Suomen koripallomaajoukkue siirtyy kovin monella tavalla uuteen aikaan, kun Lassi Tuovi ottaa ohjat kesällä 2022, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.
LUE MYÖS: Hän korvaa Henrik Dettmannin Susijengin päävalmentajana – 34-vuotias "työmies" saa eteensä valtavan haasteen: "Kuulostaahan se hurjalta"
Pitkään levänneet mannerlaatat liikahtavat Suomen koripallomaajoukkueessa, kun vuodesta 2004 päävalmentajana yhtäjaksoisesti toiminut Henrik Dettmann luopuu tehtävästään kesällä 2022. Hänet korvaa maajoukkueen nykyinen apuvalmentaja Lassi Tuovi.
Henrik Dettmannin vaikutus suomalaiseen koripalloon on mittaamaton. Maajoukkueen kautta aikojen menestynein päävalmentaja on ollut rakentamassa Suomesta arvokisojen vakiomaata ja ollut samalla luomassa lajille maassamme kokonaan uusia toimintatapoja ja rakenteita.
Dettmann on ollut vuodesta 1992 maajoukkuevalmentaja. Ensimmäistä viittä vuotta EM-kisoihinkin yltäneen Suomen päävalmentajana seurasivat kuusi Saksan peräsimessä. Sieltä matkaan tarttuivat muun muassa sensaatiomainen MM-pronssimitali ja EM-kisojen nelossija.
Dettmannin vuodesta 2004 alkanut nykyinen pesti Suomen päävalmentajana saavuttaa täysi-ikäisyytensä ensi vuonna. Koko maajoukkuevalmennusura täyttää samalla 30 vuotta.
Aiemmin tuittupäisenä tunnettu koripallovalmentaja on noiden vuosien aikana muokkautunut pohdiskelevaksi urheiluauktoriteetiksi, kiistellyksi ja kärkkääksi julkiseksi hahmoksi ja välillä jopa suuremmaksi ilmiöksi kuin luotsaamansa maajoukkue tai sitä tähdittävät pelaajat.
Kiitosta Dettmannille voi jakaa kaiken menestyksen ohessa siitä, miten paljon hän on antanut vastuuta valmennuksessa myös muiden harteille. Hän ei ole pelännyt ympäröidä itseään valtakunnan parhailla valmentajilla, mistä tuleva valtikanluovutus on oiva osoitus.
Poikkeuksellinen sopimus
Suomen maajoukkueessa Dettmann saavutti yhteensä seitsemän EM-kisapaikkaa ja valmensi joukkuetta myös MM-kisoissa 2014. Teemu Rannikon, Hanno Möttölän ja myöhemmin Petteri Koposen ympärille rakentunut ryhmä jää historiaan yhtenä kultaisena sukupolvena.
30 vuoden aikana Dettmann on ehtinyt valmentaa maajoukkuetyönsä ohessa myös seuratasolla, enimmäkseen lyhyitä pestejä Saksassa, Ranskassa ja Turkissa.
Valtaosan ajastaan Dettmann on ollut päätoimisesti Susijengin päävalmentaja, vaikka kansainvälisen koripallon ottelukalenteri tarjoaa vain vähän päiviä varsinaisen valmennustyön harjoittamiseen. Liiton vuosibudjetissa Dettmannin palkka ei ole ollut mitätön kuluerä.
Vuonna 2020 Dettmann ansaitsi verotettavia ansiotuloja noin 98 000 euroa, josta osa tosin saattaa olla peräisin muista kuin liiton töistä.
Vuonna 2004 Koripalloliiton silloinen hallitus ja Dettmann sorvasivat päävalmentajasopimuksen toistaiseksi voimassa olevaksi. Dettmann itse kuvaili Ylelle sopimustaan "elinikäiseksi" sen jälkeen, kun maajoukkue oli karsiutunut ulos syksyn 2019 MM-kisoista.
– Valtion päättämä eläkeikä taitaa olla kohdallani 68 vuotta, joten siitä voi laskea kammanpiikkejä, Dettmann sivalsi.
Dettmannin päävalmentajasopimuksen irrallisuus tulosperusteisuudesta sekä yllä olevan kommentin itsevarmuus kertovat paljon hänen asemastaan suomalaisessa koripallossa.
Dettmannilla oli tuskin koskaan oikeasti tarkoitus jatkaa työssään 68-vuotiaaksi, vaikka pitkälle pääseekin. Hän täyttää ensi huhtikuussa 64 vuotta.
Ura liitossa jatkuu
Päävalmentajan työnsä lisäksi Dettmann toimii myös Koripalloliiton valmennusjohtajana, jonka vastuulla on suurten linjojen vetäjänä muun muassa valita miesten maajoukkueen valmennustiimin jäsenet ja nuorten maajoukkueiden valmentajat.
Dettmann aikoo jatkaa liiton valmennusjohtajana ja on tarjoutunut pysymään Susijengin valmennuksen apuna. 63-vuotias filosofivalmentaja ei ole vielä valmis luopumaan täysin vallastaan, sen kohde vain tarkentuu.
– Oma tuleva työnsarkani suomalaisen koripallon puolesta sijaitsee yhä useammin kulisseissa ja kabineteissa, Dettmann kommentoi liiton tiedotteessa.
Dettmannin seuraaja Lassi Tuovi, 34, valmentaa Strasbourgissa kuluvan kauden loppuun asti ennen kuin ottaa vastaan valtikan Susijengin de jure -johtajana. Jo apuvalmentajana hän on kantanut suurta vastuuta joukkueen pelitavasta ja -kuvioista niin otteluissa kuin harjoituksissa.
Tuovi valmentaa Strasbourgia myös kaudella 2022–2023. Nähtäväksi jää, muodostuuko maajoukkueen päävalmentajan tehtävästä jatkossa pysyvämmin sivutoiminen työ.
Koripalloliiton tiedotteessa ei avattu sen paremmin Tuovin tuoreen päävalmentajasopimuksen pituutta kuin pestin luonnetta ensi kauden jälkeen.
Edessä sukupolvenvaihdos
Dettmannin päätös siirtää maajoukkue Tuovin haltuun juuri ennen syksyn 2022 EM-kisoja on ajankohdaltaan merkillinen, sillä turnauksen on ennakoitu olevan "viimeinen tanssi" Petteri Koposen tähdittämän maajoukkueen nykyrungolle.
Odotetuista EM-kisoista luopuneen Dettmannin elettä voi pitää jalona.
– Valmentajanvaihdos on oma rupeamansa, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Syksyn 2022 EM-kisapaikan saavuttaminen takasi joukkueelle ja sen uudelle päävalmentajalle tarvittavan työrauhan tällaisen hallitun muutoksen toteuttamiseen, Dettmann perusteli päätöstään.
Lopputurnauksen jälkeen Tuovin on ratkottava, miltä Susijengi näyttää Shawn Huffin, Jamar Wilsonin ja Petteri Koposen maajoukkueurien loppumisen jälkeen. Sukupolvenvaihdoksesta voi tulla kivulias, sillä uusia vastuunkantajia ei ole nousemassa liikaa.
Suomi on pelannut kaikissa koripallon EM-kisoissa yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 asti. Aivan vastaavanlaista putkea ei välttämättä kannata odottaa 2020-luvulla.
Tuovi tuntee tilanteen varmasti paremmin kuin kukaan.
– Joukkueemme tulee tulevina vuosina olemaan hyvin eri näköinen kuin viime vuosina ja jos pystymme edelleen säilyttämään kykymme kehittyä ja muuntautua, on meillä monia syitä katsoa optimistisina tulevaisuuteen, Tuovi toteaa liiton tiedotteessa.