Kommentti: Liigassa Red Bull -kypäriä kantavat nuorten esikuvat, vaikka energiajuomat ja junioreiden elämäntavat ovat nyt tapetilla

Red Bull kypärä
Läpimurtokypärää kantaa jokaisen joukkueen paras alle 20-vuotias pistemies.Jaakko Stenroos/All Over Press
Julkaistu 08.10.2018 06:39

Anni Saarela / MTV SPORT

Jääkiekon Liigassa otettiin syyskuussa käyttöön Red Bullin läpimurtokypärä, jota kantaa jokaisen joukkueen paras alle 20-vuotias pistemies. Nuorten pelaajien nostaminen esille on erinomainen asia, mutta energiajuomayhteistyö on erikoista nyt, kun pelaajien elämäntavoista on huolehditaan entistä enemmän.

Pääkuvan videolla Tulosruudun kuvaa lauantain liigakierrokselta.

Suomalaisessa jääkiekossa on poristu terveellisistä elämäntavoista viime vuosina paljon. Muutama vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nähtiin suoraa kuvaa nuorten Leijonien pukukopista, jossa puolustaja Joni Tuulola laittoi erätauolla nuuskaa huuleensa.

Tapaus aiheutti valtavan härdellin. Nyt useiden jäähallien seiniä koristavat "nuuskan käyttö jäähallissa kielletty"-kyltit, ja juniorijoukkueiden valmentajien nuuskankäyttöön on kiinnitetty enemmän huomiota.

LUE MYÖS: Nyt tekee pahaa katsoa! Mailasta saanut liigahyökkääjä joutui nenänsuoristusoperaatioon: "Aika kovaa kidutusta"

Jääkiekkoilijoiden nuuskankäytön tietäen vouhottaminen tuntuu liioitellulta, mutta nuuskan ei haluta kuuluvan junioreiden arkeen.

Tällä hetkellä pinnalla on videopelaaminen. Patrik Laine sanoi keväällä pelaavansa toisinaan jopa 13 tuntia päivässä. MTV Sportin syyskuussa tekemän selvityksen mukaan liigaseurat ottavat videopelaamisen vakavasti, ja myös juniorijoukkueissa on nostettu asia esille. NHL-seura Vancouver Canucks kielsi hiljattain konsolit vieraspelireissuilla.

Siksi onkin erikoista, ettei Red Bull -yhteistyö ole aiheuttanut enempää keskustelua.

Täriseviä teinejä

Red Bullin läpimurtokypärän ideana on nostaa esille nuoria pelaajia, sillä sitä kantavien pelaajien täytyy olla edustuskelpoisia vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Sininen kypärä on siis kuin nuorten pelaajien kultakypärä. Energiajuomajätti tuottaa kauden aikana nuorista pelaajista myös dokumenttisarjaa.

Nuorten pelaajien nostaminen esille on hienoa, sillä Liiga on yhä tärkeämpi kasvattajasarja. Viime vuosina Liigasta maailmalle ovat ponnistaneet muun muassa Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesperi Kotkaniemi. Tällä kaudella monessa joukkueessa pelaa NHL:ään varattuja nuoria lupauksia tai scouttien suurennuslasin alla olevia, vasta varausikään tulevia pelureita.

Red Bullin Liigan kanssa on arvioitu olevan kuusinumeroinen. Suuri potti kelpaa Liigalle varmasti, mutta sen ajankohta tuntuu erikoiselta. Red Bull kypärä

Liigan Red Bull -kypärä.

Energiajuomien haitoista ja koukuttavuudesta ollaan yhä paremmin perillä, minkä takia isossa osassa kauppoja juomia ei myydä alle 15-vuotiaille. Energiajuomat ovat kiellettyjä monilla urheiluleireillä, eikä kouluissa katsota täriseviä teinejä hyvällä.

Aikuisurheilun esimerkkinä on lumilautailija ja Korean talviolympialaisten pronssimitalisti Enni Rukajärvi, joka luopui yhteistyöstä Red Bullin kanssa, koska ei pitänyt energiajuomia arvojensa mukaisina.

Nuoria pelaajia, nuoria seuraajia

Jos joku juo Red Bullia, juokoon. Moni on varmasti turvautunut purkista juotavaan virkistykseen, kun maanantai valkenee ja peilistä katsoo enemmänkin halloween-juhliin kuin toimistolle sopiva zombi. Kaikessa täytyy kuitenkin pitää kohtuus.

Yksi energiajuoma ei keikauta maailmankaikkeutta ympäri, mutta lapsilla ja nuorilla kulutus voi karata käsistä.

Energiajuomaa ei tyrkytetä Liigassa suoraan junioreille, mutta läpimurtokypäriä kantavat juuri ne pelaajat, joita nuoret pitävät esikuvinaan. Sopimus ei vaadi pelaajia nauttimaan juomia, mutta brändi on isosti esillä myös sille ikäryhmälle, jota yritetään pitää yhä hanakammin energiajuomista erossa.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga