Ex-jääkiekkoilija Ville Leino teki vuonna 2011 jättimäisen unelmadiilin NHL-seura Buffalo Sabresiin. Jättipotista tuli painajainen, joka on seurannut häntä näihin päiviin asti. MTV Urheilun Marko Leppänen kirjoittaa oman mielipiteensä Leinon tapauksesta.
Siitä on noin kymmenen vuotta, kun Ville Leinolla oli alkamassa jääkiekkouransa paras jakso.
Detroit Red Wings myi Leinon 6. helmikuuta 2010 Philadelphia Flyersiin. Vaihdossa tulivat norjalaispuolustaja Ole-Kristian Tollefsen ja viidennen kierroksen varausoikeus.
Siitä keväästä tuli ikimuistoinen. Leino oli eturivin pelaaja, kun Philadelphia jyräsi Stanley Cupin finaaliin. Hän pelasi elämänsä parasta jääkiekkoa Daniel Brieren ja Scott Hartnellin ketjussa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Chicago Blackhawks vei finaalissa voiton, mutta Leino oli nostanut osakkeitaan. Hän teki 19 ottelussa peräti 21 pistettä ja nousi otsikoihin ympäri kiekkomaailman.
Kun seuraavakin kausi sujui myönteisesti, Leino pääsi kilpailuttamaan itseään kunnolla vapaana agenttina.
Buffalo Sabres löi eteen kuuden vuoden ja 27 miljoonan dollarin (24,3 miljoonan euron) tarjouksen.
Siitä paperista tuli samalla hänen elämänsä taivas ja helvetti.
***
Kun toimittajat listaavat NHL:n kaikkien aikojen epäonnistuneimpia sopimuksia, Ville Leino on lähes aina kärkipäässä. Viimeksi The Hockey News runttasi Leinon diilin vuosikymmenen heikoimmaksi.
– Mitä ihmettä Buffalo Sabres ajatteli, kysyi toimittaja Jared Clinton.
Jälkeenpäin on helppo viisastella, mutta mietitäänpä tosiaan, että mitä Buffalo Sabres ajatteli.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Leinolla oli takana pari hyvää kautta ja onnistumisia pudotuspeleissä. Sabres oli pudonnut kahtena peräkkäisenä keväänä ensimmäisellä kierroksella, ja joukkue tarvitsi pelaajia, jotka ovat osoittaneet kykynsä playoffeissa.
Sabres kaipasi juuri Leinon tyylistä virtuoosia järjestämään hyökkäyksiä ja päättämään niitä.
LUE MYÖS: Historiallinen hörppy edelleen Tommy Salon kiusana – ruotsalainen maalivahtilegenda närkästyi vitsailusta NHL:ssä: "Siitä muistuttaminen on surullista"
Tylyn betoninen Buffalo ei ollut silloin, eikä ole edelleenkään, NHL:n halutuimpia kaupunkeja nimekkäille vapaille agenteille. Sabres joutuu panemaan sopimuskakkuun muutaman kirsikan enemmän kuin monet kilpailijat.
Leino uskoi, että hän saa muhkean rahasumman lisäksi ison roolin seurassa, joka on menossa eteenpäin.
Sitten tapahtui niin kuin urheilussa aina joskus tapahtuu. Kaikki meni vihkoon.
***
Leinon valmentajia Sabresissa olivat vanhan koulukunnan Lindy Ruff, Ron Rolston ja Ted Nolan, jotka eivät ymmärtäneet suomalaistähden taiteellista puolta. Valmennus yritti itsepintaisesti ajaa Leinoa sentterin tontille, mikä oli huono veto.
Terveysongelmat alkoivat syödä pelin tasoa ja itseluottamusta. Vaikeat selkävaivat hidastivat menoa kaukalossa. Leino pelasi kolmantena ja viimeisenä Sabresin kautenaan 58 ottelua ilman maalia.
Suomalaistaituri alkoi olla seuralle enemmän ongelma kuin mahdollisuus, ja savustamisen valmistelut alkoivat. Kun Leino ei mennyt kaupaksi, hänen sopimuksensa ostettiin ulos kesällä 2014.
Ura jatkui vielä Euroopassa vuoteen 2017, mutta hän ei ollut koskaan enää entisellään.
***
Leinoa on helppo osoitella sormella, että hän laiskistui saatuaan eteensä ison sopimuksen. Totuuden tietää vain mies itse, mutta ihan vähin eväin ja todistein ei ammattiurheilijaa voi moisesta syyttää.
Leino on saanut tähän asti vanhasta sopimuksestaan edelleen ulosostosääntöjen ansiosta miljoona euroa vuodessa, vaikkei hän ole pelannut Sabresissa vuosikausiin. Se jos mikä saa ihmisen kateelliseksi – hei, toi tienaa noin paljon vaikkei tee mitään!
Juttu jatkuu kuvan alla.
Siihen voi heittää klassisen vastalauseen, että yritä itse perässä.
Leino pelasi omilla ansioillaan itsensä tilanteeseen, josta hänelle tarjottiin valtavaa rahamäärää rakastamansa lajin harjoittamisesta. Hän oli tehnyt siihen pisteeseen päästäkseen ison työn.
***
Leino oli hieman syrjäänvetäytyvä poika Savonlinnasta, joka tykkäsi käydä yksinään kikkailemassa ulkojäillä. Tätä nykyä Porin Ässiä valmentava Ari-Pekka Selin havaitsi nuorukaisen potentiaalin ja otti hänet mukaan Tampereen Ilvekseen.
Muutaman vuoden päästä itseluottamus olikin jo noussut niin paljon, että hän tuppautui treeneissä pyörittämään ylivoimatreeniä Raimo Helmisen tilalle.
Leino teki epätodennäköisestä totta ja nousi SaPKon A-nuorten ykkösdivarijoukkueesta NHL:ään. Sen hän teki sinnikkäästi ja itsepäisesti, eikä suostunut tukahduttamaan taiteilijan viettiään jäällä, vaikka häntä monta kertaa yritettiin muottiin painaakin.
Leino olisi voinut ehkä pelata muutaman vuoden enemmän ammattilaisena, jos hän olisi suostunut perushöyläksi. Mutta kun kaikki ihmiset eivät ole perushöyliä.
Ei Leino ole perinteistä kaavaa edennyt uran jälkeenkin. Muun muassa taidemaalauksesta pitävä Leino perusti menestyneen Billebeino-vaatemerkin.
Buffalon sopimusrahoilla yrityksen sai hyvin alkuun. On jääkiekon historiassa esimerkkejä huonomminkin käytetyistä palkkarahoista.