"Komea ja hyvä isä" – Eläinlääkäri Sanna herkistyi muistellessaan Korkeasaaren Mohanin elämää

2:59img
Julkaistu 13.12.2018 06:45
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Työlleen omistautunut Korkeasaaren eläinlääkäri liikuttui muistellessaan Mohan-leijonaa.

Haastattelimme Korkeasaaren eläinlääkäriä: katso video yläpuolelta!

Korkeasaari kertoi viime viikolla valitettavia suru-uutisia. Korkeasaaren yksi ikonisimmista eläimistä, urosleijona Mohan oli kuollut.

16,5 vuoden ikään ennättänyt aasianleijona oli erittäin rakas niin puiston kävijöille kuin eläintarhan työntekijöillekin. Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa oli yksi työntekijöistä, joka joutui punnitsemaan Mohanin jatkoa viimeisinä päivinä.

– Mehän olimme tarkkailleet Mohanin vointia jo pidemmän aikaa. Varsinkin pari viimeistä päivää olivat sellaisia, että alkoi tulla vähän enemmän tasapaino-ongelmia. Selkä ja niveloireet alkoivat pahentua lääkityksestä huolimatta. Tulin tiistaiaamuna töihin, ja oireet olivat sen verran selkeät, että tuntui oikealta tehdä lopetuspäätös.

Sainmaa kertoo, että Mohan nukutettiin, ja leijonalle laitettiin tippakanyyli suoneen. Elimistöön laitettiin yliannostus nukutuslääkettä, joka lamauttaa sydämen ja hengityksen.

Eläinlääkäri kuvailee Mohania kuin rakkaaksi työkaveriksi

Sainmaa kertoo lopetuspäätöksen olleen hyvin herkkä ja haikea. Mohania hän kuvailee haastattelussa kuin työkaveriksi ja herkistyy kyyneliin muistellessaan hetkiä leijonan kanssa.

– Mohanista jäi hyvät muistot. Hirmu komea leijona, hyvä isä ja uros tässä laumassa.

Sainmaa kertoo muiden eläimien olleen hieman hämillään siitä, kun uros ei enää päivystä samassa häkissä.

– Ne ovat olleet vähän levottomia ja etsiskelleet Mohania. Kyllä niistä huomaa, että kaipaavat. Ovat hieman hämillään, kun yksi on hävinnyt laumasta. Nyt alkaa olla jo ihan normaali ja rauhallinen tilanne.

Leijonan ruumis siirtyy tutkimuskäyttöön

Korkeasaarella on tapana lähettää kuolleet eläimet tutkittavaksi eteenpäin. Myös Mohanin ruumis siirtyy tutkimus- ja opetuskäyttöön moneen eri osoitteeseen.

– Meidän eläimet menevät tutkittavaksi eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologiseen yksikköön. Niille tehdään avaus ja katsotaan, mitä vaivoja sieltä löytyy. Osa eläimestä menee myös eläinmuseolle opetus- ja tutkimuskäyttöön. Loput sitten poltetaan, niin kuin tehdään kaikille muillekin eläimille. 

Korkeasaaren suunnitelmissa on hankkia lähitulevaisuudessa seuraa leijonatarhan muille jäsenille.

Tuoreimmat aiheesta

Korkeasaari