Kommentti: Miksi homolausunnot johtivat Pori Jazzin tuoreen toimitusjohtajan pikapotkuihin? "Aki Ruotsala ei ole tavis ja siviili"

5:03img
Julkaistu 07.06.2018 09:27
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

”En halua erotella ihmisiä. Minulla on sellainen ajatus, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta.” Tämä Satakunnan Kansan haastattelun mielipide nostatti eilen somemyrskyn ja johti lopulta Porin Jazzien vastanimitetyn toimitusjohtajan Aki Ruotsalan pikapotkuihin.

Aamun Huomenta Suomen pöllöraadissa puitiin myös Porin Jazzin ympärillä vellovaa kohua. Katso video yllä. 

Asiaa ei auttanut se, että Ruotsala onnistui rinnastamaan uskoontulolla huumeiden käytöstä pelastumisen ja homoudesta eheytymisen.

Oliko Aki Ruotsala ”heimolynkkauksen” uhri, jolla ei ole mielipiteen ja uskonnonvapautta? Ruotsalaa kiirehtivät puolustamaan mm. perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ja kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Ei ollut.

Aki Ruotsala ei ole tavis ja siviili. Hän on KD:n puoluevaltuuston* puheenjohtaja. Toiseksi hän ei antanut haastatteluaan yksityishenkilönä, vaan vastavalittuna Porin Jazzien toimitusjohtajana.

Tilannetta ei enää pelastanut se, että Ruotsala kommentoi potkujaan sanomalla, että on kohdellut jokaista ihmistä yhdenvertaisesti, riippumatta heidän taustastaan.

Porin Jazzien hallitus reagoi kommentteihin suoraan kriisiviestinnän oppikirjan mukaan. Se irtisanoutui täysin ja ehdottomasti kaikesta syrjinnästä ja pyysi myös anteeksi aiheutettua mielipahaa.

Tosin näin oli pakko tehdä, koska ilman nopeaa reagointia ja toimintaa jazzeja olisi uhannut artisti- ja kävijäboikotti, vähintäänkin paha mainehaitta homovastaisena tapahtumana.

Se vain ihmetyttää, miten Ruotsalan näkemykset eivät olleet headhuntterin ja Porin Jazzin hallituksen tiedossa etukäteen. Asia olisi selvinnyt googlettamalla. Ruotsalan nimi putkahtaa esiin KD:n nuorten kohua herättäneen Nuotta-kampanjan yhteydessä 2011. Siinä biseksuaali Anni sanoi eheytyneensä kristinuskon avulla eli parantuneensa heteroksi.

Ruotsalan esiintulo ja siitä noussut kova keskustelu ovat osaa isompaa ilmiötä ja siksi tärkeä asia. Poliittiset taistelut tapahtuvat tänä päivänä yhä useammin konservatiivi-liberaali –akselilla perinteisen oikeisto-vasemmisto –jaon sijaan.

Näkemykset syrjinnästä, ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta ovat monelle paljon keskeisempiä puoluekannan valinnan perusteita kuin mielipide esimerkiksi sotesta.

Joudumme peilaamaan myös sananvapauden ja sanomisen vastuun vaikeita rajoja.

Vastuullisuus, yhteiskunnallinen jalanjälki ja arvopohja ovat olennainen myös osa menestyvien yritysten, yhteisöjen ja tapahtumien toimintaa tänä päivänä. Kuluttajat vaativat ja odottavat yrityksiltä selkeitä kantoja. Kuluttajat ovat myös nopeita ja vaativia. Asiakkaat boikotoivat ja hylkäävät salamannopeasti ne yritykset, jotka töppäävät, väheksyvät tai eivät osaa tuoda arvomaailmaansa kirkkaasti esiin. Ja tätä tuomiota ei anneta kiltisti vain kerran neljässä vuodessa.

Siitä oli myös kysymys Ruotsala-kohussa.

Mutta kysymys on myös ihmisyydestä. Oikeudesta olla montaa. Rakkaudesta. Siksi kirjailija Tommi Kinnunen tiivisti monen ajatukset.

”Että pitäisi eheytyä, pitäisi olla ensin rikki. Sitä seksuaaliset tai sukupuoliset vähemmistöt eivät ole”.  

Kirjoittaja Eeva Lehtimäki on pitkän linjan toimittaja ja viestintäyrittäjä.

*Korjattu kohta valtuuston puheenjohtaja puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa