Eduskunnan perinteisellä torstairokalla oli tänään liikkeellä harmistuneita kansanedustajia, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Eeva Lehtimäki.
– Tämä nakertaa eduskunnan arvovaltaa.
– Jos tulisi oikea kriisi, tämä talo ei pystyisi enää päätöksiin.
– Voiko olla, että pari twiittiä huojuttaa koko eduskuntaa?
– Puhemies Risikko halusi näyttää jämäkältä, nimenomaan ulospäin, vaalien alla.
Moni uhosi puhuvansa suunsa puhtaaksi, mutta vasta jälkikäteen.
Kyseessä oli tietysti eilinen poikkeuksellinen tilanne, että siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittelyssä painettiin hätäjarrua ja ne poistettiin eduskunnan istuntolistalta viime tipassa.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoi haluavansa varmistaa, että eduskunnasta ei lähde lakeja, jotka olisivat perustuslain vastaisia.
Eilisen episodin ja virkamiesselvityksen jälkeen ei ollut yllätys, että tiedustelupaketti lähetetään takaisin hallinto- ja puolustusvaliokuntiin, joille perustuslakivaliokunnan pitää antaa lausunto.
Virkamiesselvityksessä ei tullut esiin selkeitä puutteita, mutta lausunnon kahta kohtaa on mahdollista tulkita eri tavalla.
Mitä tästä kaikesta pitäisi oikein olla mieltä?
1) Tiedustelulait kuormittavat entisestään jo kovilla olevaa perustuslakivaliokuntaa. Jos sote-lausunto (paino sanalla jos) saadaan valmiiksi ensi viikon puolella, Risikon mukaan perustuslaillisuutta valvova valiokunta ehtii ottaa kantaa myös tiedustelulakeihin. Tämä on nyt arvailun varassa. Eduskunnan aika alkaa loppua ennen vaaleja.
2) Twitteristä on näköjään tullut virallinen yhteiskunnallinen tiedotuskanava. Puhemies Paula Risikko silmin nähden hermostui, kun häneltä kysyttiin, miten kahden perustuslakiasiantuntijan twiittailu voi johtaa näin järeisiin toimiin. Twiitti on kuulemma nykyajan tiedote tyyliin: ”Professoripaneeli hylkää hallintovaliokunnan tenttivastauksen”. Lärväillen voisi sanoa, että Liike Nytin nettipaneeli kalpenee uuden ketterän, Twitterin perustuslakituomioistuimen kanssa.
3) Moni konkariedustaja muistutti tänään, että perustuslakiasiantuntijat ovat arvostettuja ja heidän näkemyksiään pitää kuulla, mutta he eivät voi myöskään sanella yksi yhteen, miten valiokunnat kantansa muotoilevat.
4) Oikeuskansleri Tuomas Pöystin ulostulo Helsingin Sanomissa saa sekä kiitosta että moitteita. Oikeuskanslerin mukaan suojelupoliisin SUPO:n tehtävät ja valtaoikeudet pitäisi ottaa tarkasteluun parin vuoden päästä, koska tiedustelulait lisäävät niin merkittävästi sen valtaa ja pääsyä erilaisiin rekistereihin. Osa kansanedustajista piti tätäkin lausuntoa puuttumisena eduskunnassa herkässä vaiheessa olevaan asiaan. Ajoitus ei ollut siis täysin onnistunut, vaikka asia sinänsä oli hyvä. Oppositiossa taas todettiin, että Pöysti olisi voinut nostaa Supon uuden aseman esiin jo paljon aiemmin ja jämäkämmin.
Kovaa puhetta puolustusministeriltä perustuslakitalebaneista
Koko tässä kiistassa on kyse jo vuosia kuplineesta huolesta ja tuskasta, miten lakiesitykset ruuhkautuvat kauden lopussa ja millä tasolla lain valmistelua tehdään.
Loppusoppa tiedustelulakien ympärillä toi taas myös pintaan harvojen perustuslakiasiantuntijoiden roolin ja joidenkin mielestä liiankin vahvan aseman suhteessa parlamentarismiin.
Puolustusministeri Jussi Niinistön mielestä Juha Lavapuro tai Martin Scheinin ovat perustuslakitalebaneja.
Kova lausunto Brysselin-matkalta. Ehkä ministerinkin kannattaisi vetäistä henkeä muutaman kerran.
Siviili- ja sotilastiedustelussa on kyse todella merkittävästä perustuslain muutoksesta sekä suomalaisten perusoikeuksista. Siksi kovakin keskustelu aiheen ympärillä on ollut myös tarpeellista.
Perustuslain muuttamista vaativien isojen lakipakettien pitää kestää aikaa. Niiden pitää kestää myös se, jos Suomen vakaa yhteiskuntajärjestys jostain syystä horjuisi. Sen pitää kestää virkamiesten vaihdokset ja pistää raamit sille, että tarkoituksenmukaisuus tai vallanhimo eivät aja kansalaisten perusoikeuksien ohi.
Jos tämä kuulostaa vainoharhaiselta, kannattaa katsoa itään ja vaikka Unkariin tällä hetkellä.
Mutta on myös selvää, että valtioiden rajat ylittävien terrori-iskujen ja hybridivaikuttamisen maailmassa uusia lakeja tarvitaan.
Eduskunnan kausi alkaa olla lopussa ja siksi erilaisia sekavia prosesseja nähdään varmasti vielä muitakin. Sote ja tiedustelulait ovat tämän hallituskauden merkittävimmät uudistukset. Ne leimaavat paljolti sen, millaisena nykyhallituspuolueet muistetaan.
Samalla nämä kiistellyt möhkäleet kytkeytyvät nyt ajallisesti yhteen, koska molempiin tarvitaan perustuslakivaliokuntaa. Vainoharhaisin voisi jopa sanoa, että tässä avautuisi pelin paikka, mutta pois se minusta.