Tällä kertaa ilmassa ei ole samanlaista hypetystä kuin Singaporessa. Hanoin huippukokoukselta odotetaan paljon muuta kuin historiallliseksi kuvatulta Trumpin ja Kimin ensitapaamiselta viime kesänä, kirjoittaa Hanoista MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.
Nyt eivät vastapuolen nuuhkiminen, kemioiden sopivuus tai kohteliaisuudet enää riitä, vaan tarvitaan konkreettisia diilejä, tekoja ja aikatauluja.
"Deals are my art form", on Trump kuvannut neuvottelutaitojaan kirjassaankin. Nyt on aika esitellä mitä ne pitävät tässä tapauksessa sisällään.
Lue myös: Suomalaisasiantuntija: Trumpin ja Kimin tapaamisessa tuskin mitään merkittävää edistystä
Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia oli Vietnamissa vastassa armeijan orkesteri ja lippuja heiluttavia lapsia
MTV Uutiset Hanoissa: "Jotain minidiilejä voidaan nyt tehdä"
Mikä Yhdysvaltoja kiinnostaa?
Pelissä on paljon: kylmän sodan päättyminen, Koreoiden rauhansopimus, perheiden yhdistäminen, koko Aasian alueen rauha, turvallisuus ja talouskehitys. Mutta kuinka paljon Yhdysvallat on valmis niistä maksamaan, ja onko sen nykyjohto lopultakaan kiinnostunut muusta kuin siitä, että rakettimiehen ammukset eivät ulotu lentämään maan länsirannikolle asti.
Diilien tekemistä on yritetty toki aikaisemminkin, mutta ne eivät ole onnistuneet. Ydinase on Pohjois-Korean johdolle ainoa tapa turvata olemassaolonsa. Olisi siis hyvin epärealisista uskoa niiden hävittämiseen, vaikka Yhdysvallat on luvannut niiden hävittämisen myötä parempia oloja ja Etelä-Korean tasoista elinasoa myös pohjoiskorealaisille. Ydinas on Kimin ainoa neuvotteluase.
Itse asiassa status quo -tilanne näyttää sopivan tällä hetkellä useimmille. Näin Pohjois-Korea saa pitää diktatuurinsa ja sukudynastiansa.
Etelä-Koreassa taas varsinkaan nuorempi polvi ei halua köyhää pohjoista riesakseen ja amerikkalaiset tukikohdat torjuntaohjuksineen ja lähes 30 000 miehen joukkoineen ärsyttävät laajoja piirejä.
Kiinalle taas Pohjois-Korea on tae siitä, että amerikkalaisjoukot pysyvät poissa sen rajoilta. Se ei toivo myöskään maan luhistuvan ja aiheuttavan hallitsematonta pakolaisvirtaa rajoilleen.
Mini-diilejä?
Hanoin huippukokousen alla on puhuttu paljon ns. mini-diileistä. Niiden mukaan Yhdysvallat olisi luopumassa vaatimuksesta riisua Pohjois-Korea kokonaan ydinaseista.
Tilalle tulisi mm. tutkijoiden ja tarkastajien estelemätön pääsy selvittämään Yongboyn testialueen tilannetta jne. Vastineeksi Yhdysvallat lieventäisi pakoitteita ja vakuuttasi, ettei sillä ole vihamielisiä pyrkimyksiä syöstä diktaattorisuku vallasta.