Vuoden 2020 Oscareissa ei nähty montaa yllätystä, mutta yksi niistä oli järisyttävää sorttia.
Aamuyöllä Suomen aikaa Hollywoodissa järjestetty Oscar-gaala vaikutti pitkään etenevän muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta odotusten mukaisesti.
Parhaasta miessivuosasta palkittu Brad Pitt, 56, voitti uransa ensimmäisen Oscarin näyttelijänä (Once Upon a Time in Hollywood).
Naissivuosapalkinto meni Laura Dernille, 52, Netflix-elokuvasta Marriage Story. Oscar on kahdesti aiemmin ehdolla olleen Dernin ensimmäinen.
Lue myös: Viihderaati ruotii kovasanaisesti Oscar-gaalaa – tässä on illan topit ja flopit: ”Sekavaa oli”
Parhaan naissivuosan Oscarin vuonna 2004 voittanut Renée Zellweger, 50, voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon roolistaan Judy Garlandina elokuvassa Judy.
Parhaan miesnäyttelijän Oscarin voitti ennakko-odotusten mukaisesti Joker-elokuvan Jokeri, niin ihmisten kuin eläinten oikeuksiin kantaa ottaneen tunteikkaan kiitospuheen pitänyt Joaquin Phoenix, 45.
Gaalan suurin menestyjä oli lopulta myös suurin yllättäjä: eteläkorealainen Parasite.
Ansaittu voitto
Bong Joon-hon ohjaama elokuva teki elokuva-alan historiaa voittamalla parhaan elokuvan Oscarin ensimmäisenä ei-englanninkielisenä elokuvana.
Useissa ennakkoarvioissa veikattiin, että palkinnot jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia ei ole valmis kääntämään uutta lehteä Oscar-historiassa.
Toisin kävi. Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Noah Baumbach, Greta Gerwig ja muut tunnetut ohjaajanimet jäivät sivuosaan.
Lue lisäksi: Odotetuin Oscar-palkinto on jaettu – tässä on vuoden paras elokuva
Bong Joon-ho peittosi elokuvallaan isot Hollywood-tuotannot, vaikka yhtään ehdokkuutta näyttelijäpalkintokategorioissa ei Parasitelle herunut.
Onko Parasite sitten parempi elokuva kuin Once Upon a Time in Hollywood, Joker, The Irishman, ennakkosuosikkina pidetty Taistelulähetit – 1917 tai uusi versio Pikku naisista?
Laura Dern voitti parhaan naissivuosan Oscarin roolistaan elokuvassa Marriage Story./All Over Press
Kyllä se on.
Parasite on valtavan hieno kuvaus yhteiskuntaluokista ja kapitalismista, elokuva, joka puhuttelee katsojaa aivan eri tavalla kuin yksikään muista ehdokkaista.
Mutta vaikka Parasite teki historiaa ja ravisteli pölyyntymään päässyttä Oscar-instituutiota, elokuva-akatemialla on vielä matkaa päästä pisteeseen, jossa elokuvamaailman suurimman palkintogaalan voisi kuvitella vuonna 2020 olevan.
Pölyttynyt instituutio
Parhaan ohjaajan kategoriassa ei ollut ehdokkaana yhtään naista. Paras elokuva -palkintoehdokkaisiin yltäneen Pikku naisia -elokuvan ohjaaja Greta Gerwig olisi ollut varsin looginen ja perusteltu ehdokas.
Vääryys ei olisi ollut sekään, jos esimerkiksi Nuoren naisen muotokuva -ohjaaja Celine Sciamma tai Jäähyväiset-elokuvan ohjannut Lulu Wang olisivat päässeet ehdolle.
Lue lisää: Brad Pittille ensimmäinen näyttelijäpysti, Parasite teki historiaa: Tässä kaikki Oscar-voittajat!
Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa on vuosien saatossa kritisoitu naisehdokkaiden puutteesta Oscareissa, mutta myös siitä, että ehdolla on melko vähän muita kuin valkoihoisia.
Tämän vuoden gaalassa Harriet-elokuvan tähti Cynthia Erivo oli ainoa näyttelijäpalkintokategorioissa ehdolla ollut ei-valkoihoinen näyttelijä.
Nuoruus ei ollut myöskään valttia.
Parhaan miesnäyttelijän Oscar-ehdokkaiden keski-ikä oli hieman yli 51 vuotta (naisilla 37 vuotta) ja parhaan miessivuosan palkintoehdokkaiden keski-ikä peräti 71,4 vuotta (naisilla 42,4).
Oscar-palkittuja tähtiä: Joaquin Phoenix, Renée Zellweger ja Brad Pitt.Copyright © 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press
Itse gaalatilaisuudelle ja -tv-lähetykselle toivottavasti tapahtuu tulevaisuudessa jotain. Oscarit jaettiin nyt toisena vuotena peräkkäin niin, että gaalalla ei ollut juontajaa.
Tilaisuus oli sekava. Punainen lanka puuttui.
Jos edessä ei ollut gaalan aikataulua, oli epäselvää, saapuiko esimerkiksi Tom Hanks lavalle vetämään vitsikkään juonnon, jakamaan palkintoa, laulamaan vai esittämään tanssinumeron.
Lue myös: Jättiyllätys Oscar-gaalassa! Eminem ilmestyi esittämään hittinsä
Mainituista seikoista huolimatta tämän vuoden Oscar-gaala oli kuitenkin lopulta virkistävä valonpilkahdus. Koko Oscar-instituutio on ollut hyvin amerikkalainen asia, jollaisena moni taho Yhdysvalloissa sen haluaisi jatkossakin pitää.
Parasiten menestyksen ja elokuvien kasvavan digitaalisen jakelun myötä näkökulma alaan on kuitenkin kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin.
Muutoksen aika
Suoratoistopalvelusta elokuvastudioksi laajentuneen Netflixin vaisu menestys oli pieni yllätys.
Vuosi sitten Alfonso Cuarónin ohjaama Roma (2018) oli ensimmäinen suoratoistopalvelun tuottama elokuva, joka oli ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi ja voitti kolme palkintoa.
Roma niin sanotusti avasi pelin ja tämän vuoden gaalassa Netflix oli eniten ehdokkuuksia kerännyt elokuvastudio.
Palkintoja sille kertyi kuitenkin vain kaksi. Laura Dern palkittiin parhaasta naissivuosasta ja USA:n entisen presidentin Barack Obaman ja hänen vaimonsa Michelle Obaman omistaman yhtiön tuottama American Factory parhaana dokumenttielokuvana.
Lue lisää: Gaalaillan hulvattomin hetki – floppielokuva Catsin tähdet hämmensivät kissa-asuissa: "Kukaan ei ymmärrä meitä paremmin erikoistehosteiden tärkeyttä"
Jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää myös sitä, että veteraaniohjaaja Martin Scorsesen yli kolmetuntinen järkäle, liki kymmenessä kategoriassa ehdolla ollut The Irishman jäi tyystin ilman palkintoja.
Ehkä tästä kaikesta voi päätellä, että jotain Oscareissa on muuttumassa. Ja sen muutoksen aloitti yksi loistava eteläkorealainen elokuva.