni
Tiina Jauhiainen on kertonut MTV Uutisille dramaattisesta paosta sekä yöstä, kun prinsessa kaapattiin.
Pako käynnistyi 24. helmikuuta vuonna 2018. Naiset suuntasivat ensin autolla Dubaista Omanin pääkaupunkiin. Sieltä matka jatkui kumivenein ja vesiskootterein kansainvälisillä vesillä odottaneelle luksusjahdille, jonka oli järjestänyt amerikkalais-ranskalainen ex-vakooja Hervé Jaubert.
Kohti prinsessan vapautta jahdilla ehdittiin matkata kahdeksan päivää, kunnes 4. maaliskuuta kellon lähennellessä iltakymmentä Jauhiainen kuuli laukausten ääniä jahdin yläkannelta. Alus joutui intialaisten sotilaiden hyökkäyksen kohteeksi ja matkustajia uhattiin tappamisella. Tämän jälkeen prinsessa Latifa kaapattiin alukselta.
Jokainen laivalla ollut palautettiin takaisin Arabiemiraatteihin ja pidätettiin. Heitä kuulusteltiin kahden viikon ajan ja vastineeksi vapaudestaan heidät pakotettiin allekirjoittamaan arabiankielinen tunnustus, jota he eivät ymmärtäneet. Heille sanottiin, että mikäli he eivät allekirjoittaisi tunnustusta, heitä uhkaisi kuolemantuomio.
Jauhiainen palasi lopulta Suomeen ja häntä uhkailtiin edelleen kotimaassaan. Pakoyrityksen jälkeen prinsessa Latifasta on saatu vain vähän tietoja ja hänen kohtalostaan on ollut monenlaisia veikkauksia.
Tänä vuonna sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia, joissa prinsessa on esimerkiksi matkustanut Espanjan Madridiin. Kuvan aitoutta ei voitu varmistaa. Myöhemmin hän viestitti asianajajiensa välityksessä, että nykyisin hän voi matkustaa.
Lue koko kauhujen yön kuvailu MTV:n erikoishaastattelusta: Dubain prinsessan pakoyritys päättyi laukauksiin ja suomalaisnaisen kauhujen viikkoihin: 20-tuntisia kuulusteluja – "Sulje silmäsi, sinut ammutaan"
50 000 puhelinnumeron lista
Useiden medioiden sunnuntaina julkaisema selvitys paljasti, että Pegasus-ohjelmaa epäillään käytetyn muun muassa toimittajien, aktivistien, yritysjohtajien ja poliitikkojen vakoiluun kymmenissä maissa. Ohjelmaa olivat uutisoinnin mukaan hyödyntäneet useat valtiolliset toimijat.
Selvityksessä tutkittiin medioille vuodettua yli 50 000 puhelinnumeron listaa. Numeroiden uskotaan kuuluvan ihmisille, jotka ovat päätyneet israelilaisen NSO Groupin asiakkaiden kiinnostuksen kohteeksi. Tiedossa ei ole, kuinka montaa listalta löytyvää numeroa oli todellisuudessa tarkkailtu, mutta monista tutkituista laitteista löytyi jälkiä Pegasus-ohjelmasta.
NSO on kiistänyt väärinkäytökset. Yhtiö ja sen haittaohjelma ovat olleet ennenkin esillä julkisuudessa.
Tällä viikolla uutisoitiin, että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja hänen hallituksensa tärkeimpien jäsenten käytössä olleita puhelinnumeroita on mahdollisesti ollut kohteena Pegasus-ohjelmalla tehdyissä vakoiluissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan NSO kiisti keskiviikkona väitteet Macronin vakoilusta.
2:20