Kommentti: Game of Thrones -kaudet järjestykseen – tässä ovat sarjan huonoin ja paras kausi

Game of Thrones S8 E1
HELEN SLOAN SMPSP
Julkaistu 16.06.2019 10:10
Toimittajan kuva

Joona Laukkanen

joona.laukkanen@mtv.fi

On aika laittaa Game of Thrones -sarjan tuotantokaudet järjestykseen huonoimmasta parhaimpaan.

Valtavaa suosiota nauttinut Game of Thrones tuli päätökseensä toukokuun lopulla, joten nyt kun päätöstä on hetki sulateltu, on hyvä aika arvioida sarjan kaudet huonoimmasta parhaimpaan.

Rajoja rikkonut Game of Thrones kesti kahdeksan tuotantokauden verran. Näistä ensimmäiset kuusi kautta olivat kymmenen jakson mittaisia, seitsemäs kausi kesti seitsemän jaksoa ja kahdeksas kausi kuusi jaksoa.

Mikä kausi liekään kahdeksasta paras? Entä mikä oli huonoin? Laitetaanpa kaudet kesän ratoksi järjestykseen, alkaen huonoimmasta.

8. Kahdeksas kausi

Sarjan kahdeksas ja viimeinen kausi oli eittämättä pettymys monelle fanille, ja syystäkin. Vain kuuden jakson mittainen loppurutistus ei antanut lopullisille päätöksille tarpeeksi aikaa marinoitua, jotta yleisön olisi ollut helpompi hyväksyä ne. Viimeinen puolisko tuntui pikajuoksulta. Vaikka kahdeksanteen kauteen käytettiin eniten aikaa, se tuntui kaikista hätäisimmin kasatulta.

Talvivaaran taistelu jää elämään kauden suurena kohokohtana. Kritiikittä jaksoa on vaikea tarkkailla, mutta se oli eittämättä yksi massiivisimpia ja intensiivisimpiä kokemuksia, joita katsojilla on sarjan parissa ollut.

7. Seitsemäs kausi

Seitsemäs kausi oli ensimmäinen kahdesta lyhyemmästä kaudesta ja se näkyi. Kärsi samoista ongelmista, kuin kahdeksas kausi. Aiemmin kaiken aikansa ottanut sarja alkoi yhtäkkiä ottamaan suurempia aikahyppyjä yksittäisten jaksojen sisällä, mikä häiritsi pahasti rytmitystä. Silti loppupeleissä kelvollinen kausi, joka alusti hyvin lopulta pettymykseksi muodostuneen viimeisen kauden.

Cersei näytti kaudella jälleen hauista onnistuessaan katkaisemaan Danerysin yhteistyön Dornen ja Suurtarhan kanssa heti alkumetreillä. Daenerys sen sijaan kosti hyökkäämällä Lannisterien armeijan kimppuun lohikäärmeellään hienosti toteutetussa kohtauksessa.

6. Viides kausi

Neljännen kauden ilotulituksen jälkeen Game of Thronesin viides kausi tuntui ajoittain hitaalta ja pitkäveteiseltä. Eritoten Arya Starkin harjoittelun seuraaminen ja Kuninkaansatamassa vallakaappausta tehneet Varpuset herättivät haukotuksia.

LUE MYÖS: Kommentti: Kaikkien aikojen parhaaksi sarjaksi ylistetty Game of Thrones sai kivikkoisen päätöksen

Hienojakin hetkiä kaudelle toki sisältyy, eikä kyseessä missään nimessä ole huono kymmenjaksoinen. Hardhome-jakso, jossa Jon Snow kohtaa Valkoisten kulkijoiden armeijan ensimmäistä kertaa on täynnä silmiä hivelevää jännitystä. Kauden päätösjakso sai yleisöt ympäri maailmaa haukkomaan henkeään, kun Sansa ja Theon pakenivat Talvivaarasta, Stannis Baratheonin tarina päättyi Briennen miekkaan ja Jon Snow puukotettiin kuoliaaksi.

5. Kolmas kausi

Kenties sarjan järkyttävin hetki nähtiin kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa, kun Starkien perheestä surmansa saivat äiti Catelyn ja vanhin poika Robb sekä hänen raskaana ollut vaimonsa. Samalla kuoli suurinosa Starkien lippujen alla taistelleista miehistä.

Kauden aikana nähtiin lukuisia päähahmojen suuria hetkiä. Jaime menetti kätensä ja hänen egonsa murenemini lopullisesti. Daenerys näytti voimansa vapauttaessaan Tahrattomien armeijan ja saadessaan heidät seuraamaan häntä. Tyrion pakko naitettiin Sansan kanssa, mikä johti rakkausongelmiin hänen ja hänen salarakkaansa Shaen välillä.

4. Kuudes kausi

Yhdeksäs jakso Battle of the Bastards, tarvitseeko muuta edes sanoa. Kuudes kausi sisältää ylivoimaisesti parhaimman taistelun, kun Jon Snow ja Ramsey Bolton ottavat yhteen brutaalissa kamppailussa. Lisäksi kaudella nähtiin Jon Snown henkiinherääminen, Daenerys polttamassa orjakauppiaiden armeijat ja suuntaamassa vihdoin Westerosiin, sekä henkeäsalpaava The Door -jakso, jossa Hodor-hahmon alkuperä selviää kammottavalla tavalla.

Päätösjaksossa Cersei räjäyttää Baelorin septin, tappaen Kuninkaansatamassa vallan kaapanneet Varpuset sekä hänen poikansa Tommenin sydämen vieneen Margeryn. Septin räjäyttämien johti kuitenkin Tommenin itsemurhaan. Vaikka kuudes kausi tehtiin jo pääosin ilman George R.R. Martinin lähdemateriaalia, piti se katsojat otteessaan, rakensi sarjan fantasiamaailmaa entisestään ja edisti juonta taidokkaasti.

3. Toinen kausi

Sarjan toinen kausi jatkoi ja rakensi loistavasti siitä, mihin ensimmäisellä jäätiin. Erityisesti fanisuosikiksi sarjan aikana noussut Tyrion Lannister pääsi toisella kaudella oikeuksiinsa toimiessaan kuninkaan kouran virassa. Tyrion juonitteli ja keplotteli taidokkaasti Kuninkaansataman muiden kierojen valtaa tavoittelevien lomassa.

LUE MYÖS: Yksi asia jäi hampaankoloon – tätä asiaa Game of Thrones -tähti katuu katkerasti

Kauden kohokohtiin kuului lisäksi kohtaukset Harrehallin linnassa, jossa Arya Stark päätyi yllättäen palvelemaan Tywin Lannisteria. Ensimmäisellä katselulla kohtaukset sisälsivät kireää jännitystä, kun katsoja odottaa Tywinin tunnistavan Aryan hetkenä minä hyvänsä.

Kauden kruunasi sarjan ensimmäinen suuri taistelu. Stannis Baratheon hyökkäsi joukkoineen Kuninkaansatamaan. Suurin osa laivastosta tuhoutui elovalkean aiheuttamassa räjähdyksessä, joka on yksi sarjan ikonisimpia hetkiä.

2. Ensimmäinen kausi

Se, joka aloitti kaiken. Ensimmäinen kausi alkoi ryminällä, kun ensimmäisen jakson päätteeksi Jaime Lannister työnsi Brandon Starkin alas ikkunasta, osoittaen, että kyseessä ei tosiaankaan ole sarja, joka ei uskalla ottaa riskejä.

Kaudella päästiin oitis toden teolla sisään siihen poliittiseen peliin, joka koko sarjasta alun perin tekikin niin hyvän. Ensimmäisellä kaudella ei nähty yhtäkään suurta taistelua, vaan ovelaa juonittelua ja nerokasta dialogia.

Daenerys kasvoi nopeasti kauden aikana veljensä hyväksikäyttämästä tytöstä vahvaksi johtajaksi toimiessaan Khaleesina Dothrakien heimossa. Kauden lopussa hän asteli liekkeihin ja nousi tuhkan seasta mukanaan kolme lohikäärmettä. Edeltävässä jaksossa nähtiin päähahmoksi oletetun Ned Starkin yllättävä kuolema, joka osoitti sarjaa seuraamaan alkaneille, että kukaan heidän suosikeistaan ei tule olemaan tulevilla kausilla turvassa.

1. Neljäs kausi

Neljäs kausi on eräänlainen kulminaatiopiste sarjassa. Game of Thrones oli tällä kaudella parhaimmillaan, mutta sarja ei enää tämän jälkeen palannut uskomattomalle tasolleen.

Kauden alkupuolella paha saa palkkansa, kun lähes kaikkien vihaama Joffrey Baratheon kuolee omissa häissään. Tyrion joutuu syytetyksi siskonpoikansa murhasta. Kuudennessa jaksossa nähtävä oikeudenkäynti lähettää kylmiä väreitä pitkin ihoa, kun Tyrion puolustaa itseään häntä halveksivien ihmisten edessä.

Kaudella selviää myös, että koko sarjan aloittaneen konfliktin Lannisterien ja Starkien välillä takana olivat Pikkusormi Petyr Baelish ja Catelyn Starkin sisko Lysa Arryn. Kaksikko murhasi kuninkaan kourana toimineen Jon Arrynin, mikä sai Robert Baratheonin hakemaan apua Ned Starkilta, joka luuli murhan takana olleen Lannisterit.

Pelätyn Vuoren todellinen voima nähdään kaksintaistelussa Dornen prinssi Oberynia vastaan. Vuori puristaa prinssin kallon hajalle paljain käsin taistelua seuraavan yleisön edessä.

Ei kannata myöskään unohtaa pohjoisessa käytävää taistelua Villien ja Yövartion välillä. Konfliktissa Jon Snown rakas Ygritte saa surmansa. Kauden päätösjaksossa Tyrion murhaa häntä hyljeksineen isänsä tyydyttävään tyyliin.

Neljäs kausi sisältää kutkuttavimmat juonittelut sekä sarjan siihen asti suurimman taistelun. Lisäksi osa vihatuista hahmoista sai vihdoin palkkansa sekä sarjan parhaiten kirjoitetut hahmot pääsivät loistamaan.

Tuoreimmat aiheesta

Game of Thrones