Talouden Nobel-palkinnon saanutta professori Bengt Holmströmiä kuunnellaan jatkossa entistäkin tarkemmin. Ongelma on perisuomalaiseen tapaan, että jokainen kuulee vain sen, minkä haluaa kuulla.
Yli 40 vuotta sitten maailmalle lähtenyt Holmström on osallistunut aktiivisesti suomalaiseen talouskeskusteluun, viimeksi alkusyksystä. Tuolloin hän luovutti valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) talousraportin yhdessä Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän kanssa.
Raportin voi tiivistää yhteen lauseeseen: Suomi on talouden alisuoriutuja.
2:08
Koulutusleikkausten kritiikki vei huomion
Eniten huomiota on herättänyt Holmströmin kova kritiikki koulutusleikkauksia kohtaan.
Hillitty herrasmies on jopa tuohtunut ja sanonut hallituksen halveksivan yliopistomaailmaa. Oppositio, etunenässä Vihreät, räksyttää nyt entistä tarmokkaammin talousnobelistin jaloissa.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi tänään, että hallitus valmistelee korkeakoulujen tuntuvaa pääomittamista ensi kevään kehysriihen yhteydessä. Innoittajana talousnobelisti Holmström, kuinkas muuten.
Vähemmän on puhuttu siitä, että Holmström on ravistellut myös koko korkeakoulujärjestelmää. Hän ei tosin innostu yliopistojen yhdistämisestä, mutta korkeamman tason koulutus pitäisi keskittää muutamiin tutkimusyliopistoihin.
1:38
Opiskelijatkin saavat osansa arvostelusta
Opiskelijatkin ovat saaneet matkan varrella osansa. Holmström ei katso hyvällä nuorten "roikkumista" yliopistoissa vuosikausia.
Yhdysvalloissa yliopistoissa on tiukka lukujärjestys, tiivis opiskelutahti ja nuoret neljässä vuodessa ulos.
Toinen hyvä muistutus on, että Amerikan mallissa kaikki menevät samasta ovesta sisään yliopistoon ja vasta siellä nuori löytää neljän vuoden aikana oikean suunnan ja pääaineensa.
Kikyn synnytysvaikeudet kummastuttavat nobelistia
Seuraavaksi korviaan pitäisi höristää ay-liikkeen. Hieman kummissaan Holmström katseli kilpailukykysopimuksen yli vuoden kestänyttä pihtisynnytystä.
Holmström peräänkuuluttaa työmarkkinauudistusta, jossa kilpailukyky pannaan kuntoon joustavuudella ja paikallisella sopimisella. Myös työn perässä pitäisi liikkua enemmän.
Listalla on myös työttömyysturvan porrastaminen. Parhaillaan onkin valmisteilla aktiivimalli, joka perustuu Martti Hetemäen eripuraisen työryhmän muistioon. Ay-liike esitti saman tien tuiman vastalauseensa.
"Elvytys ei poista ongelmia"
Sitten jotain vasemman laidan velkaelvyttäjille.
Holmström pitää elvytystä kyseenalaisena kipulääkkeenä, joka ei poista ongelmia. Työelämä muuttuu ja rakenteet ryskyvät digitalisaatiossa joka tapauksessa. Suomen pitäisi sopeutua koko maailmaa myllertävään muutokseen mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.
Mitä sitten minä itse valikoiden kuulen Holmströmin viisaista puheista? Mieleeni on erityisesti jäänyt, että ihmisen pitää ottaa enemmän vastuuta ja valtion väistyä taka-alalle.
Mutta lupaan kuunnella myös Holmströmin epämiellyttäviä huomautuksia. Syödäänpä kiltisti talousnobelistin koko korvapuusti.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.