Vaalien läheisyys väritti vahvasti vanhustenhoitoa koskevaa välikysymyskeskustelua keskiviikkona eduskunnassa. Kansanedustajat kinastelivat muun muassa kokoomuksen horjahtelevasta kannasta hoitajamitoitukseen.
Kokoomuksen puheenjohtajalta, valtiovarainministeri Petteri Orpolta perättiin toistuvasti yksiselitteistä kantaa sitovaan hoitajamitoitukseen.
– Mitä tarkoittaa mitoitus, joka ei ole numero? kysyi SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.
Tunteja kestäneen, useaan kertaan kuumentuneen keskustelun aikana esille nousivat lisäksi muun muassa kuntien vastuu sekä valvonta ja sanktiot. Puhemies joutui toistuvasti huomauttamaan ylipitkistä puhevuoroista ja jopa lopettamaan puheenvuoroja kesken.
Orpo: Voi kunpa yksi luku ratkaisisi tämän ongelman
Hoitajamitoituslausunnoillaan tiistaina hämmentänyt Orpo sanoi keskiviikkona, että kaikki puolueet ovat yksimielisiä siitä, että vanhuspalvelulakia on tiukennettava.
– Kun vanhuspalvelulakia tiukennetaan, sinne pitää kirjata mitoitus hoitohenkilöstöstä, Orpo sanoi lisäten, että mitoituksen pitää perustua "todelliseen hoidontarpeeseen". Muut puolueet ovat kannattaneet sitovaa 0,7 hoitajan mitoitusta asiakasta kohden.
– Voi kunpa yksi luku ratkaisisi tämän ongelman, Orpo huokaisi.
Selvennystä kokoomuksen kantaan vaati muun muassa hallituskumppani keskustan edustaja Hannakaisa Heikkinen.
– Epäselvää on kuitenkin ministeri Orpon puheenvuoronkin jälkeen, mikä on kokoomuksen kanta. Kertokaa se meille, hän penäsi.
– Pahiten sekoilee hallituspuolue kokoomus, jonka ministeri Orpo vaihtaa mielipidettä päivän välein, säesti Leena Meri (ps.), joka myös peräänkuulutti valvontaa ja kunnon sanktioita niille yrityksille, jotka laiminlyövät velvoitteitaan.
Kokoomuksen riveistä nostettiin puolestaan esille lähestyvät vaalit ja syytettiin muita puolueita äänestäjien liehittelystä vaalien alla.
– Mistä tunnet sä vaalien lähestymisen? No siitä, että yhtäkkiä, kaksi kuukautta ennen eduskuntavaaleja, lähes kaikki puolueet ovat löytäneet yksinkertaisen ja helpon ratkaisun ongelmaan, joka on ollut käsissämme vuosia ja joka on monimutkainen ja monitahoinen, sanoi Ben Zyskowicz (kok.).
– Ja tämä yksinkertainen ratkaisu on se, että laitetaan yksi luku, hän vielä jatkoi.
Lisäbudjetti vajaan kolmen viikon kuluttua
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) nosti puolestaan esille luvatun lisäbudjetin.
– Olemme tuomassa tänne pikaisella aikataululla lisäbudjetin, joka vahvistaa valvontaviranomaisen, nykyjärjestelmässä Valviran ja avien, toimintaa juuri siksi, että epäkohtiin pystyttäisiin tarttumaan sekä ilmoitusten pohjalta, mutta myös oma-aloitteisina tarkastuksina, Saarikko sanoi.
Orpon mukaan lisäbudjetti ollaan tuomassa 26. helmikuuta eli vajaan kolmen viikon kuluttua.
Molemmat ministerit myös vierittävät vastuuta vanhustenhoidon laiminlyönneistä kunnille. Orpon mukaan kunnilla ei ole riittävästi osaamista vanhustenhoidon järjestämisessä.
– Viime vuosina tämän hallituksen aikana kuntien taloudellinen asema on vahvistunut ja mahdollisuudet hoitaa vanhuksia hyvin ovat parantuneet. Siitä huolimatta laiminlyönneiltä ei ole vältytty, Saarikko puolestaan sanoi.
Lisäksi vastuuta vieritettiin edelliselle hallitukselle.
– Oppositio on tehnyt vanhusten hoivan tilasta hallitukselle välikysymyksen, joka opposition olisi pitänyt tehdä itselleen, sanoi sinisten Simon Elo.