Kreikan kolmatta tukiohjelmaa koskevia ratkaisuja tehdään huomenna euroryhmän kokouksessa. Laajasta tukiohjelmasta huolimatta Syrizan riveissä soraäänet toistelevat, että Kreikan pitäisi erota eurosta ja palata vanhaan valuuttaansa, drakmaan.
Euromaiden valtiovarainministerien pitäisi huomenna päättää, voidaanko kolmatta lainaohjelmaa koskevat neuvottelut käynnistää.
Toteutuessaan Kreikan uuden kolmevuotisen tukiohjelman povataan olevan kooltaan jopa 50–100 miljardia euroa.
Suuri tukipaketti, suuret ehdot
Tuoreessa esityksessään Kreikka sitoutuu kolmen vuoden aikana tiukkaan talouskuriin.
Esityksen mukaan Kreikka leikkaa maan puolustusmäärärahoja ja kiristää verotusta monin paikoin. Myös joitakin etuuksia lopetettaisi, jotka kohdistuisivat etenkin eläkeläisiin. Esityksen leikkausten ja säästöjen arvo on kaikkiaan 12 miljardia.
Lista Kreikan talousuudistuksista on saanut ainakin Ranskassa lupaavan vastaanoton. Ranskan presidentti Francois Hollande kiitteli Kreikan esityksiä tuoreeltaan pitäen niitä vakavasti otettavina ja uskottavina.
Sen sijaan euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem ei kommentoinut Kreikan talouskurilistaa. Voikin olla, että edes esitykset 12 miljardin sääsöistä eivät riitä lainoittajille, sillä Kreikalta odotetaan nyt kovia sitoumuksia vastineeksi hypoteettisille miljardeille.
Eripura repii puoluetta
Tammikuisissa vaaleissa Syriza markkinoi itseään kansan puolueena, joka lupasi lopettaa Kreikan säästökuurin ja neuvotella uusiksi maan lainaohjelman ehdot. Nyt esitetyt säästöt ja veronkorotukset ovatkin omiaan aiheuttamaan eripuraa puolueen sisällä.
Viisi Syrizan poliitikkoa julkaisi tänään lausunnon, jonka mukaan Kreikan olisi parempi luopua eurosta kuin jatkaa velkojien kovien vaatimusten kanssa ilman toivoa velkahelpotuksista.
– Joko saamme uuden pehmeämmän lainaohjelman rahoituksella ja velkojen alaskirjauksella tai lähdemme eurosta ja lopetamme epäoikeudenmukaisen velanmaksun, Syrizan soraäänet kirjoittavat.
Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras näyttääkin tällä hetkellä saavan enemmän ymmärrystä oppositiosta kuin omasta puolueestaan. Suurin oppositiopuolue Uusi demokratia ilmoitti tukevansa Tsiprasia hänen pyrkimyksessään hyväksyä lainaehdot ja pitää Kreikka eurossa.
Kansanäänestys silmänlumetta?
Kreikan sunnuntaina järjestetyssä kansanäänestyksessä 61 prosenttia kreikkalaisista äänesti lainottajien kovia ehtoja vastaan.
Pohdintaa herättääkin nyt pääministeri Tsiprasin kompromissihalu äänestyksen jälkeen.
On spekuloitu, että Tsipras ajatteli saavansa myönnytyksiä sillä, että hän yllättäen ilmoitti vievänsä lainaehdot kansanäänestykseen. Kun myönnytyksiä ei tullut, Tsipras joutui hankalaan asemaan.
Lähde: STT - REUTERS