Kommentti: Lauri Marjamäen potkuissa huomio kiinnittyy aivan toiseen mieheen – tästä on kyse

Lauri Marjamäki avoimena Kärppien pettymyskaudesta – haali vastuuta ja väsyi: "Siinä tein varmasti ison virheen" 0:53
Lauri Marjamäki antoi avoimen haastattelun Kärppien pettymyskaudesta MTV Urheilulle viime elokuussa. Hän haali vastuuta ja väsyi: "Siinä tein varmasti ison virheen."

Jääkiekon SM-liigaseura Kärpät päätti erottaa Lauri Marjamäen. Päätöksen taakse verhoutuu iso kokonaisuus: Oulussa tehdään nyt räväkkää puhdistusta, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

Oulun Kärpät ilmoitti maanantaina antaneensa potkut seuran päävalmentajana toimineelle Lauri Marjamäelle. Päätös tuli hetkellä, kun Kärpät majailee sarjataulukossa sijalla viisi.

Jotta päätöksen kehys valkenee, pitää tutkia edessä olevaa peiliä tarkemmin. 

Lauri Marjamäki nousi valtakunnan valmentajaeliittiin viimeistään siinä vaiheessa, kun hän luotsasi Kärpät kahtena peräkkäisenä keväänä Suomen mestariksi (2014 ja -15). Kolmaskin (-16) olisi voinut irrota ilman peikkoa nimeltä Patrik Laine.

Kärppien mestaruudet kulminoituivat kolmeen tekijään: materiaalietuun, ravisteluun ja riittävään tasapainoon. Marjamäki toimi erityisesti toisessa tekijässä oleellisessa roolissa.

Kun Marjamäki saapui Ouluun, 2000-luvun menestysseura mateli syvällä suossa. Edellisiä vuosia olivat kuvanneet termit kaaos ja sekamelska. Mitä Marjamäki teki? Vei pelaajat kaupan hyllyille tarkistelemaan huippu-urheilijan elämää.

Marjamäki hyötyi kahdesta valtavasta paluumuuttajasta. Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä palauttivat voittavan jääkiekon vaatimustason Ouluun.

Tähän päälle ripoteltiin sellaisia nimiä kuten Joonas Donskoi, uransa huippua lähestyneet Joonas Kemppainen ja Julius Junttila, Liigan kärkipään virtuoosi Ivan Huml ja NHL-paikkaa kytännyt Juhamatti Aaltonen.

Vaikka jälkikäteen näytti siltä, että Kärpät marssi ryminällä takaisin huipulle, ei kaikki sujunut kuin nuoralla tanssiessa. Pitää muistaa, että Marjamäki kävi vielä kevään 2014 finaalisarjan aikana tulenkatkuisia keskusteluja joukkueen tähtipelaajan Aaltosen kanssa. Lopulta Iin taikuri ratkaisi mestaruuden seitsemännen Tappara-pelin jatkoerässä.

Tämän jälkeen esiin astui muuan Sebastian Aho. Toisen mestaruuskevään ratkaisija.

Kärpillä oli ylivertaisen ytimen ympärillä pitkä liuta nimimiehiä. Ukkoja riitti niin, että ulkomaalaispelaajia lyötiin välillä jopa ketjun verran kokoonpanon ulkopuolelle. Niin kuin kevään 2015 finaaleissa kävi.

Edes näinä menestysaikoina Marjamäki ei meinannut saada huippumateriaalista parasta irti. Ei, vaikka hänen rinnallaan oli kriittiseen asemaan noussut taho, eli Mikko Manner.

Marjamäki on perfektionisti ja kontrollifriikki, kun taas Manner on elämäntäyteinen hahmo. Erikoispersoona, joka tasapainotti vaakakuppia.

Mitä Kärpillä ei Marjamäen toisen pätkän aikana ollut?

Materiaalietua, aidosti pumppaavaa ydinrunkoa ja tasapainoa.

***

Marjamäen toisen tulemisen kohokohdaksi jäi hetki, milloin hän hyppäsi Venäjän sotahyökkäyksen myötä Jokereista takaisin Ouluun. Marjamäki löi liinat kiinni ja Kärpät takoi riittävää tulosta 1–4-träpillä ja Juhamatti Aaltosen ylivoimamagialla.

Ei ollut kaukana, että Kärpät olisi edennyt välieriin asti.

Sen jälkeen Oulussa pumpattiin oikein kunnolla riihikuivaa hankintoihin. Yhtäkkiä Kärppiä pidettiin mestarisuosikkina.

Kausi päättyi pohjakosketukseen, kun Kärpät tipahti runkosarjan viimeisillä kierroksilla kuuden parhaan joukon ulkopuolelle. Lopullinen tyrmäys tuli pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Olli Salon KooKoolta, joka nöyryytti Kärppiä sen kaikista pyhimmässä kolossa, eli Raksilassa.

Sen jälkeen Marjamäen yllä on ollut puolen Suomen kokoisia haamuja.

Yksi niistä osasi purra. Haamun nimi oli Mikko Myllykoski.

***

Vielä syksyllä hetken aikaa näytti siltä, että Marjamäki olisi vihdoin ja viimein hellittänyt otettaan ja että Kärpät olisi löytänyt tarvittavaa happea. Kesän 2022 huippuhankinta Teemu Turunen johti edestä ja tulosta tuli.

Hiljalleen perusarki nosti kuitenkin päätään. Jo pitempään vaivannut ongelmakohta eli henkinen takalukko voimistui ja voimistui, mikä näkyi siinä, ettei Kärpät meinannut toipua edes pienistä kolauksista.

Kaiken kulminaatiopisteeksi nousi joulukuun alun HIFK-viikonloppu. Ensin jatkoaikatappio Nordikselta ja perään murskatappio Oulussa.

Siinä vaiheessa Marjamäen lähtölaskennassa oli edetty numeroista yksi ja kaksi kohti numeroa kolme päin.

Vaikka Kärppien tiedotteessa muotoiltiin, että Marjamäen potkupäätös syntyi seuran uuden urheilujohtajan Mikko Myllykosken ja seuran hallituksen toimesta, Myllykoski oli se, joka päätöksen teki.

Ennen kuin Myllykoski aloitti tehtävässään, Kärpät oli kaivannut jo tovin ajan seuran ulkopuolelta tulevaa voimaa, joka pystyisi tuulettamaan seuran urheiluorganisaation ontuvia rakenteita. 

Vaikka Myllykoskella on pelaajataustaa Kärpistä, hän tuli ulkopuolelta.

Nyt hän halusi oman kaverinsa puikkoihin.

Se, että Kärppien väliaikaisena päävalmentajana toimii Ville Mäntymaa, on vain väliaikainen ratkaisu. Voi hyvinkin olla, että Kärppien koko valmennustroikka menee uusiksi – maalivahtivalmentaja Ari Hilliä lukuun ottamatta.

Ja jos rehellisiä ollaan, näin pitäisi toimia. Jos muutoksia tehdään, niitä pitää tehdä kunnolla, eikä vain osittain.

***

Kärppien isoin ongelma ei liittynyt pelkästään Marjamäkeen, vaan siihen, ettei edes hän pystynyt peluuttamaan sellaista peliä, mitä nykypäivän peli pyytää.

Kärppien perustuslaatuinen ongelma on se, että joukkueen jalkanopeus ei riitä Liigan nykypäivän vaatimuksiin. Tämä on näkynyt erityisesti otteluissa kärkipään seuroja vastaan. Kun Marjamäeltä kysyi tästä epäkohdasta, hän murahti. Koska hän tiesi, että kyseessä on vika, mihin hän ei pysty vaikuttamaan.

Samaan aikaan kiperäksi ongelmaksi muodostuu se, ettei Kärpät voi elää jatkuvasti ”no ensi kaudella sitten” -mentaliteetin parissa. Kärpät on SM-liigan valtaseura, jolta odotetaan menestystä. Sillä on yli 20 miljoonan euron liikevaihto. Tästä syntyy odotusarvoja.

Mitä Myllykoski nyt tekee? Puhdistusta. Hän tietää entisenä pelaaja-agenttina sen, millaista viestiä Kärpistä on levinnyt kiekkopiireihin. Lauri Marjamäen Kärppiä välteltiin, minkä takia oululaisseuraan ei saapunut kesällä yhtään urallaan eteenpäin menossa olevaa suomalaispelaajaa.

Tähän työhön Myllykoski tarvitsee valmentajan, joka pystyy korjaamaan Kärppien maineen. 

Vaihtoehtoja riittää. Karri Kivi olisi erinomainen vaihtoehto hetkeen, missä Kärpät tarvitsee raikkautta. Kivi ei halunnut kommentoida asiaa MTV Urheilulle siitä kysyttäessä. 

Hänen lisäkseen markkinoilla on sellaisia nimiä kuten Kari Jalonen, Pekka Virta ja Jukka Jalonen.

Kärpät kyseli Kari Jalosta seuran urheilutoimenjohtajan pestiin. Jalonen totesi, että ei kiitos. Hänelle Kärpät voi vaikuttaa Tshekin maajoukkuekuvioiden ja kyseenalaisen lähdön jälkeen enemmänkin uhalta kuin mahdollisuudelta.

Jukka Jalosen kohdalla Kärppien pitäisi odottaa hyvin todennäköisesti kauden loppuun asti. Jalonen taas voi nähdä Kärpät mahdollisuutena. 

Valtavat resurssit, puolen Suomen juniorikoneisto ja potentiaalinen asema, missä hän voi kääntää entisen menestysseuran kurssin.

Selvää on se, että Kärppien isossa päätöksessä huomio kohdistuu nyt tiukasti Myllykoskeen. Hän teki ison liikkeen ja nyt häneltä odotetaan seuraavaa, hyvin merkittävää ratkaisua. 

Kommenttia muokattu 18.12. kello 19.24 ja uudestaan 19.12. kello 12.12 Karri Kiveen liittyvien kohtien osalta.

Lue myös:

    Uusimmat