Kokonaiskuva valkeni viimein: Näin Ranta-ahon ja Tranbergin johtamaksi epäilty huumeliiga toimi

0:48img
Videolla otteita poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvista kuvista ja kuvankaappauksista.
Julkaistu 01.02.2020 06:42
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Liikemies Niko Ranta-ahon ja ex-Cannonball Janne ”Nacci” Tranbergin johtamaksi väitetystä massiivisesta salakuljetusorganisaatiosta piirretään poliisin esitutkintamateriaalissa hyvin ammattimainen kuva.

Esitutkintapöytäkirjan perusteella liiga toimi ammattimaisesti, mutta ei pitänyt itsestään mekkalaa. Ryhmällä ei esimerkiksi ollut nimeä tai ulkoisia tunnuksia.

Poliisin arvion mukaan kaiken takana olivat liikemies Niko Ranta-aho ja ex-Cannonball-pomo Janne ”Nacci” Tranberg, jotka pyörittivät organisaatiota Espanjasta käsin.

Poliisin mukaan kummatkin miehet tilasivat laittomia aineita, hankkivat niille kuljetuksen Suomeen ja osallistuvat niiden myyntiin.

Ranta-aho oli poliisin käsityksen mukaan vastuussa siitä, että aineille löytyy Suomessa vastaanottaja ja että ne kätketään tai varastoidaan.

Kahden miehen voimin liiga ei kuitenkaan ole pyörinyt.

Luottomiehet

Poliisi uskoo, että kummallakin miehistä on ollut käskyvallassaan neljän tai viiden henkilön muodostamat ydinryhmät. Ryhmien uskotaan toimineen Suomessa ja vastanneen käytännön asioista, kuten laittomien aineiden varastoinnista, levityksestä sekä rahan käsittelystä.

Ranta-ahon ydinryhmään on poliisin mukaan kuulunut Ranta-ahon vanhoja tuttavia Tampereen seuduilta.

Poliisin luettelemista henkilöistä kaikki ovat miehiä. Miehet ovat kotoisin Tampereelta tai asuneet siellä vuosia ja poliisin mukaan myös tunteneet toisensa pitkään.

Poliisin kuvailun perusteella miehet ovat olleet tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Heillä ei ole ainakaan merkittävää aiempaa rikostaustaa.

Yksi miehistä on MTV Uutisten tietojen mukaan toiminut aiemmin erään Pirkanmaalla toimivan yrityksen toimitusjohtajana sekä useamman yrityksen hallituksessa jäsenenä.

Poliisi kuvailee miehen roolia rikollisryhmässä ”pankkiiriksi”, joka on ottanut vastaan rahoja ja toimittanut niitä eteenpäin Ranta-aholle.

Mies kertoi itsekin poliisikuulusteluissa pitäneensä hallussaan rahaa Ranta-ahon pyynnöstä. Poliisi tosin arvioi, että mies arvioi hallussa pitämänsä 180 000 euron summan alakanttiin.

Lue myös: Jättimäisessä huumejutussa erikoisia yksityiskohtia – Janne "Nacci" Tranberg lähetti Sofia Belórfille viestejä kiinnijäämispäivänä, Niko Ranta-ahon "fanitti" Tranbergia

Ex-jengiläisiä ja muita samanmielisiä

Tranbergin käskyvallassa oli puolestaan joukko entisiä jengiläisiä, väittää poliisi. Esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan, että kyseiset henkilöt olivat joko eronneet tai erotettu Cannonball-moottoripyöräkerhosta samoihin aikoihin Tranbergin kanssa.

MTV Uutiset kertoi Tranbergin erottamisesta vuonna 2017.

Yksi Tranbergin ryhmään luetelluista henkilöistä on Cannonball-jengin entinen presidentti.

Tranbergin poppoossa on poliisin mukaan ollut mukana myös henkilöitä, jotka eivät varsinaisesti kuuluneet moottoripyöräkerhoon, mutta olivat sen lähipiirissä.

Järvenpään porukka

Kahden ydinryhmän alla on poliisin käsityksen mukaan toiminut niin sanottu ”Järvenpään porukka”, joka on ollut vastuussa laittomien lääke- ja dopingaineiden vastaanotosta, kuljetuksesta ja levityksestä Suomessa.

Ryhmän johtajiksi nimetään esitutkinnassa kaksi miestä. Ryhmään on kuulunut poliisin mukaan myös useita muita henkilöitä. Yksi heistä on esitutkinnan mukaan mahdollistanut erään yrityksen rahtiterminaalin käytön laittomien lähetysten vastaanottoon.

Näiden henkilöiden lisäksi organisaatiolla on ollut vielä erikseen rekrytoituja ”postittajia”. He ovat olleet vastuussa pimeässä verkossa myytyjen aineiden lähettämisestä asiakkaille.

Postittajat ovat saaneet palkkion lähetettyjen kirjeiden mukaan ja postituksesta aiheutuneet kulut kuten postimerkit on hyvitetty.

Osa pidettiin pimennossa

Poliisin mukaan rikollinen toiminta oli järjestetty niin, etteivät Ranta-ahon tai Tranbergin antamia tehtäviä suorittaneet henkilöt välttämättä edes tienneet, mihin heidän tehtävänsä liittyivät tai keneltä käskyt tulivat.

Ranta-ahoa ja Tranbergia lähinnä olleet ydinryhmät olivat poliisin käsityksen mukaan olleet läheisessä yhteistyössä keskenään, mutta myöskään he eivät kuitenkaan pitäneet suoraa yhteyttä toisiinsa.

Ryhmien välinen kirjeenvaihto hoitui Ranta-ahon ja Tranbergin välityksellä.

Esitutkintapöytäkirjan perusteella eräs Ranta-ahon ryhmään kuulunut mies oli kertonut kuulustelussa, että Ranta-aho olisi kieltänyt jopa ryhmän jäseniä olemaan tekemisissä toistensa kanssa, vaikka he tuntisivat toisensa.

Käytössä salattuja yhteyksiä ja tietoturvapuhelimia

Jos yhteydessä kuitenkin oltiin, viestittely hoidettiin pääasiassa erilaisten anonyymeiksi kuvailtujen älypuhelinsovellusten välityksellä. Käytössä olivat esitutkintamateriaalin perusteella ainakin Signal, Telegram sekä Wickr.

Lisäksi organisaation jäsenten kerrotaan hyödyntäneen Android-pohjaisia puhelimia, joihin oli erikseen asennettu tietoturvaominaisuuksilla markkinoitu käyttöjärjestelmä EncroChat.

Kyseessä on hollantilaisen yrityksen tarjoama maksullinen palvelu, jonka kerrotaan mahdollistavan muun muassa päästä päähän salatun viestinnän.

Jopa 1500 euroa maksavien puhelimien tietoturvan voi kuitenkin kyseenalaistaa, sillä poliisi näyttäisi esitutkintamateriaalin perusteella päässeen käsiksi laitteiden sisältöön ja löytäneen niistä epäiltyjen kannalta raskauttavaa materiaalia.

Poliisin mukaan ryhmään kuuluneet hyödynsivät viestinnässään myös Protonmail- ja Tutanota-sähköpostiosoitteita, joita vaihdettiin kuukausittain.

Hämäriä kukkalähetyksiä

Poliisi on arvioinut, että rikollisryhmä on tuonut maahan yli 230 kiloa amfetamiinia, 17 kiloa kokaiinia, 33 kiloa MDMA:ta, 103 000 ekstaasitablettia, 28 000 lappua LSD:tä, 2 kiloa kristallimuotoista metamfetamiinia, 65 kiloa kannabistuotteita sekä suuren määrän lääke- ja dopingaineita.

Aineita kerrotaan tuodun Suomeen pääasiassa Alankomaista. Huumeiden osalta poliisilla on tiedossa neljä suurempaa lähetystä.

Esitutkintamateriaalin perusteella huumeet saapuivat Suomeen kukkarekkojen lähetyksiin kätkettynä. Aineet oli pakattu lasteina olleisiin pahvilaatikoihin ja peitetty murattikasvein.

Ensimmäinen lasti saapui Suomeen kesäkuussa 2018 ja päätyi pian maastokätköön Karkkilaan ja sitä kautta levitykseen.

Toisen lähetyksen arvioidaan saapuneen tammi-helmikuussa 2019 ja päätyneen myyntiin pimeän verkon, eli Tor-verkon kauppapaikoille.

Kolmannen lähetyksen uskotaan päätyneen viime huhtikuussa Karkkilaan ja neljännen viime heinäkuussa maastokätköihin Vihdissä.

Myös lääke- ja dopingaineita on poliisin mukaan tuotu Suomeen rahtilähetyksinä.

Huumeita varten vuokrattiin toimistoja ja varastoja

Poliisin mukaan osa Suomeen tuoduista aineista on toimitettu tiloihin, joita poliisi kutsuu ”postikonttoreiksi”.

Kyse on huumeiden postitusta varten erikseen vuokratuista toimisto- tai varastotiloista, joita on esitutkinnan perusteella ollut kymmenen. Ainakin joissain tiloissa on ollut kameravalvonta.

Varastot ovat sijainneet pääasiassa Tampereella ja Helsingissä.

Aineita on poliisin arvion mukaan päätynyt perinteiseen katukauppaan, mutta niitä on myyty myös Tor-verkossa.

Poliisin mukaan rikollisryhmä on toiminut ainakin Silkkitiellä, Samsara Marketissa, Nightmare Marketissa, Agatha Marketissa, Dream Alt Marketissa, Dream Marketissa sekä Sipulimarketissa.

Aineita on myyty useilla eri nimimerkeillä. Poliisin tutkinnassa tärkeimmiksi ovat nousseet hesburgerking, heseisbäk sekä laatutoxic. Poliisin mukaan ainakin Janne Tranbergin puhelimesta on löydetty huomattava määrä joidenkin nimimerkkien käyttämiä tuotekuvia ja muuta nimimerkkeihin liittyvää materiaalia.

Esitutkintapöytäkirjassa poliisi kertoo, että myös keväällä 2019 takavarikoidulta Silkkitien palvelimelta on löydetty tietoja Ranta-ahon ja Tranbergin pyörittämäksi epäillyn organisaation toimintaan liittyen.

Rahaliikenne

Rikollisryhmän rahaliikennettä on poliisin selvityksen perusteella hoidettu sekä käteisellä että virtuaalivaluuttojen avulla. 

Rikoshyötynä saatua, eli huumeiden ja muiden aineiden levityksestä tienattua rahaa on poliisin mukaan kerätty niin sanotuilla "autopudotuksilla", joissa rahaa hakenut henkilö on pysäköinyt autonsa sovittuun paikkaan ja poistunut itse hetkeksi. 

Rahan tuoja on puolestaan tuona aikana käynyt jättämässä autoon rahalähetyksen avoimeksi jätetyn oven tai ikkunan kautta. 

Poliisin mukaan autopudotuksia ovat vastaanottaneet ainakin kolme Ranta-ahon ydinryhmään kuuluneista miehistä. Lisäksi rahaa on poliisin mukaan haettu henkilökohtaisesti sekä muista sovituista noutopaikosta.

Ydinryhmän jäsenet ovat poliisin mukaan reissanneet aktiivisesti Espanjassa ja kuljettaneet samalla käteistä rahaa Ranta-aholle. 

Tuoreimmat aiheesta

Huumerikokset