Näin Suomen suurimman nettihuumekaupan jäljille päästiin – kaiken ratkaisi FBI ja läppäri

Suomalaisen kolmekymppisen "teknonörtin" epäillään pyörittäneen netissä miljoonien huumekauppaa. FBI:n keräämät tiedot näyttelivät merkittävää roolia miehen paljastumisessa.

Kaikki alkoi vuonna 2014, kun Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI onnistui sulkemaan salatussa Tor-verkossa toimineen kansainvälisen huumekauppapaikka Silk Road 2:n. Sulkeminen oli osa kansainvälistä nettihuumekauppojen vastaista operaatiota.

Sulkemisen yhteydessä FBI sai myös haltuunsa dataa sivustolta, joka sisälsi merkittäviä tietoja myyjien käymästä kirjeenvaihdosta ja myynnistä.

Kansainvälistä viranomaisyhteistyötä

Silk Road 2 -sivustolla, kuten myös muilla kansainvälisillä huumekauppapaikoilla, asioi myös suomalaisia ja Suomessa asuvia henkilöitä. Kansainvälisen yhteistyön Suomen Tulli sai FBI:ltä Suomea koskevat tiedot. Tutkinnan aikana Suomen Tulli teki lisäksi erinäisiä oikeusapupyyntöjä ympäri maailmaa.

Tiedoista ilmeni, että kauppapaikalla asioi Redword-nimimerkin takaa henkilö, joka järjesteli huomattavia huumemääriä ulkomailta Suomeen vuonna 2014. Tullin omissa selvityksissä selvisi, että aineita myytiin eteenpäin suomalaisessa nettihuumekaupassa nimimerkillä Douppikauppa.

FBI:ltä saadusta viestinnästä selvisi, että huumeet oli toimitettu henkilölle hollantilaiseen hotelliin, jossa hän myös majoittui. Viesteistä selvisi postinumeroalue, jonne aineet toimitettiin, ja sen avulla oli mahdollista päätellä lähetyksen kohteena ollut hotelli. Tulli pyysi Hollannin poliisilta oikeusapupyynnöllä tiedot alueen hotelleissa huumelähetyksen aikaan yöpyneistä suomalaisista. Yksi näistä henkilöistä oli henkilö Douppikaupan takana ollut mies.

Tulli iskee maahantuontiin

Noin kuukautta myöhemmin, huhtikuussa 2016, Hollannista Kustavin kautta Suomeen saapunut ajoneuvo ohjattiin tullitarkastukseen, jossa autosta löydettiin huomattava määrä erilaisia laittomia huumeita. Autossa matkustivat aiemmin hotellitiedoista paikannetun miehen veli ja nainen, joka on nyt veljesten lisäksi huumerikoksista syytettynä. Tullitarkastusta edelsi tullin suorittama telekuuntelu ja televalvonta.

Tulli teki tarkastuksen jälkeen kotietsinnät autossa matkustaneiden henkilöiden ja Douppikauppaa vetäneen miehen koteihin. Douppikaupan ylläpitäjän epäiltiin avustaneen huumerikoksessa saattamalla kuriirina toimineen veljensä ja anonyymiksi jääneen ostajan yhteen, sekä neuvoneen rikoksen tekemisessä. Hän itse oli lopettamassa toimintaa ja myymässä varastoaan pois.

Myynti oli jäänyt kesken, sillä miehen kotiin suoritetussa kotietsinnässä löydettiin yhteensä 61 erilaista laitonta ainetta: huumausaineita, huumelääkkeitä, kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä psykoaktiivisia aineita sekä dopingaineita. Asunnosta löytyi myös huumausainetestereitä ja huumeiden pakkaukseen sopivia esineitä. Douppikaupan myymät tuotteet vastasivat pitkälle löytyneitä aineita.

Samalla kertaa takavarikoitiin erinäistä tekniikkaa, kuten tietokone, matkapuhelimia, simkortteja, muistitikkuja ja kannettava MacBook Pro -tietokone, josta muodostui keskeinen todiste asian tutkinnassa.

Tulli mursi salauksen

Douppikaupan ylläpidosta epäilty mies oli vaitonainen, ja muun muassa kieltäytyi antamasta MacBook Pro -tietokoneen salasanaa. Syytteet huumekaupasta hän kielsi.

Miehen vastustuksesta huolimatta tulli onnistui kesäkuun alkupuolella teknisessä tutkinnassa avaamaan koneen salauksen. Äkkiä miehen salaisuudet olivat viranomaisten käsissä.

Koneelta löydettiin muun muassa nimimerkkejä Redword ja Douppikauppa sekä miestä itseään koskevaa materiaalia. Tiedostoista löydettiin myös miehen huumekauppoja koskevaa kirjanpitoa, viestintää kauppiaiden kanssa sekä hänen käyttämiensä palveluiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Myös valokuvia tuoduista huumeista onnistuttiin löytämään. Tiedoista pystyttiin selvittämään myös joitakin hänen alkuaikojen asiakkaitaan.

Näiden tietojen avulla tulli pystyi piirtämään hyvän kuvan miehen toiminnasta, huumekaupan suuruudesta ja muista yksityiskohdista. Tukena käytettiin muun muassa älypuhelimista jäljennettyjä puheluita sekä navigaattoritietoja.

Tunnusti kuulusteluissa

Kesäkuussa mies myönsi kuulustelussa teon ja totesi tietokoneen olevan tärkeä todiste.

– Olen osoittanut Tullille MacBook-tietokoneen olevan niin sanotusti savuava ase. Tulli on onnistunut avaamaan tuon koneen. Olen pelännyt koneesta ilmi tulleiden asioiden aiheuttavan muille ja sitä kautta itselleni ongelmia, enkä ole voinut asiaa aiemmin selvittää, hän kertoi.

– Osoitan tietokoneellani olevat muistiinpanot, joihin olen kirjannut yksityiskohtaisesti hankkimiani ja myymiäni aineita määrineen ja hintoineen. Muistiinpanoissa on myös viestinvaihtoa hankintoihin liittyen ja täsmällistä tietoa bitcoin-siirroistani.

Näin kattavaa dokumentaatiota viranomaiset varmasti harvemmin saavat tutkintansa tueksi.

Myöhemmin mies vaikeni kuulusteluissa jälleen. Hänen veljensä ja toimintaan osallistunut nainen eivät puhuneet kuulusteluissa ja kiistävät teot.

Kolmikko on nyt vangittuna ja syytteiden käsittely alkaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 14. joulukuuta. Heitä syytetään eriasteisista huumerikoksista.

Veljeksille vaaditaan noin 10–13 vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumausainerikoksista. Osallistuneelle naiselle syyttäjä vaatii 7–10 vuotta.

Tiedot ovat peräisin tapauksen esitutkintamateriaalista.

Lue myös:

    Uusimmat