Aborttioikeuden vastustaminen Yhdysvalloissa on aina ollut taistelua tasa-arvoa vastaan – miten aiheesta tuli niin kiivas kamppailu?

Abortin vastustaminen on Yhdysvalloissa yhdistynyt viimeisen 50 vuoden aikana laajempaan naisten oikeuksien vastustamiseen.

Vei vain muutamia minuutteja, että ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltio – Missouri – kielsi abortin sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi puoli vuosisataa aborttioikeutta liittovaltiotasolla suojanneen Roe vastaan Wade -päätöksen.

Missourin salamannopea päätös oli mahdollinen kiitos niin sanottujen liipasinlakien, jotka ovat yksi olennainen osa kristillisen oikeiston vuosien taistelussa tehdä abortista laitonta Yhdysvalloissa.

13 osavaltiota oli asettanut valmiiksi liipasinlain, joka kieltää abortin heti kun korkein oikeus Roe vastaan Waden kumoaa. Päätös abortin sallimisesta tai kieltämisestä on nyt osavaltioiden käsissä.

Abortti on ollut Yhdysvalloissa erittäin kuuma aihe poliittisesti monta vuosikymmentä. Se on aina yhdistynyt laajempaan, tasa-arvon vastaiseen kampanjointiin, mikä oli nähtävissä myös korkeimman oikeuden päätöksessä kumota Roe vastaan Wade.

Konservatiivituomari Clarence Thomas kirjoitti omassa mielipiteessään, että seuraavaksi tulee tarkastella myös tasa-arvoisen avioliiton, ehkäisyn ja muun kuin heteroseksin sallivia korkeimman oikeuden päätöksiä.

Republikaaninen puolue on tavoitellut aborttioikeuden kumoamista jo vuosikymmeniä ja erityisesti monelle kristillisen oikeiston edustajalle kyse on ollut hyvin tärkeästä poliittisesta kysymyksestä.Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. 

Kommentit jakaantuivat kahtia

Puolesta:

–  Ex-presidentti Donald Trump: Päätöksen teki Jumala.
–  Ex-varapresidentti Mike Pence: Nyt Roe vastaan Wade on sysätty historian romukoppaan.

Vastaan:

–  USA:n Amnesty International: Abortti on ihmisoikeus. Jokaiselle. Kaikkialla. Emme koskaan lakkaa taistelemasta.
–  Kanadan pääministeri Justin Trudeau: Yhdysvalloista tulevat uutiset ovat kauhistuttavia. Ajatukseni ovat niiden miljoonien amerikkalaisten naisten luona, jotka ovat nyt menettämässä laillisen oikeutensa aborttiin.
–  Britannian pääministeri Boris Johnson: Pidän sitä suurena askeleena taaksepäin.
–  YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet: Se on suuri isku naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa vastaan.
–  Ranskan presidentti Emmanuel Macron: Ilmaisen solidaarisuuteni naisille, joiden vapauden Yhdysvaltain korkein oikeus on tänään asettanut kyseenalaiseksi.

Republikaanipuolue keksi äänestäjien houkuttelun tasa-arvon vastustamisella 70-luvulla

Abortin vastustaminen on Yhdysvalloissa yhdistynyt viimeisen 50 vuoden aikana laajempaan naisten oikeuksien vastustamiseen. Tätä on ollut ajamassa erityisesti republikaaninen puolue, jonka näkemykset ovat radikalisoituneet abortin suhteen voimakkaasti vuosien varrella.

Ennen 1970-lukua republikaanit olivat aikalaisittain varsin liberaaleja naisten oikeuksien ja abortin suhteen. Vuonna 1972 käytiin keskustelua tasa-arvoisesta lisäyksestä perustuslakiin eli ERA:sta, jonka tarkoituksena oli kieltää sukupuolen perusteella syrjiminen. ERA:lla oli laaja, molempien puolueiden tuki ja sen läpimenoa pidettiin todennäköisenä, mutta sitten kansalaisliike tuhosi sen kannatuksen republikaanien keskuudessa.

Taustalla oli arkkikonservatiivi ja republikaanistrategi Phyllis Schlaflyn keksintö hyödyntää sekä kansalais- että naisten oikeuksien vastustamisesta syntynyttä vihaa ja energiaa ja kanavoida se kristillisen oikeiston kautta republikaanipuolueen kannattajiksi, kirjoitti aikalaispoliitikko Tanya Melich kirjassaan The Republican War Against Women.

Tukeakseen tasa-arvon vastaista työtään Schlafly pelotteli 1970-luvulla kristillistä oikeistoa sillä, että toteutuessaan ERA johtaisi sellaisiin asioihin kuin “homoseksuaaliset avioliitot”, unisex-vessat ja naisten palveleminen taistelutehtävissä armeijassa. Kaikki nämä asiat ovat sittemmin toteutuneet, vaikkei ERA mennytkään lävitse. Sen lisäksi hän keksi yhdistää abortin ja ERA:n toisiinsa.

Melich kirjoittaa kirjassaan siitä, miten katolinen kirkko oli hermostunut jo vuoden 1965 korkeimman oikeuden päätöksestä Griswold vastaan Connecticut, joka laillisti ehkäisyn.

Katolinen kirkko oli myös aborttia vastaan, ja näiden asioiden vastustamisessa moni republikaani näki tavan houkutella katolisia demokraatteja republikaanien leiriin.Syvästi uskonnolliset protestantit tulivat pian perässä, sen varmisti alun perin rotuerottelun lopettamista vastustanut poliittinen liike.

Se onnistui pitkällä propagandakampanjalla tekemään 1970-luvulla myös abortista ison kysymyksen aiemmin asiasta välittämättömien evankelisten amerikkalaisten keskuudessa ja tuomaan tämän merkittävän äänestäjäryhmän republikaanien tueksi.Washington Postin mukaan vuonna 1972 suurin osa republikaanipuolueen edustajista oli vielä aborttioikeuden kannattajia.

1976 puolueen naisjaosto teki poliittisen lehmänkaupan ja päästi puolueen poliittiseen ohjelmaan mukaan maininnan abortin vastustamisesta toiveenaan mahdollistaa sen avulla ERA:n läpimeno.Vuonna 1980 republikaanit asettuivat kuitenkin hienovaraisen negatiivisiksi ERA:n suhteen poliittisessa ohjelmassaan. Samana vuonna tuleva presidentti Ronald Reagan kampanjoi lupaamalla nimittää virkaan aborttioikeutta vastustavia tuomareita.

1984 republikaanit puhuivat ohjelmassaan jo syntymättömän lapsen oikeudesta elämään, aborttioikeuden vastustajien tavallisesta argumentista. 1996 itse Schlafly kätilöi maailmaan republikaanien poliittisen ohjelman, jossa ajettiin abortin kieltämistä ilman mitään poikkeuksia.24 vuoden aikana republikaaninen puolue oli muuttunut suhteellisen abortti- ja naisten tasa-arvomyönteisestä puolueesta äärimmäisen vihamieliseksi aborttioikeutta kohtaan.

Trumpin nimitykset mahdollistivat aborttioikeuden poiston

Kun Donald Trump kampanjoi vuonna 2016 presidentinvaaleissa, hän kosiskeli Yhdysvaltain kristillistä oikeistoa lupaamalla nimittää korkeimpaan oikeuteen tuomarit, jotka kumoaisivat aborttioikeuden sallivan Roe vastaan Waden. Siihen hänelle antoi mahdollisuuden senaatin silloinen republikaanipuhemies Mitch McConnell, joka kieltäytyi kyynisesti päästämästä käsittelyyn demokraattipresidentti Barack Obaman viimeistä nimitystä korkeimpaan oikeuteen.

Tämä antoi Trumpille mahdollisuudet nimittää yhteensä kolme korkeimman oikeuden tuomaria kautensa aikana, mikä mahdollisti korkeimman oikeuden konservatiivisiivelle 6–3 enemmistön.

Nimitystä edeltäneissä kuulemisissa kaikki Trumpin nimittämät tuomarit puhuivat Roe vastaan Wadesta ympäripyöreästi. He kaikki kuitenkin äänestivät ennakkopäätöstä vastaan perjantaina.Moni osavaltio oli valmistautunut tähän jo vuosia esimerkiksi yllä mainituilla liipasinlaeilla.

Sen lisäksi monen osavaltion republikaanipoliitikot ovat yrittäneet konservatiivituomareiden määrän noustessa saada kiristettyjä aborttilakeja voimaan, mutta ovat siinä epäonnistuneet aiemmin. Nyt näissä osavaltioissa abortti todennäköisesti kielletään.Washington Post arvioi, että 13 liipasinlakiosavaltion lisäksi ainakin viisi osavaltiota kieltää abortin seuraavien kuukausien aikana.

Myös kiristykset liittovaltiotasolla tai täyskielto ovat mahdollisia, sillä edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy kommentoi heti tuoreeltaan korkeimman oikeuden päätöstä ja totesi, että aborttioikeuden vastustajilla on vielä paljon työtä tehtävänä.


Lue myös:

    Uusimmat