5 käytännön konstia, joilla kilot karisevat – ilman dieettiä tai treeniä

0:16img
Julkaistu 06.04.2018 14:10

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Laihduttaja pääsee parhaimpaan tulokseen tarkastelemalla, mitä suuhunsa laittaa ja miten ateriansa syö.

18 kiloa painostaan pudottanut Noora kiittää saavutuksestaan kouluruokaa. Katso huima tarina yllä olevalta videolta.

Moni painonpudottaja saa kertaalleen menettämänsä kilot takaisin – ja joskus päätyy jopa suurempaan vaa’an lukemaan kuin ennen laihdutusta. Syynä tähän voivat olla monet yleiset virheet.

Epäonnistuneen laihdutuksen jälkeen ihmisellä on tapana yrittää painonpudotusta uudestaan.

LUE MYÖS: Nouseeko paino, vaikka yrität laihduttaa? Estä jojoilu syömällä näitä ruoka-aineita

Painon jojoilu voi aiheuttaa turhautumisen lisäksi monia vakavia ongelmia. Laihtumisen ja lihomisen kierre on liitetty esimerkiksi korkeaan kolesteroliin ja verenpaineeseen, diabetekseen, sydänsairauksiin ja vastustuskyvyn heikkenemiseen.

Mitä sitten tulisi tehdä, jotta laihduttamisen tulokset olisivat pysyviä?

1. Tarkasta lääkekaappisi

Jopa kymmenes paino-ongelmista voidaan yhdistää laihduttajan käyttämiin lääkkeisiin. Osa niistä saattaa nimittäin tehdä syöjänsä aiempaa nälkäisemmäksi, osa taas hidastaa painon putoamista sitomalla itseensä nesteitä. Yksilöstä riippuen tällaisia lääkkeitä saattavat olla esimerkiksi allergia-, masennus, migreeni- ja diabeteslääkkeet.

Jos epäilee syömiensä lääkkeiden aiheuttavan painonnousua tai sen pudottamisen vaikeutta, kannattaa asiasta keskustella lääkärinsä kanssa.

2. Pureskele ruokasi ja keskity syömiseen

Aivot vaativat aikaa ennen kuin ne ymmärtävät ihmisen mahalaukun olevan täynnä. Hidas pureskeleminen antaa aivoille aikaa tunnistaa ihmisen kylläisyys, minkä ansiosta hän syö vähemmän. Jokaista suupalaa kannattaisikin pureskella vähintään kymmenen sekuntia.

Nälkäisenä tätä ohjetta on hankalampi noudattaa ja hotkittua tulee herkemmin. Siksi ruokarytmi kannattaakin pitää säännöllisenä.

Lisäksi kannattaa harjoittaa tietoista syömistä. Ruokaan keskittyminen syömistilanteessa voi vähentää jopa 10 prosenttia aterialla syötyjen kaloreiden määrästä. Jos keskittää huomionsa pois ruoasta, saattaa puolestaan syödä enemmän niin aterialla kuin myöhemmin samana päivänä.

3. Piilota herkut

shutterstock_623029508

Hedelmäkori on karkkikoria parempi vaihtoehto.

"Poissa silmistä, poissa mielestä" -sanonta toimii myös laihduttamisen kohdalla. Mikäli herkkuja ei voi olla ostamatta, kannattaa ne kaupasta kotiin kannettuaan piilottaa kaapin perukoille. Tällöin niihin ei tule tartuttua yhtä helposti.

LUE MYÖS: Onko terveellinen syöminen "liian kallista"? Tutkimus: Roskaruokaan ollaan valmiita tuhlaamaan enemmän raha

Makeanhampaan kolottaessa kannattaa karkkien sijasta kuoria itselleen makea hedelmä. Hedelmäkoria voikin hyvällä omallatunnolla pitää näkyvillä.

4. Tankkaa kuituja

Kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta ja pitävät nälän pitkään poissa. Laihduttajan ja painonsa kanssa kamppailevan kannattaakin kaupan hyllyllä aina valita runsaskuituinen vaihtoehto.

Erityisesti veteen liukenevat eli geeliytyvät kuidut ovat hyödyllisiä, sillä ne hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja ruoan imeytymistä ja alentavat veren kolesterolipitoisuutta.

Liukenemattomia kuituja sisältävät esimerkiksi pellavansiemenet, kaura, pavut ja hedelmät.

5. Vaihda limut veteen

Limonadit sisältävät tyypillisesti runsaasti sokeria, joka on linkitetty useisiin eri sairauksiin. Sokeriset limonadit sisältävät runsaasti energiaa, mutta eivät pidä nälkää, mikä tekee niistä laihduttajan pahimman vihollisen.

LUE MYÖS: Totuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"

Limonadit kannattaakin vaihtaa terveellisempiin vaihtoehtoihin, kuten kahviin, vihreään teehen ja veteen.

Veden juonti on ihmiselle välttämätöntä ja erityisen tärkeää laihduttajille. Se nimittäin auttaa pitämän nälän loitolla ja näin ollen syömään vähemmän. Kylmän veden juominen voi lisäksi lisätä ihmisen elimistön energiankulutusta.

Lähde. Power of Positivity, WebMD, Healthline

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta