"Prinsessa ilman mitään oikeuksia": Suomalaisystävä pelkää yhä kateissa olevan Dubain Latifan olevan lääkittynä 20 vuotta vangittuna olleen siskonsa tapaan

Arabiemiraattien silotellun pinnan alla poljetaan ihmisoikeuksia monin tavoin. Esimerkiksi naiset ovat alistetussa asemassa, eikä haave vapaasta elämästä toteudu edes hallitsijaperheessä.

Arabiemiraatit ja erityisesti sen pääkaupunki Dubai ovat länsimaisten turistien suosiossa. Matkailijoiden silmien edessä avautuva luksus ei kuitenkaan kuulu läheskään kaikille, ei edes hallitsijan tyttärille, prinsessoille.

– Nämä tyttäret ovat vähän kuin pelinappuloita, heillä ei ole minkäänlaisia oikeuksia, kertoo ihmisoikeusaktivisti, karkuun yrittäneen prinsessa Latifan ystävä Tiina Jauhiainen.

Arabiemiirikuntien pääministeri ja varapresidentti sekä Dubain hallitsija Muhammad bin Rasid Al Maktum on siepannut kaksi tytärtään, jotka ovat yrittäneet paeta perhettään.

Prinsessat ovat nimeltään Shamsa ja Latifa.

Shamsan traaginen tarina

Tyttäristä vanhempi, Shamsa, on ollut vankeudessa vuodesta 2000 lähtien, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. 

Sieppauksen aikaan 18-vuotias Shamsa pakeni Britanniassa vietetyn perheloman aikana ystävilleen. Arabimiehet kaappasivat hänet kadulta ja hänet vietiin takaisin Dubaihin.

Shamsasta ei ole kuultu sen jälkeen. Aikaa on siis kulunut 21 vuotta ja kukaan ei tiedä, missä prinsessa on tai onko hän edes elossa.

Oletus on, että Shamsaa on pidetty lääkittynä vankeudessa, jossa häntä on oletettavasti myös kidutettu.

– Shamsan tarina on traaginen, hänessä oli ainesta kilparatsastajaksi. Hän oli todella lahjakas, Jauhiainen kuvailee.

Pikkusisko Latifa karkasi saadakseen siskolleen apua

Shamsan pikkusisko, prinsessa Latifa, yritti karata ensimmäisen kerran jo teini-ikäisenä hakeakseen apua siskolleen. Hän jäi kuitenkin kiinni. 

Rangaistuksena Latifaa pidettiin vankeudessa 3,5 vuotta, jonka aikana hän on kertonut joutuneensa kidutetuksi.

Suomalaisille prinsessa Latifa on tullut erityisen tutuksi juuri Latifan ystävän Tiina Jauhiaisen kautta. Jauhiainen auttoi Latifaa epäonnistuneessa paossa vuonna 2018.

Latifa, Tiina Jauhiainen ja ranskalaisamerikkalainen vakooja Hervé Jaubert pakenivat purjejahdilla yli Intian valtameren. Matka keskeytyi Intian rannikon edustalla Arabiemiraattien ja Intian erikoisjoukkojen rynnäkköön.

Latifa ja Tiina Jauhiainen vangittiin.

Suomalaisnainen oli vankilassa yli kaksi viikkoa, mutta hän pääsi vapaaksi kansainvälisen mediahuomion ansiosta. Huomiota siivitti julkisuuteen tullut Latifan kuvaama video.

Latifa halusi itsenäisen elämän

Kiinnijäämisestä on kulunut nyt kolme vuotta. 

Keväällä 2019 Jauhiainen sai viestin henkilöltä, joka halusi toimittaa hänelle viestejä prinsessalta. Viestinvälittäjän avulla Jauhiainen sai salakuljetettua puhelimen Latifalle. 

Jauhiainen kertoo kuulleensa ystävästään viimeksi puoli vuotta sitten. Hän pitää tilannetta todella huolestuttavana.

– Pelkään, että hän jäi kiinni puhelimen kanssa ja sai siitä rangaistuksen. 

Helmikuussa, muutama viikko sitten, BBC julkaisi Latifan vessassa kuvaaman videon, jossa hän kertoo elävänsä vankilaksi muutetussa huvilassa. Latifa kertoo, että hänen on uhattu olevan vankeudessa koko ikänsä ja ettei hän tule enää koskaan näkemään aurinkoa. 

Jauhainen pelkää prinsessan olevan tällä hetkellä lääkittynä, kuten hänen siskonsa.

– Latifa on aina halunnut elää itsenäistä elämää.

Ystävä kaipaa tiukempaa linjaa

– On vaikea kysymys, mitä toimia pitäisi tehdä, Jauhiainen myöntää.

Hän kuitenkin toivoisi, että länsimaiden johtajat ottaisivat tiukemman linjan.

– Tähän mennessä on otettu vaan kantaa ja harmiteltu tilannetta sekä sitä, kuinka huolissaan kaikki ovat tilanteesta. Pitäisi ottaa tiukempi linja ja tarvittaessa ottaa mukaan erilaisia pakotteita. 

Huolissaan oleva ystävä kertoo Free Latifa -kampajan pyytäneen YK:ta lähettämään työryhmän Dubaihin tutkimaan asiaa.

YK pyysi parisen viikkoa sitten Arabiemiraateilta todisteita, että prinsessa on elossa. Viikonloppuna maailmanjärjestö kertoi, että todisteita ei ole saatu.

Pekka Haavisto kertoi aiemmin STT:lle seuranneensa yleisellä tasolla Latifaan liittyvää uutisointia. Ulkoministeri sanoi asian olleen esillä Haaviston ja Arabiemiraattien ulkoministerien puhelinneuvotteluissa osana laajempaa ihmisoikeuskeskustelua.

– Arvostan Haaviston tukea, mutta olen sitä mieltä, että tällaisia keskusteluja ei pitäisi käydä neljän seinän sisällä. Pitäisi puhua julkisesti.

Jauhiainen toivoo, että Suomi ottaisi mallia Britanniasta ja tekisi julkisen lausunnon asiasta.

– Toivoisin myös, että (pääministeri Sanna) Marin ottaisi kantaa asiaan varsinkin nyt, kun Suomi on hakenut ihmisoikeusneuvoston jäsenyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat