Ihmiset ovat yrittäneet pudottaa painoaan mitä ihmeellisimmin keinoin läpi aikojen. The Sun keräsi yhteen hulluimmat – ja vaarallisimmat – dieetit reilun sadan vuoden ajalta.
Nykypäivänä tunnettuja dieettejä ovat muun muassa Atkinsin dieetti, 5:2-dieetti sekä sirt-dieetti. Kaikilla dieeteillä yhteistä on se, että painoa pyritään pudottamaan pääasiassa ruokavalion avulla.
LUE MYÖS: Laulajatähti Adele teki hämmästyttävän muodonmuutoksen tällä kohutulla dieetillä – asiantuntijat kritisoivat: “Sopiva määrä 2–4-vuotiaalle lapselle”
Ennen vanhaan painoa yritettiin karistaa hieman rajummin keinoin. Muun muassa erilaiset päihteet olivat avainasemassa monessa dieetissä. Vuosien varrella ihmiset ovat turvautuneet mitä oudoimpiin tapoihin yrittäessään pudottaa painoa.
Joitain seuraavista aineista tai dieeteistä saatetaan käyttää edelleen painonpudotuksen apuna. Se ei kuitenkaan ole missään nimessä kannattavaa, sillä tavat saattavat olla jopa kohtalokkaita.
Kokaiini
Kokaiinia pidettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa varsinaisena ihmelääkkeenä. Sen markkinoitiin muun muassa auttavan impotenssiin, hammassärkyyn ja painonpudotukseen. Myös Coca-Cola sisälsi kokaiinia, kunnes se kiellettiin vuonna 1903.
LUE MYÖS: Coca-Cola terästettiin ennen kokaiinilla – mutta arvaatko, mitä 7UP sisälsi?
Kokaiini on edelleen yhdistetty laihduttamismielessä joissain määrin etenkin mallimaailmaan. Esimerkiksi malli Sophie Anderton on kertonut aiemmin medialle kokaiinin käytöstään ja sitä seuranneesta painon putoamisesta. Myös muiden huippumallien, kuten Kate Mossin, on kerrottu käyttäneen kokaiinia.
– Alalla vallitsevat suunnattomat paineet pysyä laihana voivat johtaa sellaisen aineen käyttöön, joka vähentää ruokahalua, Independent kertoo Andertonin sanoneen.
Lapamadot
Kokaiinin kanssa samoihin aikoihin, 1900-luvun alussa, myös lapamatoja pidettiin oivana keinona pudottaa painoa. Laihduttajat nielivät pillerimuodossa lapamatojen toukkia. Ideaalitilanteessa madot aiheuttivat laihtumista.
Matojen nappailu ei kuitenkaan ollut riskitöntä. Lapamadot saattoivat aiheuttaa muun muassa ripulia, oksentelua, päänsärkyä, ongelmia silmien kanssa sekä aivokalvontulehduksen.
/ All Over Press
Näin lapamatoja markkinoitiin laihdutustarkoituksiin.
Tupakka avuksi painonpudotukseen
Tupakointia käytettiin painonpudotuksen apuna etenkin 1920-luvulla. Ideana oli, että tupakointi vähentää ruokahalua sekä pitää äkilliset näläntunteet loitolla.
Samoihin aikoihin alettiin puhua tupakan mahdollisista terveyshaitoista. Tupakkayhtiöt hyödynsivätkin ruokahalua vähentäviä vaikutuksia markkinoinnissaan, näyttääkseen tuotteensa positiivisessa valossa.
Esimerkiksi Lucky Striken mainoksissa on käytetty aikoinaan seuraavia sloganeja: “Sytytä Lucky, niin et koskaan kaipaa lihottavia karkkeja” sekä “Kun tunnet houkutusta ylensyöntiin, kurottaudu sen sijaan Luckyyn”.
/All Over Press
Lucky Strike markkinoi takavuosina tuotteensa painonhallinnallisia vaikutuksia.
DNP eli dinitrofenoli
Dinitrofenoli on teollisuuskemikaali ja yksi ensimmäisistä Yhdysvalloissa käytetyistä laihdutuslääkkeistä. Dinitrofenolilla on rasvanpolttoa ja laihdutusta edistäviä vaikutuksia. Kemikaalin käyttö laihdutuslääkkeenä kiellettiin vuonna 1938 sen myrkyllisten vaikutusten ja terveyshaittojen takia.
Kemikaalia on käytetty myös muun muassa tuhoeläinten, tuhosienten ja rikkakasvien torjuntaan sekä väriaineiden ja räjähteiden lähtöaineena. Ensimmäisen maailmansodan aikaan sitä käytettiin ammusten valmistamiseen.
Vaikka kemikaalin käyttö elintarvikkeena on nykyään kielletty, siihen liitetään edelleen joitain kuolintapauksia. Isossa-Britanniassa vuoden 2015 jälkeen kymmenen ihmistä on kuollut DNP:n käytön seurauksena, The Sun kertoo. Heistä yksi oli 21-vuotias Eloise Parry.
Vuonna 2012 kemikaalin takia menehtyi puolestaan 23-vuotias Sarah Houston. DNP:n on raportoitu aiheuttaneen myös sokeutumista, ihottumaa, makuaistin menettämistä, huimausta, päänsärkyä ja rytmihäiriöitä.
Amfetamiini
Lääkärit määräsivät amfetamiinipillereitä painonpudotukseen 1940- ja 1950-luvuilla. Amfetamiinia markkinoitiin erityisesti naisille.
Mainoksissa naisia muun muassa kehotettiin ottamaan muutama gramma amfetamiinia, jotta he voisivat laihtua kotitöiden lomassa.
“Prinsessa Ruusunen” -dieetti
“Prinsessa Ruusunen" -dieetti on erityisen vaarallinen metodi pudottaa painoa. Elvis Presleyn huhuttiin suosivan dieettiä 1960- ja 1970-luvuilla, kun hänen piti mahtua esiintymisasuihinsa.
Dieetin ideana on, ettei nukkuessa tunne nälkää. Dieetillä ollessa tuleekin nukkua niin paljon kuin mahdollista. Joskus suositeltiin unilääkkeiden ottamista, jotta unta riittäisi jopa 20 tuntia päivässä. Tämän tarkoituksena oli rajoittaa aikaa, jolloin ihmisen olisi mahdollista syödä.
Vahvat rauhoittavat lääkkeet, kuten Xanax, voivat aiheuttaa vakavaa riippuvuutta. Niiden käytössä on myös yliannostamisen riski.
Kaikki yllä mainitut keinot pudottaa painoa ovat vaarallisia, eikä niitä tulisi toteuttaa missään tapauksessa.
LUE MYÖS: Haluatko laihtua? Lääkäri kertoo, miten painon saa putoamaan varmasti: "Nämä ovat terveellisimmät valinnat"
Lue kaikki lifestyle-artikkelit
Lähteet: The Sun, Ruokavirasto, Independent