Kommentti: Kyllä Ruotsissa osataan – näin Leijonissakin pitäisi toimia

17.53513381
Elias Lindholmilla (vas.), Victor Raskilla ja Gabriel Landeskogilla on kivaa Kölnissä.
Julkaistu 13.05.2017 08:29
Toimittajan kuva

Kasperi Kunnas, Köln

kasperi.kunnas@mtv.fi

@kaustoFI

Jääkiekkoliiton ja Leijonien toiminnassa voisi ottaa avoimuuden osalta paljon mallia Ruotsista.

MAINOS

Kaikki MM-kiekon ottelut
C Morella!

Norja – Suomi la 13.5. klo 13.15
MTV3-kanavalla klo 13.00
C More Sport 1:llä klo 12.30

Tilaa C More ja aloita katselu heti!

Ruotsilla on MM-kisoissa mukana kirkkaasti enemmän NHL-pelaajia kuin koskaan aiemmin. NHL:stä "vapautuvien" pelaajien määrä ja heidän tilanteensa on sattumankauppaa, mutta pelkästään se ei selitä vahvistusten vyöryä.

Uusi päävalmentaja Rikard Grönborg on kaikesta päätellen – eikä vähiten pelaajien kommenteista – saanut voitettua NHL-miehet puolelleen. Kun kiersin Ruotsin pelaajia läpi kysymässä, miksi maajoukkue kiinnostaa näin paljon, kaikki alkoivat suoraan kehua Grönborgin valmennusryhmän toimintaa.

Vertailun vuoksi viime vuosina Pär Mårtsin ollessa maajoukkueen peräsimessä kieltäytymisiä on tullut todella paljon. Sattumaa tai ei, Ruotsi on jäänyt kahdesti peräkkäin välierien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa kiekkohistoriansa aikana.

Ilmeisesti ilmasilta Mårtsin ja NHL-pelaajien välillä kärsi vahinkoa Sotshin olympialaisissa. No, nyt se on korjattu.

Myös Leijonien johdossa on uusi päävalmentaja. Toisin kuin Grönborg, Lauri Marjamäki ei ole saanut täyttä luottoa Suomen kärkipelaajilta. NHL-pelaajia tuli kisoihin vain muutama. Kokeneista pelaajista vain Valtteri Filppula.

Mutta ei tässä ole kyse vain Marjamäestä. Kyse on myös kulttuurista. Ruotsissa vallitsee avoimuuden kulttuuri, kun taas Suomessa vetäydytään kuoreen.

Esimerkki. Ruotsin jääkiekkoliiton sivuilta on pystynyt seuraamaan NHL-pelaajien tilannetta MM-leirin alusta asti. Pelaajat jaettiin seuraaviin kategerioihin:

  • Tulossa kisoihin
  • Kutsuttu, vastannut kyllä ja odottaa päätöstä NHL:stä
  • Kieltäytynyt kutsusta
  • Loukkaantunut tai ei kutsuttu

Mitä ihailtavaa avoimuutta! Tehdään heti selväksi, mistä on kyse, niin huhujen ei tarvitse velloa julkisuudessa. Kaikilla pelaajilla on oikeus sanoa "ei", mutta Ruotsissa siitä osataan tehdä luonnollinen asia. Hän kieltäytyi, se siitä, seuraava kysymys.

Mieletön osoitus ruotsalaisesta kulttuurista nähtiin tällä viikolla. Gabriel Landeskog oli taklannut Yhdysvaltojen Nick Schmaltzia siten, että amerikkalaishyökkääjä joutui jättämään pelin kesken. Landeskog pahoitteli tilannetta Schmaltzille pelin jälkeen lähettämällään tekstiviestillä. Ei siinä vielä mitään, mutta viestin sisältö kerrottiin sanatarkasti julkisuuteen. Sanon tämän toisen kerran: mitä ihailtavaa avoimuutta!

Olisi kaikkien etu, jos myös Jääkiekkoliitto siirtyisi kaikessa tekemisessään avoimuuden aikakauteen. Nyt liitto oli ensimmäisenä kertomassa Jesse Puljujärven tulosta MM-joukkueeseen, mutta muista NHL-vahvistuksista sai lukea paikallisilta toimittajilta. Ihan kuin tässä kaikessa olisi jotain salailtavaa.

Ehkä jos Leijonien ympärillä pelattaisiin avoimin kortein ilman salamyhkäisyyttä, maajoukkueesta tulee NHL-pelaajillekin houkutteleva paikka vuodesta toiseen. Grönborgin sanoin: "Luomme ympäristön, missä heillä on mahdollisuus menestyä." Otetaan Ruotsista mallia!

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko