Kommentti: Aborttioikeuden kumoaminen on Trumpin saavutus

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden eilinen päätös kumota naisten perustuslaillinen oikeus aborttiin juontaa juurensa entisen presidentin Donald Trumpin virkakauteen, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti. 

– Tämänpäiväinen päätös on isoin VOITTO ELÄMÄN puolesta sukupolviin. Myös muut päätökset, joista on viime aikoina kerrottu, olivat mahdollisia vain, koska minä pidin lupaukseni. Lupasin nimetä kolme erittäin arvostettua ja vahvaa perustuslain kannattajaa Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. 

Näin Trump otti eilen kunnian Roe v. Waden kumoamisesta.

Entinen presidentti on oikeassa; juuri hänen kautensa aikana tehdyt korkeimman oikeuden tuomarinimitykset mahdollistivat naisten aborttioikeuden kumoamisen ja Yhdysvaltojen surullisen matkan taaksepäin ajassa ja naisten oikeuksissa. 

Trump otti aiheeseen kantaa jo kampanjoidessaan vuonna 2016. Kaikista konservatiivisimmat republikaanit olivat huolissaan siitä, onko Trump tarpeeksi vanhoillinen ja perustuslaillinen presidenttiehdokas puolueelle.

Trump vastasi huoliin kirjoittamalla 11 nimen listan erittäin konservatiivista henkilöistä, joista jonkun hän nimittäisi korkeimman oikeuden tuomariksi tilaisuuden tullessa. Myöhemmin hän laajensi listaansa 20 nimeen. 

Viimeisessä vaaliväittelyssään  Hillary Clintonia vastaan vuonna 2016 Trump totesikin seuraavaa: 

– Korkein oikeus, siitä tässä on kyse. On välttämätöntä, että meillä on oikeanlaiset tuomarit. Tuomarit, jotka minä aion nimittää, ovat "pro-life" -kannattajia ja konservatiivisuuteen taipuvaisia. 

Samaisessa väittelyssä moderaattori kysyi Trumpilta, haluaako hän Roe v. Waden kumottavan? Trump vastasi, että se on väistämätöntä, jos hän pääsee nimeämään kaksi tai kolme tuomaria korkeimpaan oikeuteen.

Äänestäjiin tämä näytti tepsivän ja Trump valittiin presidentiksi. Myös presidenttikautensa aikana Trump kirjoitti listoja suosikeistaan korkeimman oikeuden tuomarinimityksiksi. 

Huomioimisen arvoista on se, että Donald Trump ei aina ole ollut abortin vastustaja. Vielä vuonna 1999 Trump kertoi NBC:n haastattelussa, että hän on "pro-choice" -kannattaja, eli hänen mielestään ihmisellä on oikeus valita. Trump totesi inhoavansa ajatusta abortista, mutta silti, se on jokaisen oma valinta. 

Hänen kantansa vaihtui vuosia myöhemmin ja tuli erittäin selväksi vuoden 2016 presidentinvaalikampajan aikana.

Roe vastaan Wade on Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuonna 1973 tekemä päätös. Sen mukaan Texasin osavaltion laki, joka kielsi abortit tapauksissa, jossa raskaus ei uhannut naisen henkeä, oli Yhdysvaltain perustuslain vastainen.


Aborttioikeus on liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä vuoden 1973 päätökseen. Vuoden 1992 Planned Parenthood vastaan Casey -päätös puolestaan takasi naiselle oikeuden aborttiin vielä raskausviikolla 22–24.


Yhdysvalloissa aborttioikeutta ei ole vuosien saatossa saatu kirjattua liittovaltion lakiin, vaikka aborttioikeutta kannattavilla demokraateilla on monesti ollut hallussaan sekä Valkoinen talo että maan kongressi.

Kolme konservatiivinimitystä

Trump nimesi korkeimpaan oikeuteen siis kolme tuomaria.

Vuonna 2017 Trump nimesi edesmenneen tuomari Antonin Scalian tilalle Neil Gorsuchin. Hän on tunnetusti konservatiivi ja perustuslain kirjaimellinen tulkitsija. 

Vuonna 2018 Trump nimitti tuomariksi Brett Kavanaughin eläkkeelle siirtyneen tuomari Anthony Kennedyn tilalle. Prosessin ollessa käynnissä Kavanaughia vastaan esitettiin syytös seksuaalisesta häirinnästä. Syytökselle ei löytynyt todisteita, ja Kavanaugh nimitettiin tuomariksi. Nimitys aiheutti mielenosoituksia Yhdysvalloissa. 

Vuonna 2020 Trump nimitti tuomariksi Amy Coney Barrettin edesmenneen tuomari Ruth Bader Ginsburgin tilalle. Barrett on vahva arvokonservatiivi ja kovaääninen abortin vastustaja. 

Ei siis ihmekään, että näiden kolmen nimityksen myötä korkein oikeus kumosi Roe v. Waden perjantaina äänin 5-4. 

Tässä asiassa Trump valitettavasti oli sanansa mittainen mies.

Roe v. Waden kumoaminen tulee jäämään historiankirjoihin Trumpin saavutuksena. Se on todennäköisesti myös hänen isoimpia valttejaan, jos hän lähtee mukaan presidenttikisaan vuonna 2024. 

Lue myös:

    Uusimmat