Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvioi Facebookissa, että kansanedustajien palkkioiden suuruus ei kannusta valmiiksi hyvässä taloudellisessa tilanteessa olevia hakeutumaan eduskuntaan.
Onko 6 380 euroa kuussa sopiva summa kansanedustajan palkkioksi? MTV Uutiset kysyi asiaa kolmelta poliitikolta.
Lepomäen entinen kollega, yli 20 vuotta kokoomuksen kansanedustajana istunut Kimmo Sasi, pitää kansanedustajien ansiotasoa sopivana.
– Jos verrataan palkkoja muihin Pohjoismaihin ja miksei Euroopan maihin, meillä on suhteellisen käypää tasoa kansanedustajan palkkio, verrattuna hintatasoon.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen on tyytyväinen nykyisiin palkkioihin.
– Mun mielestä palkkio on hyvä. Meitäkin tulee tänne hyvin erilaisista taustoista, varmaan tässä talossa on edustajia, joilla palkkiot ovat laskeneet sen myötä, että on tullut valituksi. Mutta on myös edustajia, joilla palkka on noussut, kun on tullut valituksi. Itse koen, että kansanedustajien palkkio on hyvä ja riittävä.
Ensimmäisen kauden kansanedustaja, Vasemmistoliiton Li Andersson, tyrmää ajatuksen siitä, että kansanedustajien palkka olisi riittämätön.
– Kansanedustajien palkkio varsin kohtuullisella tasolla verrattuna moneen tehtävään, jossa tehdään yhteiskunnallisesti tärkeää työtä.
Anderssonia ihmetyttää myös Lepomäen ajattelutapa, jonka mukaan alhainen palkkio ei houkuttele kovapalkkaisia hakijoita eduskuntavaaleihin.
– En näe, että edustajan tehtävä on sellainen, mihin voi edellyttää, että ihmiset tulee ainoastaan palkkion tason perusteella. Pitää olla aitoa kiinnostusta asioihin ja politiikan tekoon.
Mutta pitäisikö edustajien palkkioita laskea, kun palkansaajien työehtoja aiotaan muuttaa ja työttömien korvauksia leikataan?
– En kannata palkka-alea kenellekään, en myöskään kansanedustajille. Jos palkkioita leikataan systemaattisesti, se olisi signaali, että palkkoja on laskettava. En itse halua sellaista signaalia antaa, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.
– Mielestäni kansanedustajien palkkioita ei tarvitse laskea. Sanoisin, että meillä on kohtuullinen palkkio, Kimmo Sasi pohtii.
Palkkatoiveet mukaan kampanjaan?
Sasi kuitenkin on sitä mieltä, että jos palkansaajien ja toimihenkilöiden palkkoja leikataan esimerkiksi viisi prosenttia, on kansanedustajien oltava mukana säästöissä.
Sasilla on myös radikaalimpi ehdotus, jolla edustajien palkkiota voitaisiin rukata: ehdokkaat kertoisivat eduskuntavaalikampanjoissaan, paljonko he tahtovat liksaa.
– Jos joku sanoo, että tulee hän tulee kymppitonnilla kuussa edustajaksi, äänestäjät tietävät, että se palkka hänelle maksetaan. Jos joku sanoo, että tulee tonnilla töihin. Kansalaiset voisivat miettiä sitä. Jokainen saisi toivomansa palkan, ja kansa voisi miettiä, onko tällaista palkkiota syytä tälle henkilölle maksaa.