Mikael Granlundin jatkosopimusneuvottelut NHL:ssä kulkevat nyt uudella tahdilla. Hakeutuminen välimiesmenettelyyn kertoo Minnesota Wildille, että suomalaispelaaja on tosissaan.
Granlundilla on alla lyhyt, kaksivuotinen sopimus (ns. siltasopimus), jonka tarkoitus oli muun muassa antaa pelaajalle aikaa näyttää tasonsa – Granlundin neljä ensimmäistä kauttahan NHL:ssä olivat kaikki eritasoisia pettymyksiä.
Ensimmäisen tähtivuotensa jälkeen Granlund hakee perustellusti tähtisopimusta. Mutta oliko mennyt kausi vain valonpilkahdus vai uskooko Wild pelaajaan tosissaan? Kausi oli Granlundin viides NHL:ssä. Yltäminen tähtitasolle ensimmäistä kertaa vasta viidentenä vuonna on todella poikkeuksellista.
NHL:n superhyökkääjät, kuten Sidney Crosby, Aleksandr Ovetshkin, Steven Stamkos, Patrick Kane, Jevgeni Malkin ja Nicklas Bäckström tekivät välittömän vaikutuksen liigaan saavuttuaan. Crosby ja Ovetshkin esimerkiksi tekivät heti avauskausillaan yli 100 pistettä. Osuvimpia verrokkeja MG:lle ovat Dallas Starsin Jamie Benn ja Philadelphia Flyersin Claude Giroux. Molemmat saavuttivat tähtitason viidensillä NHL-kausillaan.
Seuraavassa kymmenen seikkaa, jotka valottavat kupletin juonta.
1. Koska Granlund teki aloitteen välimiesmenettelystä, Wildilla ei ole absoluuttista pakkoa hyväksyä välimiehen mahdollista päätöstä. Ehto on se, että päätös oikeuttaisi Granlundin saamaan yli 3,5 miljoonan dollarin vuosipalkan – ja juuri sellaista mies varmasti tavoittelee. Päättyneen sopimuksen kausilla MG tienasi kolme miljoonaa vuodessa.
2. Ennen vanhaan iso sopimus ei olisi ollut ongelma, mutta palkkakattoaikakaudella tilanne on toinen. Ensi kaudella Wildin palkkarohmut Zach Parise, Mikko Koivu ja Ryan Suter nostavat yhdeksän miljoonan dollarin vuosipalkat. Granlund ei ole suinkaan ainoa, jonka sopimus on saatava sullotuksi katon alle; jatkosopimukset ovat tekemättä myös Nino Niederreiterilla ja Marcus Folignolla.
3. Granlund haki välimiesmenettelyyn, koska jatkosopimusneuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Kuulemiset on määrä pitää 20. heinäkuuta - 4. elokuuta. Pelaaja ja seura voivat yrittää sopuun pääsemistä siihen asti, mutta välimieskäsittely on edessä, jos molempia tyydyttävää ratkaisua ei löydy.
4. Pohjois-Amerikassa välimiesmenettelyä (arbitration) käytetään monilla työelämän aloilla. Se on hieman hellävaraisempi tapa kuin varsinaiset oikeustoimet, mutta osapuolten välien tulehtumisen vaara on olemassa. Puolueettomana välimiehenä toimii National Academy of Arbitrators -organisaation jäsen, suurella todennäköisyydellä juristi.
5. NHL-maailmassa välimiesmenettely on keino Granlundin kaltaisille rajoitetuille vapaille agenteille parantaa asemaansa sopimusneuvotteluissa. Välimiesmenettelyyn mennään Granlundin aloitteesta; NHL:n työehtosopimus antaa aloitemahdollisuuden toki myös seuroille.
6. Kun välimiesmenettely on pantu vireille, muut seurat eivät voi enää tehdä pelaajalle sopimustarjouksia.
7. Osapuolten kuuleminen käynnistää varsinaisen menettelyn. Ennen kuulemisia molemmat osapuolet toimittavat välimiehelle omat briiffinsä, jotka sisältävät keskeiset vaateet (erityisesti palkkasumman) perusteluineen. Kun Granlundin tapauksessa juttu on nostettu ”seuraa vastaan”, seuran on määriteltävä, tavoitteleeko se yhden vai kahden vuoden mittaista sopimusta. Välimies ilmoittaa päätöksestä 48 tunnin kuluttua kuulemisista.
8. Välimiesmenettelyn tuloksena syntyy yksi- tai kaksivuotinen sopimuspäätös. Osapuolten on määrä tehdä päätöksen nojalla sopimus.
9. Granlundin ja Wildin tapauksessa seuralla on takaportti, koska pelaaja oli aloitteellinen. Jos välimiehen päätöksessä sopimuksen palkkasumma on vähintään 3,5 miljoonaa dollaria kautta kohden, seuralla on oikeus olla tekemättä sopimusta (jos seura on välimiesmenettelyn aloitteellinen osapuoli, takaporttia ei ole). Mikäli Wild käyttää walk-out-oikeuttaan, Granlundista tulee rajoittamaton vapaa agentti. Silloin hän on vapaa neuvottelemaan muiden 30 NHL-seuran kanssa.
10. Vaikka välimiesmenettelyyn hakee vuosittain kymmeniä pelaajia (tänä vuonna 30), asiat etenevät todella harvoin itse prosessiin asti. Useimmiten jatkosopimus syntyy ennen kuin välimies on ehtinyt antaa päätöksensä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.