Kommentti: Jukka Jalosen ja Mikael Granlundin yhteistarina sai uskomattoman jatko-osan

69986055
Lehtikuva
Julkaistu 29.05.2022 23:11
Toimittajan kuva

Ilari Savonen, Tampere

ilari.savonen@mtv.fi

@ilarisavonen

Jukka Jalonen ja Mikael Granlund. Kaksikko, joka näytteli valtavaa osaa 11 vuoden takaisessa humussa. Jalosen ja Granlundin yhteistarina sai uskomattoman jatko-osan 29. toukokuuta 2022 Nokia Arenalla.

Leijonien viime vuosien menestyksen yhteydessä iso kysymys on kääntynyt siihen, pitäisikö valtakauden arkkitehdin Jukka Jalosen valmentaa NHL:ssä.

Samana keväänä olympiakulta ja MM-kulta. Jälkimmäinen kotikisoissa. Mitä muuta voi enää pyytää?

Jalonen on pelannut pelin läpi. Vaikeustasona kova. Erittäin kova.

Kevään 2011 ja -19 MM-kultien kylkeen Jalonen täydensi korttikättään kahdella ässällä.

Ensin olympiakultaa Pekingissä ja sen perään jotain, mikä tuntui mahdottomalta.

MM-kultaa kotikisoissa.

Jopa mitali oli jo historiallinen saavutus. Todellisuudessa nyt toteutunut skenaario oli jotain, mitä saattoi odottaa päivästä yksi lähtien.

Juttu jatkuu kuvan alla.

17.57488971

Jalonen luotsasi Leijonat olympiakultaan Pekingissä.

***

Jukka Jalonen on suurin syy sille, miksi Leijonien finaalipaikka ei tuntunut oikein miltään. Se oli kuin olettama.

Jalonen on ollut suurin yksittäinen tekijä, kun suomalaiseen jääkiekkoiluun on luotu voittava identiteetti. Meidän peli ja sen kehitysversiot.

Koko Meidän peli pohjautuu viisikko- eli joukkuepeliin. Suomen joukkue hyökkää ja puolustaa yhdessä, mikä tukee kutakin kentällä viilettävää yksilöä.

Meidän pelin tarkoitus on minimoida vastustajan A-luokan tekopaikat ja luoda peliin jatkumoita, jotka johtavat positiivisiin lopputulemiin. Maalipaikkoihin tai jäähyihin. Vielä 2010-luvun alkuvaiheilla Meidän peli oli hidasrytmistä, usein tunneköyhää kiekkokontrollijääkiekkoa.

Vuosien saatossa Meidän pelistä on tullut joustava työkalu. Se ei enää murene pohjoisamerikkalaisen paineen alla, vaan se on älyllinen vaihtoehto pystysuunnan siirtokiekkohokille.

Meidän peli on loppupeleissä simppeli pelitapa. Isoin arvo ja periaate on puolustaa kiekolla, eli hallita pelin vallanvälinettä. Se vaatii pelaajilta sitoutumista, mutta se on äärimmäinen tikari, kun sitä toteutetaan optimaalisella tavalla.

Vastustajille Leijonat on erittäin vittumainen joukkue. Suomea vastaan keskialueen ylitys toimii vain, jos vastustaja pystyy liikuttamaan kiekkoa äärimmäisellä rytmillä ja tuomaan tuet lähelle. Usein se ei onnistu, koska Leijonien puolustusvalmius on jatkuvasti tapissa.

Ja vaikka vastustaja pääsisi tiiviin viisikon läpi ja pystyisi luomaan A-luokan tekopaikkoja, vastassa on poikkeuksetta laatuveskareita. Suomen maalivahtituotanto kun ei ole pysähtynyt millään tapaa.

Jukka Jalosen aikakaudella pisimmälle hiottu pelitapa on tuottanut saman kevään aikana MM-kullan ja olympiakullan. Puhutaan äärettömän harvinaisesta saavutuksesta.

Saati niin, että toinen kultamitaleista tuli vielä kotikisoissa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

16.1.40560207

Leijonat-käskijä kultatuolissa kevään 2019 mestaruuden jälkeen.

***

Tällä maalla on kolme isoa johtajaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Äärimmäisen vaikeaan paikkaan heitetty pääministeri Sanna Marin ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen.

Poliittinen vertauskuva siksi, koska Jalonen on kuin ylempi valtiomies. Hän katsoo päältä ja luottaa tuttuihin kulmakiviin.

Jalonen ymmärtää peliä, mutta ennen kaikkea hän tietää, mikä on voittavaa jääkiekkoa. Jälki on kiistatonta.

Jalosen tuoreimmalla päävalmentaja-aikakaudella Leijonat on ollut joka kerta finaalissa. Kaksi kultaa ja yksi kolmella kolmea vastaan salibandykiekossa tullut jatkoaikatappio.

Ja olympiakulta.

Mitä enempää voi pyytää?

Jalosen kohdalla on puhuttu jo vuosien ajan NHL:stä. Esteeksi on tuotu kielitaitoa ja sitä, että Jalosen pitäisi tehdä tiettyjä uraliikkeitä, jotta hänestä voisi tulla NHL-päävalmentaja.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Jalosen pitäisi lähteä apuvalmentajaksi rapakon taakse. Tai esimerkiksi AHL-seuran päävalmentajaksi.

NHL-seurat arkailevat eurooppalaisia päävalmentajanimityksiä. Osasyy tulee historiasta ja osasyy tulee siitä, että isoihin pesteihin valitaan henkilöitä, jotka tiedetään. Nimenomaan persoonana.

Kyse ei ole pelkästään kielitaidosta. Ruotsalainen Rikard Grönborg puhuu erittäin hyvää englantia, eikä häntäkään ole palkattu rapakon taakse päävalmentajaksi. Kyse on paljon monimutkaisemmasta yhtälöstä.

Jalosen kohdalla kyse on siitä, että joko houkutus on tarpeeksi suuri. Onko hän antanut niin kovat näytöt, että yksittäinen NHL-seura uskaltaa ottaa riskin Jalosen kohdalla? Uhkakuva kun on se, että Jalosen lätkä ei välttämättä toimikaan Pohjois-Amerikassa. Tai että hän ei pysty viemään omaa ideologiaansa perille.

***

Sunnuntain MM-finaali oli kuin oivallinen testi siitä, miten Jalosen Leijonat pystyisi vastaamaan kovan luokan NHL-haasteeseen. Stanley Cup -voittajavalmentajan Claude Julienin Kanada pelasi laadukasta suunnanmuutosjääkiekkoa, jossa se ei antanut Leijonille hetkeäkään happea.

Jatkuvasti paine iholla, eikä Leijonat päässyt rytmittämään peliä. Kanada määräsi tahdin.

Kotijoukkue ajautui vaikeuksiin. Dylan Dozens rikkoi Leijonien sataprosenttisen alivoiman uskomattoman komealla ylivoimamaalillaan. Eikä ryskytys siihen loppunut.

VIDEO: Leijonien täydellinen alivoima murtuu: Dylan Cozens laukoo Kanadan 1-0-johtoon

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Vaadittiin ihmemiestä. Koko kansan Mikkeä.

Keväällä 2011 ilmaveivillään ja seuraavana päivänä irronneella MM-kullalla valtavaan pyöritykseen päätynyt Granlund palasi nyt tutun valmentajan alaisuuteen. 

Jukka Jalosen, jonka kanssa hän näytteli valtavaa roolia, kun Leijonat palasi pitkän odotuksen jälkeen maailmanmestariksi.

Nyt he kaksi olivat valtavassa roolissa, kun Leijonat teki jotain hyvin poikkeuksellista.

Modernina aikana vain Ruotsi oli pystynyt voittamaan MM-kultaa kotiyleisön edessä. Tämä tapahtui keväällä 2013.

Nyt tuntui siltä, kuinka Leijonat ei ollut moksiskaan kotikisojen paineista tai hälinästä.

Joukkue eteni pelistä toiseen samalla kaavalla. Aina laadukkaasti valmistautuen ja aina omaa peliään jauhaen.

Kovin testi tuli vastaan MM-finaalissa, kun Kanadan tempolätkä ajoi Leijonat vaikeuksiin.

Esiin astui numero 64. Ensin vapauttava onnistuminen kahden miehen ylivoimalla. Ja vielä toinen perään, upealla, aivan yläkulmaan päätyneellä laukauksella. 

VIDEO: Mikael Granlund! Leijonat tasoittaa MM-finaalin ylivoimalla päätöserässä – Kanada joutuu vaihtamaan loukkaantuneen maalivahdin

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

VIDEO: Mikael Granlund iskee taas – Leijonat johtaa MM-finaalia 2-1 Kanadaa vastaan!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kuvaavaa oli se, kuinka villisti Granlund tuuletti ensimmäistä osumaansa. Siinä purkautui tunnetta, joka välittyi koko Suomen kansalle ja Nokia Arenan lehtereillä peliä seuranneelle yleisölle.

Alkoi hurmos.

Leijonat nousi suosta pinnalle.

Kanada yritti horjuttaa vielä kolmannen erän lopun dramaattisilla maaleillaan.

Mutta tämä ilta oli piirretty historian kirjoihin.

Granlundilta upea syöttö ja Sakari Manninen käynnisti juhlat.

Jalosen ja Granlundin yhteistarina sai uskomattoman hienon jatko-osan. 

Tuoreimmat aiheesta

MM-jääkiekko