Keskustelu hoitajamitoituksesta jatkui julkisuudessa vilkkaana tiistaina sen jälkeen, kun kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon uutisoitiin taipuneen muiden puolueiden kannalle vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.
– Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä, Yle uutisoi Orpon sanoneen.
Myöhemmin tiistaina MTV julkaisi Orpon kolumnin, jossa ministeri sanoi kokoomuksen tahtovan, että "lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen".
– Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain. Kannatamme lain tiukentamista, ja meillä on siihen ehdottaa hyvä ratkaisu, Orpo alusti ehdotustaan.
Kokoomus ei halua vieläkään yleistä hoitajaminimiä
Alkuillasta Orpo täsmensi sanomisiaan: hänen mukaansa kokoomus haluaa vanhuspalvelulakiin sitovat perusteet yksilölliselle hoitajamitoitukselle, mutta ei tiettyyn yhteen lukuun perustuvaa yleistä hoitajamitoitusta.
– Sanomme kyllä hoitajamitoitukselle, mutta ei yhdelle luvulle, koska se yksi luku ei meille riitä, Orpo sanoi.
Hoitajien määrän pitää olla Orpon mukaan sopusoinnussa hoivatarpeen kanssa. Siksi hoivan tarve tulee hänen mukaansa arvioida yksilöllisesti. Lakiin kirjattaisiin sitovat perusteet yksilölliselle hoitajamitoitukselle.
Hoitajien vähimmäismäärän kirjaamista lakiin puolue ei edelleenkään kannata.
Selvyyttä kokoomuksen hoitajamitoituslinjaan kaipasi tiistain aikana ainakin keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja oppositiosta SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman. Lindtman nosti asian esille opposition tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin opposition valmistelleen lakialoitteen hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin.