Komission puheenjohtaja sivaltaa Astra Zenecaa: "Yhtäkkiä he löytävät valtavasti rokotteita lähetettäväksi Australiaan"

9:13img
Maailmanselittäjät: EU:n rivit rakoilevat rokotehankinnoissa - mitä tilanteesta voi seurata?
Julkaistu 09.03.2021 13:39

MTV UUTISET–KAUPPALEHTI

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antaa kipakkaa kritiikkiä AstraZenecalle ruotsalaisessa haastattelussa. Komission puheenjohtajan mukaan EU aliarvioi haasteet, joita rokotteiden tuottamiseen liittyy.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen linjaa ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin haastattelussa, ettei Eurooppa ole Astra Zenecan logistiikkaosasto ja puolustaa Italian uutta pääministeriä Mario Draghia.

Italia pysäytti Australiaan matkalla olevan Astra Zenecan rokotelähetyksen ja vaati, että yhtiö täyttää ensin omat velvoitteensa Euroopassa. Von der Leyenin mukaan Italia ei ole saanut edes 10 prosenttia niistä rokotteista, joita maahan on odotettu.

– On yritysten vastuulla huolehtia omasta logistiikastaan. Yhtäkkiä he löytävät valtavasti rokotteita lähetettäväksi Australiaan.

– Me emme ole Astra Zenecan logistiikkaosasto. Niin kauan kun yritys ei pysty selvittämään, miksi he eivät toimita rokotteita Eurooppaan, meillä on ongelma, kun näemme heidän toimittavan täällä valmistettuja rokotteita jonnekin muualle, von der Leyen sanoo.

Samalla hän korostaa, ettei hän vastusta eurooppalaisen tuotannon vientiä muualle maailmalle ja huomauttaa, esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin noudattavan omaa sopimustaan.

”Nyt voi lukea mustaa valkoisella”

Svenska Dagbladetin haastattelu keskittyy etenkin brittiläis-ruotsalaisen lääkevalmistaja Astra Zenecan rokoteongelmien läpikäyntiin.

Tässä yhteydessä Euroopan komission puheenjohtaja korostaa, ettei EU:ta ja komissiota ”voi pitää syntipukkeina muiden vaikeuksista” viitaten rokotejakelua koskevaan kritiikkiin.

Valtavan kritiikin kohteeksi Astra Zeneca joutui, kun se tammikuussa yllättäen ilmoitti, ettei se kykenekään toimittamaan rokotteita luvatussa ajassa ja samalla toimitti rokotteita Britanniaan.

Se kiristi myös EU:n ja Astra Zenecan välejä.

– Meillä oli oma riitamme Astra Zenecan kanssa, kun se väitti, että olimme allekirjoittaneet sopimuksemme Britannian jälkeen. Mutta nyt kun molemmat sopimukset ovat tulleet julki, voi lukea mustaa valkoisella, että EU allekirjoitti omansa päivää ennen kuin he (Britannia) omansa, von der Leyen toteaa SvD:lle.

Britannia kuitenkin sai Astra Zenecan rokotteita jo neljä viikkoa ennen EU-maita. Ei tosin Astra Zenecan oman toiminnan vuoksi, vaan siksi, että EU:n jättänyt Britannia hyväksyi rokotteen pikavauhtia 24 tunnissa.

Asiantuntijat: Tämä EU:n rokotestrategiassa meni pieleen

Kritiikkiä komissio on kuitenkin saanut paitsi rokotteiden hankkimisesta myös laajemmin sen omasta rokotestrategiasta. Von der Leyen tunnustaa EU:n aluksi aliarvioineen, millainen prosessi koronarokotteen tuotannon käynnistäminen olisi.

Rokotetuotantoa ja -jakelua tiiviisti seuraavan analyysiyhtiö Airfinityn tanskalainen perustaja ja toimitusjohtaja Rasmus Bech Hansen arvosteli Kauppalehden haastattelussa tammikuussa EU:ta siitä, että se on suhtautunut rokotteisiin kuin mihin tahansa hankintaprosessiin.

Samaan aikaan Yhdysvallat on tukenut rokotekehittäjiä kymmenellä miljardilla dollarilla, edistänyt rokotteiden kliinisiä kokeita, purkanut byrokratiaa ja turvannut alihankintaketjuja, Bech Hansen huomautti.

Sama viesti välittyy myös ranskalaisen ajatuspaja Terra Novan tilaamassa raportissa. Sen on laatinut Anne Buchner, joka toimi aiemmin pääjohtajana Euroopan komission terveys ja elintarviketurvallisuuden pääosastolla eli komission ”ministeriössä”.

Buchner katsoo, että koronapandemia on opettanut Euroopalle, miten tärkeä osa teollisuuspolitiikka on tuleviin terveyskriiseihin valmistauduttaessa.

– Tästä näkökulmasta eurooppalainen tilinpito paljastaa merkittäviä heikkouksia. EU ei ole onnistunut panemaan pöytään yhtä paljon rahaa kuin Yhdysvallat: Kun Washington lisäsi 10 miljardia dollaria kriisin hoitoon osana Operation Warp Speediä toukokuussa 2020, Bryssel ojensi runsaan 3 miljardin dollarin kuoren” Buchner kirjoittaa.

Von der Leyen myöntää: "Aliarvioimme"

Kyse on Bucherin mukaan myös pitkäaikaisemmasta ongelmasta. Jos vielä kymmenen vuotta sitten kaksi kolmesta rokotetutkijasta oli Euroopassa, niin sen jälkeen eurooppalaiset julkiset panostukset rokotetutkimukseen ovat laskeneet samalla kun ne on Yhdysvalloissa kolminkertaistuneet.

– Aliarvioimme aluksi, millainen prosessi on kasvattaa tuotanto nollasta - siis tilanteesta, missä ei ole rokotetuotantoa - miljoonien, miljoonien ja taas miljoonien annosten massatuotantoon; millaisia vaikeuksia liittyy vakaan tuotantoprosessin luomiseen, missä raaka-aineita on riittävästi ja toimitusketjut ovat vakaita, von der Leyen myöntää.

Helmikuun alussa von der Leyen ilmoitti komission perustavan oman iskujoukon, jonka tehtävänä on vauhdittaa eurooppalaista rokotetuotantoa tunnistamalla sen keskeisiä haasteita. tunnistamaan rokotetuotannon keskeisiä haasteita.

Lue myös: MTV Uutisten tiedot: Hallitus varautuu liikkumisrajoituksiin kymmenkohtaisella listalla – voimaantulolle kaksi ehtoa, rajoitukset tiukkojen lukkojen takana 

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus