Kommentti: Kärpät oli toisen liigaseuran huipputekijän perässä – nyt julkaistu urheilupomopäätös jättää kysymyksiä ilmoille

SM-liigan jättiseura Oulun Kärpät ilmoitti tiistaina uudesta urheilujohtajanimityksestään. Tehtävään astelee seuran entinen puolustaja Mikko Myllykoski, 51, joka on toiminut viimeisten neljän vuoden ajan pelaaja-agenttina. Kärpät kyseli pitkän rekrytointiprosessin aikana muun muassa toisen liigaseuran huipputekijän perään, kirjoittaa MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.

Oulun Kärpät. 2000-luvun menestysseura, joka ui keväällä syvissä vesissä. Puhutaan joukkueesta, jonka taustayhtiö Oulun Kärpät Oy on nykypäivänä 30 miljoonan euron liikevaihdolla operoiva yritysjätti.

Sen talous kukoistaa muun muassa isojen liikehankintojen myötä. Urheilupuolella tilanne on toinen.

Jos Kärpät näytti suuntaa vielä 2000-luvulla, seitsemän vuoden, neljän mestaruuden ja kolmen himmeämmän mitalin janalla, nyt se on lähinnä laiskanpulskea taho, joka vain muistelee menneitä.

Kärpät oli vielä viime viime syksynä yksi SM-liigan suurin mestarisuosikki. Pöydän piti olla katettuna, kun oululaisseuran kaksinkertainen mestaruusvalmentaja Lauri Marjamäki pääsi hiomaan rauhassa kuvioitaan keväästä lähtien. Hankintalistalla olivat muun muassa MM-kultaleijona Marko Anttila, maajoukkueympyröistä tutut Joonas Kemppainen ja Teemu Turunen sekä Stanley Cup -voittaja David Rundblad

Kuinka kävikään? Kärppien kevät oli yhtä jyrkkää alamäkeä runkosarjan viimeisiltä kierroksilta lähtien. Ensin oululaisjoukkue putosi kuuden parhaan joukon ulkopuolelle. Sen jälkeen Kouvolan KooKoo syötti pohjoisen pedoille myrkkyä, kun se oli parempi ensimmäisen kierroksen sarjassa voitoin 2–1. 

Kommentti jatkuu kuvan alla.

Sen jälkeen Oulussa järjestettiin kriisikokous. Takavuosien suurseura kömpi syvällä suossa. 

Mitä tästä seurasi? Seuran pitkäaikainen urheilutoimenjohtaja Harri Aho päätti vetäytyä syrjään. Hänen tilalleen etsittiin korvaajaa lähes viiden kuukauden ajan. Etsintä kohdistui myös muihin liigaseuroihin.

***

MTV Urheilun tietojen mukaan Kärpät oli muun muassa Lukon nykyisen urheilujohtajan Kalle Sahlstedtin perässä. Sahlstedt, 50, voitti pelaajana Kärppien paidassa kaksi Suomen mestaruutta keväinä 2007 ja 2008.

Pelaajauran jälkeen Sahlstedt on niittänyt mainetta Raumalla. Sahlstedt kokosi Lukolle mestaruusjoukkueen kaudella 2020–21.

Yhtenä vaihtoehtona toimi myös seuran nykyinen kehitysjohtaja Lasse Kukkonen, joka hoiti urheilutoimenjohtajan virkaa sen jälkeen, kun Aho jättäytyi sivuun. Kukkonen koki kuitenkin, ettei hän ole ”vielä” valmis kyseiseen tehtävään.

Myös Kärppien oma kasvatti, pitkään NHL:ssä pelannut Jussi Jokinen ehti pyöriä huhuissa yhtenä ehdokkaana. Jokinen toimii tällä kaudella Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen eli Nuorten Leijonien apuvalmentajana.

Nyt valinta kohdistui 51-vuotiaaseen Mikko Myllykoskeen eli seuran entiseen puolustajaan, joka juhli Kärppien kanssa mestaruutta keväällä 2004.

Myllykoski toimi viimeisten neljän vuoden ajan pelaaja-agenttina. Nyt hän astelee kovaan paikkaan.

Kärpät on valokeilassa sen viime vuosien heikon rekordin myötä. Kärpät ei ole ollut siellä, missä sen pitäisi olla. Se kun on historian ja talouslukemien myötä Liigan ehdoton jättiseura.

Urheilullisesti titteli on kriittisen syynin alla.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Iso kysymys on se, että mitä Kärpät oikein on? Seuran imago ja brändikuva ovat tällä hetkellä pahasti haussa.

Vielä 2000-luvulla Kärpät saattoi mieltää taitavaksi ja vikkeläksi pohjoisen joukkueeksi. Tuoreeltaan Kärpät on ollut välillä jopa 1–4-träppiin vetäytyvä puolustuslinnake, jolle kaiken avainasemassa on ollut oman maalin suojelu.

Viime kaudella Kärppien passiivissävytteinen toiminta herätti kritiikkiä jopa joukkueen sisällä. Rohkeimmat pelaajat toivat mielipiteitään julki median kautta. Se vain lisäsi kierroksia seuran ympärillä.

Mikä mielenkiintoisinta, yksi kommentoijista oli Ville Leskinen, joka vaihtoi kesällä Oulusta Kouvolaan. Kenen asiakas Leskinen oli ja on? Myllykosken.

Menestysodotuksien lisäksi Kärppiin kohdistuu myös valtakunnallista painetta sen valtavan toiminta-alueen myötä.

Kärpät haalii lahjakkuuksia riveihinsä yli puolen Suomen alueelta. Tätä kautta Kärpillä on merkittävä vastuu, kun puhutaan suomalaisten pelaajalahjakkuuksien kehitystyöstä.

Kärppien sisäinen pelaajapolku on ollut hakoteillä. Seuran omat huippulupaukset eivät ole kehittyneet toivotulla tavalla, eivätkä he ole nousseet seuran uusiksi vastuunkantajiksi.

Tämä puoli kääntyy nyt seuran uuden urheilujohtajan Mikko Myllykosken työpöydälle. SM-liigaurallaan peruspakkina tutuksi tulleen Myllykosken täytyy määritellä sitä, mihin suuntaan Kärppien urheilutoimintaa viedään jatkossa. Missä asemassa omat juniorit ovat ja kuinka paljon vastuuta vieritetään muualta tulevien pelaajien harteille.

Mutta mikä Myllykosken kaikista suurin haaste on? Kärppien maineen puhdistaminen.

Tällä hetkellä Kärpät on epähoukutteleva taho. Urallaan eteenpäin pyrkivät pelaajat eivät hakeudu Ouluun. He menevät mieluummin Tampereelle tai Lahteen, Tommi Niemelän oppeihin.

Ylipäätänsä Kärpät elää sumuverhon keskellä. Oletusarvo oli se, että seura värvää uudeksi urheilujohtajakseen tahon, joka on jo näyttänyt osaamistaan muualla.

Uuden urheilupomon julkistustilaisuudessa Myllykoski ei avannut yhtään isompaa kysymystä. Hän totesi, että Ouluun on kiva palata. Siinä se.

Samaan aikaan fakta on se, että Kärpät on tosipaikan äärellä. Myllykosken, Kukkosen, Marjamäen ja kumppaneiden pitää saada käännettyä oululaisten kurssi oikeaan suuntaan.

Eikä se ole mikään helppo tehtävä. Kärpillä on valtavasti työmaata päästä esimerkiksi keväällä neljän parhaan joukkoon. Mikä on Kärpille minimitavoite.

Saavuttavatko he tämän? Vaikea nähdä. 

Työsarkaa riittää entisellä duunaripakilla. 

Muokattu 12.9.2023. kello 20.52: Muokattu Jussi Jokiseen liittyvää kohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat