Puolue kannustaisi jatkamaan töitä eläkkeellä – alimmassa eläkeiässä olevien työtuloista 20 prosenttia verovapaaksi, jos jatkaa työelämässä.
Oppositiopuolue keskusta julkaisi vaihtoehtonsa hallituksen budjetille tiistaiaamuna. Keskusta sanoo, että puolue tuplaisi talouskasvun ja pelastaisi palvelut. Taloutta puolue tasapainottaisi maltillisilla verosopeutuksilla. Verotuottoja keskusta keräisi laskelmiensa mukaan 445 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus. Kokonaisuudessaan puolue hieman kiristäisi kaikkein suurimpia ansiotuloja saavien verotusta laskemalla solidaarisuusveron alarajan 92 100 euroon, mutta vastaavasti hieman keventäisi työn verotusta muilta painottaen pieni- ja keskituloisia.
– Tämä olisi kohtuullista ja reilua, vaihtoehdossa sanotaan.
Keskusta muun muassa kiristäisi tupakan ja nikotiinipussien verotusta 130 miljoonan euron edestä, pistäisi lähes kaikkien yleishyödyllisten yhteisöjen osinkotuotoille lähdeveron (+100 miljoonaa euroa) ja keräisi alustatalouden toimijoilta verotuottoa 100 miljoonaa euroa enemmän. Pelaamisen lisenssimalliin siirtymisen keskusta arvioi lisäävän verotuottoja 250 miljoonalla eurolla. Lisäksi puolue uudistaisi liikenteen verotuksen, jolla se tavoittelee 100 miljoonan euron verotuottoa. Se peruisi vanhojen autojen ajoneuvoveron alennuksen ja korottaisi sähköautojen ja ladattavien hybridiautojen verotusta.
Lisäksi keskusta muun muassa laajentaisi herkkuveroa ja peruisi olutveron alennuksen.
Keskusta ei nostaisi matkailun, liikunta- ja kulttuuripalveluiden, kirjojen, lääkkeiden ja henkilöstökuljetusten arvonlisäveroa eikä leikkaisi kotitalousvähennyksestä.
Vanhempainvapaat asteittain verovapaiksi
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi jo viikonloppuna, että puolue tuplaisi talouskasvun muun muassa muuttamalla yhteisöveroa Viron veromallin suuntaan ja ottamalla käyttöön pikamuoti- ja krääsäveron. Lisäksi puolue muun muassa alentaisi työntekijöiden veroluontoisia maksuja yli 4 000 euroa kuussa tienaavilta ja vastaavasti säätäisi katon yli 4 000 euroa kuussa tienaavien työttömyysturvalle ja muille päivärahoille.
Käytännössä esimerkiksi ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle tulisi noin 2 400 euron enimmäismäärä per kuukausi.
Lisäksi keskusta muun muassa alentaisi alimmassa eläkeiässä olevien työtuloista 20 prosenttia verovapaaksi, jos jatkaa työelämässä.
Keskusta myös muuttaisi vanhempainvapaat asteittain verovapaiksi niin, että ensi vuonna kolmasosa vanhempainvapaista olisi verovapaita.
Puolue kohdistaisi kasvulistan toimet useammalle vuodelle ja rahoittaisi niitä muun muassa siirtymällä rahapelipelaamisessa lisenssimalliin, jolla voisi kerätä lisää arpajaisverotuksen alaista tuottoa.
Lisäksi keskusta jättäisi toteuttamatta niin sanotun Tunnin juna -hankkeen (nykyisin länsiratana tunnettu hanke), josta kertyisi 400 miljoonaa euroa yksinomaan tällä vaalikaudella. Keskusta myös kohdistaisi ensi vuoden talousarvioesitykseen esittämiensä muutosten tuoman liikkumatilan kasvutoimenpiteiden rahoittamiseen. Näillä toimenpiteillä kertyisi puolueen mukaan yhteensä noin 300 miljoonaa euroa vuodessa.
Peruisi hallituksen sote-leikkaukset
Keskusta antaisi hyvinvointialueille lisäaikaa selvitä alijäämästään ja peruisi hallituksen leikkaukset ja asiakasmaksujen korotukset. Puolue avaisi keskustelun siitä, mitä palveluita julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa tuottaisivat ja mitkä palvelut siirrettäisiin osin tai kokonaan ihmisten omalle vastuulle.
– Tosiasia on, että sen enempää veroeurot kuin työvoimakaan eivät riitä kattamaan nykyisiä vastuita, keskusta toteaa vaihtoehtobudjetissaan.
Puolue kohdentaisi myös 165,7 miljoonan euron lisäyksen hyvinvointialueille hallituksen esitykseen verrattuna.