Facebookin Building 8:n eli ”rakennus 8:n” on kerrottu olevan sen tutkimus- ja kehityspaja, joka loisi erilaisia prototyyppejä. CNETin tuore raportti arvioi kuitenkin jo tapahtuneiden rekrytointien ja työpaikkailmoitusten perusteella Building 8:n tavoitteet huomattavasti kunnianhimoisemmiksi.
Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on aiemmin todennut Building 8:n keskittyvän ”lisättyyn ja virtuaaliseen todellisuuteen, tekoälyyn, yhteyksiin sekä muille tärkeille alueille”.
Prototyyppien ja tutkimustyön ohella Building 8:aan näytettäisiin kuitenkin olevan rakentamassa tiimejä, joilla on myös kykyä tuoda kuluttajalaitteita markkinoille asti. Lisäksi työpaikkailmoituksissa mainitaan Facebookin aikovan tehdä ”houkuttelevia kuluttajille suunnattuja tuotteita Android-alustalla”.
Facebook on palkannut rutkasti osaajia, jotka ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Motorolalla, Applella ja Amazonilla.
Osaamista älypuhelinten (Android tai iOS) sekä kuluttajaelektroniikan laitteiden tuomisessa markkinoille vaaditaan myös nyt haettavilta Building 8:n ohjelmistokehityksen, tuotesuunnittelun ja laitteistokehityksen vetäjiltä.
Facebook hakee Building 8:aan vetäjiä teolliselle muotoilulle, mekaaniselle suunnittelulle, elektroniikkasuunnittelulle, laiteohjelmistoille, sovelluksille ja palveluille, tuotannolle, toimitusketjulle sekä myös asiakaspalvelulle. Vetäjistä monien odotetaan myös rakentavan rekrytoimalla omat tiiminsä.
Rafa Camargo, Richard Wooldridge ja Blaise Bertrand ovat myös siirtyneet töihin Facebookille Building 8:aan. He kehittivät aiemmin Googlella sen Project Ara -projektia, modulaarista älypuhelinta vaihdettavissa olevilla osilla. Google kuitenkin päätti lopettaa tämän projektin pari kuukautta sitten.
Facebook myös hankki Building 8:n kylkeen syyskuussa pienen Nascent Objects -yrityksen vain kuukausi projectaralaisten Googlelta siirtymisen jälkeen. Yritys oli kehittänyt omaa modulaarisen elektroniikan alustaansa.
CNET spekuloi, että Building 8:n rekrytointihistoria ja -aikeet voisivat kertoa Facebookin jopa kehittävän nyt modulaarista Android-pohjaista älypuhelinta eli tavallaan jatkavan Googlen lopettamaa Project Ara -projektia.
Facebook ei toistaiseksi myy kuluttajille suoraan vielä minkäänlaisia laitteita, mutta ainakin tämä voi tulevaisuudessa muuttua. Facebookin tärkeimmäksi kilpailijaksi jo noussut, nimensä muotoon Snap lyhentänyt Snapchat esitteli hiljattain ensimmäisen oman laitteensa, kameralla varustetut Spectacles-aurinkolasit.
Myös Facebookin laitekehitys voi suuntautua tuoreemmille suunnille kuin älypuhelimiin, joita jo pidetään kypsänä sekä äärimmäisen kilpailtuna markkinana. Vuonna 2013 markkinoille tuli HTC First, ”Facebook-puhelin” varustettuna Facebook Home -ohjelmistolla. Siitä tuli yksi mobiilihistorian suurimmista flopeista ennakko-odotuksiin nähden. Samoin verkkokauppajätti Amazon.com epäonnistui oman Fire Phone -puhelimensa lanseerauksessa yhtä pahasti.
Oli miten oli, vasta tulevaisuus kertoo mitä Facebookilla nyt kehitetään. Jonkinlaisia uusia kuluttajalaitteita se kuitenkin varsin ilmiselvästi näyttäisi olevan työstämässä.