Kommentti: Windows-puhelimista ei paljon puhuttu Microsoftin kehittäjäkonferenssissa

Julkaistu 02.04.2016 11:22
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Microsoft piti tällä viikolla San Franciscossa vuotuisen Build-kehittäjäkonferenssinsa ensimmäisen päivän reilun parituntisen julkistus-show’n. Paljon uutta oli esillä, mutta selkeää oli myös mistä ei puhuttu: Windows-puhelimista tai edes Windowsista puhelimissa.

Microsoft näyttääkin jo hylänneen puhelimet täysin ja siirtyneen eteenpäin alueille, joilla se on vahvempi tai jotka ovat ovat vasta lähdössä mahdollisesti nousuun.

Microsoft kertoi esimerkiksi Windows 10:n saavan yksivuotispäivityksen kesällä, mutta sen esitellyt uudistukset koskivat ennen kaikkea ja niitä esiteltiin vain PC- tai tablettimallin laitteilla. Tulossa on esimerkiksi Windows Ink, kynätoimintojen uusi kokonaisuus. Lisäksi Microsoft mainitsi ohi mennen Facebookin, Instagramin ja Messengerin olevan tulossa universaaleina Windows-sovelluksina Windows 10:lle.

Koska tänään oli kyse erityisesti kehittäjätapahtumasta, käytti Microsoft paljon aikaa myös Windowsin esittelyyn kehittäjien työskentelyalustana, jolla voi tehdä sovelluksia useille eri alustoille helposti. Ja saapa Windows myös Linuxin Bash-komentorivin, tänään kerrottiin.

Ensimmäisen kerran Windows-puhelin nähtiin Microsoftin tapahtumassa vasta, kun esiteltiin Microsoftin uusia mahdollisuuksia keskustelubottien kehittämiseksi. Automatisoitujen, älykkäästi käyttäjän kanssa ihmisen tavoin keskustelemalla eri toimintoja suorittavien – kuten matkavaraukset tai kalenterisuunnittelu – ohjelmistojen tulo osaksi keskustelusovelluksia on kenties tämän hetken kuumin trendi startupien piirissä ja Piilaaksossa. Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella nimesi ilmiön tänään lavalla ”keskustelun kääntämiseksä alustaksi” sovelluksille (conversation as a platform).

Bottientrendissä Microsoft näyttäisikin olevan hyvin etujoukoissa mukana, mutta toki voitto ei ole varma. Botit ja keinoäly (AI) ovat erittäin keskeinen painopiste nyt myös esimerkiksi Facebookille, jolta odotetaan omia julkistuksiaan tällä saralla heti parin viikon kuluttua F8-kehittäjätapahtumassa. Facebook hyötyy siitä, että sillä on omassa tallissa aivan suosituimpiin kuuluvia, Microsoftin Skypen peittoavia keskustelusovelluksia jopa kaksin kappalein – Facebook Messenger sekä WhatsApp. Toki oma kysymyksensä ensin ylipäänsä on vielä, muuttuuko bottien ympärillä nyt oleva huikea hype myös aidoksi suosioksi käyttäjien piirissä.

Microsoft tuo esimerkiksi Bot Framework -kehikon, jonka avulla muun muassa yritykset voivat helposti kehittää ja tuoda oman asiakaspalvelubottinsa Skypeen, Telegramiin ja Slackiin SMS-tekstiviestien lisäksi. Myös Cortana tulee osaksi Skype-viestejä.Microsoftin bottisuunnitelmat koskevat laajasti eri keskustelusovelluksia ja tulevat näin käyttöjärjestelmätasolla luonnollisesti niin Androidille, iOS:lle kuin Microsoftin omalle Windowsillekin.

Bottien lisäksi Microsoftilla on tarjota myös paljon muita älykkäitä API-rajapintoja kehittäjien hyödynnettäväksi, esimerkiksi tunnistamaan koneellisesti mitä kuvassa on.

Laitepuolella Buildissa päähuomio kiinnittyi tietokoneiden tai puhelinten sijaan HoloLens-laseihin, joita jälleen kerran esiteltiin lavalla. HoloLensien toimitukset alkavat nyt kehittäjille sekä yrityskumppaneille. Kuluttajatuotteena niitä saadaan vielä odotella.

Microsoftin puhelimista kuullaan vielä todennäköisesti myöhemmissä tilaisuuksissa tänä vuonna. Jokin aika sitten taajasti huhuttua Surface-puhelinta odotellaan yhä. Onhan Microsoftilla edelleen myös merkittävä määrä mobiilipuolen tuotekehittäjiä töissä, yhä Suomessakin. Tuskin hekään sormiaan päiviä pitkiä pyörittelevät, vaan jotain tulostakin uusien tuotteiden merkeissä vielä syntynee. Jos nämä kehitystyön hedelmät siis myös julkistetaan ja tuodaan markkinoille, eikä myöhemmin vielä peruta – kuten kävi esimerkiksi Microsoftin mini-Surfacelle sekä monille aiemmin kehityksessä olleille puhelinmalleille.

Vaikka Microsoftin viimeisiä mobiililaitteitakaan ei vielä ole nähty, oli tämän päivän Buildin viesti kuitenkin selvä: oikeastaan mitään merkitystä omilla mobiililaitteilla tai Windows Mobilella Microsoftille ei näytä enää olevan. Se peli on jo pelattu – ja hävitty.

On uusien bottitaistojen aika.

Tuoreimmat aiheesta

Digi