Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.
Kysymys: Kannattaako autoon hankkia kojelautakamera ja mitä hyötyä siitä voi olla?
Vastaus: Kojelautakamerat yleistyvät autoissa koko ajan. Paikassaan kamerasta voi olla hyötyä, mutta niillä on myös varjopuolensa.
Viime vuosina kameroiden laatu on noussut, valikoima lisääntynyt ja hinnat pudonneet – tai ainakin samalla hinnalla kuin muutama vuosi sitten saa nyt huomattavasti ominaisuuksiltaan paremman kameran.
Uskonkin kameroiden määrän vähitellen lisääntyvän – jopa vakiovarusteina: Jo nykyään useat uudehkojen autojen järjestelmät hyödyntävät erilaisia kameroita, joten mikseivät ne voisi tulevaisuudessa myös tallentaa.
Näyttöä muun ohella
Kojelautakameralla kuvattu video auttaa mahdollisen liikennevahingon selvittelyssä. Sitä voidaan käyttää poliisin esitutkinnassa, näyttönä vakuutusten korvauspäätöksiä tehdessä tai oikeudessa, muun näytön ohella. Videon juridista voimaa todellisessa tilanteessa en uskalla lähteä arvailemaan, mutta periaatteessa sen avulla saadaan kyllä käsitys tapahtumien kulusta ja käytetyistä nopeuksista.
Kolikon kääntöpuoli
Kameroilla on myös haittapuolensa: Kojelaudan päälle tai tuulilasiin asennettu kamera saattaa jättää taakseen katveita, jotka vaikeuttavat kuljettajan havainnointia. Tilanne on tosin parantunut takavuosista kameroiden koon pienentyessä. Lisäksi kuljettajan tulee tiedostaa, että kameran kanssa ei säädetä mitään ajon aikana sillä puhelimen tavoin kameran käyttö varastaa kuljettajan huomiota olennaisesta – ajamisesta.
Suosittelen myös miettimään tarkasti, miten kojelautakameralla kuvattuja tallenteita käyttää. Tienkäyttäjien keskuudessa vallitsee nykyään ikävä vastakkainasettelu: Toisten tekemisistä haetaan mielellään virheitä ja toisten tekeminä sellaisetkin virheet ärsyttävät, joihin myös itse tulee aika ajoin syyllistyttyä. Kojelautakameralla kuvatut videot ovat omiaan tehostamaan tätä ikävää ilmiötä. Sosiaalisessa mediassa vauhdilla leviävillä videoilla lietsotaan sitten vihaa virheen tehnyttä autoilijaa kohtaan.
Kuten aiemminkin olen kirjoituksissani todennut, fakta on, että kaikki ihmiset tekevät virheitä – myös liikenteessä. Syyllistämisen sijasta tehokkaampaa olisikin miettiä, miten voi jatkossa välttyä vastaavalta vaaratilanteelta. Tähän pohdintaan kokovartalopeili on monesti kojelautakameraa suositeltavampi vaihtoehto.
Lisäksi on tärkeää pitää mielessä yksityisyydensuoja sekä kunnioittaa muun muassa onnettomuuden uhreja ja omaisia. Videot tulisikin ensisijaisesti toimittaa poliisille tai vakuutusyhtiölle – ei nettiin.
Muista maakohtaiset ehdot ja rajoitukset
Ulkomaille lähdettäessä on hyvä muistaa, että kojelautakameroiden käytölle on saatettu asettaa maakohtaisia ehtoja tai rajoituksia. Tilanteen omien matkakohteittesi osalta voit tarkistaa esimerkiksi Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirjasta.
MTV Uutiset