Kolmelle tuomarille syyte - kiistaa siitä miten ulkomaalaisten eristämispäätökset olisi pitänyt käsitellä

Tuomarit
Helsingin hovioikeudessa puidaan sitä miten säilöönotettujen ulkomaalaisten eristämispäätökset olisi pitänyt tehdä. Syytteessä on kolme tuomaria.
Julkaistu 09.03.2017 10:22

MTV UUTISET

Kolme Helsingin käräjäoikeuden tuomaria sai syytteen laiminlyönnistä, kun oikeudessa ei käsitelty säilöönotettujen ulkomaalaisten eristämisiä. Syytetyt kiistivät, koska laki on tulkinnanvarainen.

Juttua käsitellään Helsingin hovioikeudessa.

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälän mukaan oikeudessa olisi pitänyt käsitellä 2006-2015 kaikkiaan 223 eristämisjuttua. Syyttäjän mukaan säilöönotettu ulkomaalainen voidaan eristää säilöönottokeskuksen päätöksellä, mutta asia pitäisi käsitellä oikeudessa neljän päivän kuluessa.

Näin ei tapahtunut.

Ilmoitukset tulivat oikeuteen, mutta mitään käsittelyä ei järjestetty. Oikeudessa on nyt riitaa siitä olisiko eristämispäätöksiä pitänyt käsitellä vai ei.

- Ulkomaalaisten oikeusturva on vaarantunut, Äijälä sanoi.

Syytteiden mukaan Helsingin käräjäoikeuden entinen laamanni Eero Takkunen ei valvonut, että päätöksiä olisi tehty.

Syytteessä ovat myös käräjätuomarit Jouko Räsänen ja Jaana Niemitalo, jotka toimivat osastonjohtajina. Syytteen mukaan hekin jättivät huolimattomuudesta huolehtimatta siitä, että päätöksiä olisi tehty.

Syytteen sai myös Metsälän säilöönottoyksikön entinen johtaja Pekka Nuutinen, joka syyttäjän mukaan ei selvittänyt sitä miksi näitä päätöksiä ei tehty.

Kaikkia neljää syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lain mukaan säilöön otettu ulkomaalainen voidaan eristää esimerkiksi silloin, jos hänen epäillään voivan aiheuttaa muille vaaraa.

Syytteet kiistettiin

Kaikki kiistivät syytteen perusteettomina.

- Säilöönottolaki tuli voimaan 2002 ja käräjäoikeuden käytäntö oli ollut siitä lähtien täysin sama ja vakiintunut, kahta tuomaria avustava asianajaja Petteri Sotamaa totesi.

Käräjäoikeuden käytäntö oli se, että ilmoitukset vastaanotettiin, mutta istuntoa ei järjestetty. Tulkinta laista oli se, että mitään istuntoa ei ollut tarpeen järjestääkään.

- Kukaan ei ollut kritisoinut käytäntöä ennen vuotta 2014, jolloin eduskunnan oikeusasiamies esitti tulkinnan, joka poikkesi käräjäoikeuden vakiintuneesta noudattamasta käytännöstä, Sotamaa sanoi.

- Yksikään säilöönotettu tai heidän asiamiehensä ei ole puuttunut tai kyseenalaistanut käräjäoikeuden tulkintaa.

Sotamaan mukaan kenellekään ei ole aiheutunut haittaa tai vahinkoa.

Valtionsyyttäjä Äijälä vaatii Nuutiselle ja Takkuselle rangaistukseksi varoitusta sekä Niemitalolle ja Räsäselle sakkoa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos