Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson saapui Huomenta Suomen lähetykseen politiikan toimittaja Johanna Tuurin grilliin.
Tuuri tenttaa Anderssonilta, miksi vasemmistoliitto haluaisi kuopata työttömyysturvan aktiivimallin kokonaan sen sijaan, että sitä korjattaisiin.
– Aktiivimalli on ollut valtava epäonnistuminen. Se on myöskin ollut erittäin epäinhimillinen laki. Nyt kun aktiivimalli on ollut käytössä, sen työllisyysvaikutuksista ei ole ollut vielä mitään kunnon tietoa. Sen sijaan tiedetään, että se on leikannut yli 300 000 työttömän toimeentuloa. Erityisesti se on iskenyt yli 60-vuotiaisiin ja pitkäaikaistyöttömiin, vastaa Andersson.
Lue myös: Sipilä toivoo työmarkkinoilta joustavuutta työllisyystavoitteen saavuttamiseksi – "Ei me enää eletä Neuvostoliiton viisivuotisessa suunnittelukaudessa"
Anderssonin mukaan perusturvaa ei heikennetä, jos vasemmistoliitto pääsee hallitukseen. Vasemmistoliiton ohjelmassa ei ole kuitenkaan mainintoja työllisyysasteesta. Miten on tämän laita?
– Tavoittelemme mahdollisimman korkeaa tietenkin, 75 prosenttia kelpaa meille ja kelpaa jos saadaan sitä vieläkin ylemmäksi. Tärkeintä olisi niin hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan kuin ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta, että mahdollisimman monelle löytyisi työpaikka, ja työt olisivat sellaisia, että palkalla tulisi toimeen ja ihmiset pystyisivät itsensä sillä työllä elättämään.
Puolustushankintoihin kriittistä harkintaa
Suomi valmistautuu seuraavalla hallituskaudella jättimäiseen puolustusinvestointiin Hornetit korvaavien uusien hävittäjien hankinnasta. Vasemmistoliitolla ei ole Anderssonin mukaan linjaa hankittavien koneiden määrästä tai niihin käytettävästä summasta, mutta puolue haluaa soveltaa hankintaan kriittistä harkintaa.
– Ei se voi olla niin, että kirjoitetaan vain avointa shekkiä puolustusvoimille. Päättäjät ovat kuitenkin viime kädessä vastuussa siitä, miten julkisia varoja käytetään.
Lue myös: Miten sujuisi pakkoruotsia vastustavien sinisten hallitusyhteistyö RKP:n kanssa? Puheenjohtajatentissä Sampo Terho
Puolueella on useita vaalilupauksia, kuten sen tavoittelema 800 euron perustulo, lakiin kirjattava 0,7 hoitajan mitoitus ja maksuton toisen asteen koulutus. Anderssonin mukaan kiireisimmin tällä hetkellä ratkaisua kaipaa vanhustenhuollon kriisi.
– Meillä pitää olla varaa Suomen kaltaisessa maassa siihen, että kenenkään ei tarvitse pelätä omaa vanhenemistaan tai omien vanhempien puolesta, Andersson sanoo.
Vaaliohjelmaan rahoitus verouudistuksilla
Vaalilupauksille on kuitenkin kallis hintalappu: Anderssonin mukaan vaaliohjelman hinnaksi on laskettu noin 2 miljardia euroa. Puheenjohtajan mukaan puolueella on ehdotuksia, millä oikeudenmukaisilla verouudistuksilla saataisiin tarvittava rahoitus kerättyä valtion kassaan. Andersson haluaa muun muassa listaamattomien yritysten omistajien osinkoverotuksen uudistamista.
– Tämä meillä oleva eriytetty osinkoverotusjärjestelmä suosii listaamattomia varakkaita yrityksiä esimerkiksi pörssilistattujen yritysten omistajien kustannuksella. Ei ole perusteltua, että meillä on näin antelias verotukijärjestelmä, joka kohdistuu vain tiettyyn porukkaan.