Usein kuulee sanottavan, että Kiinan suurin uskonto on taikausko. Kiinassa on lukuisia uskomuksia, tapoja ja käytäntöjä, jotka perustuvat taikauskoon.
Maalaiset, kaupunkilaiset, rikkaat ja köyhät, koulutetut ja kouluttamattomat uskovat muun muassa horoskooppeihin aivan kuin ne olisivat tieteellisesti todistettua faktaa.
27. tammikuuta alkaa kukon vuosi. Se koskee erityisesti vuosina 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 ja 2017 syntyneitä, mutta kukon vuoden ohjeita noudatetaan laajemminkin.
Kukko ainoa poikkeus
Kiinan 12 eläimeen perustuvasta horoskoopista kukko tekee poikkeuksen. Kaikki muut eläinhahmot rotasta sikaan lupaavat yleensä pelkästään hyvää. Kukko voi tietää myös pahaa: sairauksia, luonnonmullistuksia, avioeroja, liikenneonnettomuuksia jne.
Kukon vuonna yritysjohtajia neuvotaan muun muassa välttämään investointeja ja säästämään. Myös firmojen budjetit on mitoitettava oikein ja niitä tulee noudattaa tarkasti.
Talousennusteet uskovat Kiinan kansantalouden kasvavan tänä vuonna noin 6,5 prosenttia ja inflaation kasvavan 2.2 prosenttiin. Myös nämä eri tutkimuslaitosten talousennusteet uskovat investointien hiipuvan tänä vuonna hienokseltaan.
Kun horoskoopit ja muut ennustajat niputetaan yhteen, ei se lupaa hyvää meille eurooppalaisillekaan. Lupaavasti liikkeelle lähteneet kiinalaisinvestoinnit voivat hiipua yksinkertaisesti siitä syystä, että kukko näin kiekuu.
Taloustieteilijät ja tutkimuslaitokset ovat jo vuosia kyseenalaistaneet Kiinan bkt-luvut, koska niiden laadinta eroaa selvästi länsimaiden käyttämistä käytännöistä. Maakuntien puoluepamput lisäksi kaunistelevat lukuja päästääkseen vaadittuihin tavoitteisiin ja säilyttääkseen asemansa.
Todellisuudessa Kiinan kasvu on tänäkin vuonna todennäköisesti selvästi annettuja lukuja vaatimattomampaa.
Kiinan työelämässä kehotetaan tänä vuonna puhumaan vähemmän ja tekemään enemmän. Noudattakaamme mekin Suomessa ainakin tätä kukon antamaa ohjetta!