Kolumni: Trump, häkkilapset ja Laura Huhtasaari – kommenttipalstoilla Suomi on kaukana maailman onnellisimmasta maasta

Lehtikuva
Julkaistu 20.06.2018 17:40
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Joskus kuvat ovat niin vahvoja, etteivät ne jätä rauhaan, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Eeva Lehtimäki.

Olen yksi monista, joka on katsonut viime päivien uutiskuvia perheistään erotetuista itkevistä lapsista rajalla ja säilöntäkeskuksien häkeissä voimattomana ja raivon vallassa.

Arviolta parituhatta Meksikosta laittomasti saapunutta väliamerikkalaista siirtolaislasta ja -nuorta on erotettu vanhemmistaan toukokuusta alkaen.

Donald Trump on tehnyt lapsista kiristyskeinon saada rahoitus vaalikamppailussa lupaamalleen muurille Meksikon rajalle. Samalla maahantuloa säätelevää lainsäädäntöä olisi tarkoitus kiristää.

Kovan kansainvälisen kritiikin jälkeen ei ollut suuri yllätys, että Yhdysvallat erosi YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Viralliseksi syyksi tosin ilmoitettiin neuvoston tekopyhyys ja itsekkyys sekä krooninen epäluuloisuus Israelia kohtaan.

Sosiaalisen median ja nopean tiedonvälityksen aikana tilanteen kehittymistä on voinut onneksi seurata eri kansainvälisistä, mutta myös kotimaisista medioista.

Kukaan ei voi sanoa, kuten menneinä vuosikymmeninä, ettemme tienneet.

Fox: Pidätyskeskukset kesäleirejä, itkevät lapset näyttelijöitä

Suosittelen myös katsomaan, miten asiaa on käsitelty Donald Trumpia komppaavan Fox Newsin lähetyksissä.

Foxin ankkuri Laura Ingraham on verrannut pidätyskeskuksia amerikkalaisten suosimiin kesäleireihin. Poliittinen kommentaattori Ann Coulter puolestaan on todennut, että kuvissa nähdyt lapset ovat näyttelijöitä, eikä ihailtu Trump mene tähän halpaan.

Näin siis kuva tilanteesta voi olla täysin erilainen riippuen mistä amerikkalaiset maailmankuvansa ja uutisensa ammentavat.

Huhtasaaren fake news -messu

Sen jälkeen kannattaakin kääntää katse Perussuomalaisten varapuheenjohtajan ja kansanedustajan Laura Huhtasaaren sosiaalisen median tileihin. Huhtasaaren retoriikka ja Trumpin ihailu kiihtyy samaa tahtia Yhdysvaltain presidentin brutaalien toimien kanssa. Fake news, messuaa Huhtasaari Twitter-päivityksessään ja varoittaa ”lännen tuhoutuvan islamisoitumisen, terrorismin ja segregaation” myötä.

Vielä vähemmän empatiaa löytyy niiltä monilta suomalaisilta, jotka komppaavat Trumpin hallinnon toimia uutisten kommenttipalstoilla. 

Keskusteluista silmille ryöpsähtää vainoharhainen ja julma puhe. Se on kaukana YK:n mittauksesta, jossa Suomi rankattiin maailman onnellisimmaksi maaksi.

Huhtasaarta ja kommenttipalstoja kannattaa lukea, jotta ei tarvitse sanoa, ettemme tienneet.

Alkaako retoriikka purra Suomessakin?

On helppoa hymähdellä amerikkalaisten tavalle seurata presidenttiään, olivat valheet miten paksuja tahansa. Trumpin kovat otteet maistuvat monille myös täällä.

Perussuomalaiset odottavat, että esimerkiksi Italian, Unkarin, Ruotsin ja nyt myös Saksan maahanmuuttovastainen retoriikka alkaa purra Suomessa ja teema nousee keskusteluun ensi kevään eduskuntavaaleissa. Presidentinvaaleissa Huhtasaari ei vielä saanut maahanmuuton vastustamisesta nostetta.

Meillä eurooppalaisilla ei ole kuitenkaan varaa moraaliseen ylemmyyteen. EU-maat suunnittelevat unionin ulkopuolelle palautus- ja käsittelykeskuksia, joissa turvapaikanhakijat voitaisiin seuloa.

Aihe nousee keskusteluun ensi viikon huippukokouksessa. Samalla poliittisesta tulevaisuudestaan kamppailee myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Kataisen kirkas havainto vaivaa

Texasin häkkikuvien lisäksi minua on vaivannut viime päivät myös komissaari Jyrki Kataisen pelottavan kirkas havainto presidentin Kultaranta-keskustelussa. Kataisen mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit jakavat saman ajatuksen Euroopasta ja sen heikkoudesta.

– He jakavat ajatuksen, että mitä heikompi Eurooppa on, sen parempi. Tätä ei ole aiemmin ollut. Ja nyt kysytään, haluaako Eurooppa puolustautua ja olla johtaja alueilla, joilla se haluaa, Katainen tiivisti.

Olen sen ikäinen, että muistan kylmän sodan. Olen päntännyt toisen maailmansodan historiaa sekä kokenut Berliinin muurin murtumisen jälkeisen optimismin.

Nyt meillä on vain tiukasti Trumpia tuijottava Angela Merkel. Voimapolitiikka ja diktaattorit ovat täällä. Meillä on jo häkit. Onko meillä kohta taas myös muuri?

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat