Bloggaaja Maria Nordin julkaisi Pride-viikolla Instagramissa päivityksen, jossa tyylilleen uskollisesti höpisi jotain tietoisuudesta, sielusta ja siitä, kuinka ihminen ei tarvitse lääkitystä. Hän antoi ymmärtää, että transihmisten väärän sukupuolen kokemuksesta pääsisi eroon, kunhan vain "löytäisi valon". Transaktivistit raivostuivat ja seurasi vastenmielinen ihmisajojahti, Ivan Puopolo kirjoittaa kolumnissaan.
Vajaa viikko Nordinin päivityksen jälkeen Facebookissa julkaistiin 15 yritykselle lähetetty vetoomus lopettaa kaikki yhteistyö Maria Nordinin kanssa. Vetoomuksen allekirjoittajina oli "joukko yksityisiä, sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä sekä heidän läheisiään ja ystäviään". Allekirjoittajia oli 64 ja kirjeen voi lukea tämän linkin takaa löytyvän blogin lopusta. Tähän mennessä vain Bookbeat on lakkauttanut yhteistyön.
Vetoomusta lopettaa yhteistyö Nordinin kanssa perusteltiin muun muassa sillä, että Nordin "edustaa empatian ja huolen sijaan pelkoa, väheksyntää ja väkivaltaa transihmisiä kohtaan".
Olen lukenut Nordinin päivityksen ainakin kymmenen kertaa enkä saa kaivettua sieltä väkivaltaa, vaikka viritän pahantahtoisuuteni äärimmilleen. Kaiken lisäksi ihminen saa ajatella myös epäempaattisia ja kirjoittaa niitä halutessaan auki.
On täysin ymmärrettävää ja oikein, että seksuaalivähemmistöt pyrkivät parantamaan asemaansa yhteiskunnassa. Mutta yritys tuhota Maria Nordinin elinkeino edustaa itsessään puhdasta kenttäoikeudenkäynnin lietsomista ja ihmisajojahtia.
Mikä on vetoomuksen esittäjien tavoite? Jos vain Nordin ei saisi enää rahaa, ei pystyisi elämään normaalia elämäänsä eikä julistamaan henkimaailmaansa, sittenkö maailma olisi parempi paikka?
Ei tietenkään. Maria Nordinin päivityksellä ei ole maailman parantamisen tai pahentamisen kanssa mitään tekemistä. Se on hyttysen ininää ja hänen ajojahtinsa on järjettömyyksiin paisunut selkäydinreaktio.
Nordin ei toki ole ainoa vastaavaan myllyyn joutunut. Viime kesän Pori Jazzien silloinen, ei edes vielä pestiään aloittanut toimitusjohtaja Aki Ruotsala joutui eroamaan, kun esitti homoseksuaalisuudesta sopimattomia näkemyksiä. Käynnistyi some-raivo ja Ruotsala oli saanut potkut neljässä tunnissa.
Yritysten tehtävä on tietenkin maksimoida tuloksensa. Jos ne katsovat, että irtisanomisilla ja yhteistyön lakkauttamisilla päästään tavoitteeseen tehokkaammin, ne tekevät sen. Mainehaitta on avainsana.
Kohuissa olisi kuitenkin valittavissa myös toinen tie. Sen sijaan, että yritykset toimivat oikeiden ajatusten vartijoina, ne voisivat esiintyä ajattelunvapauden kannattajina. Ne voisivat todeta: "Olemme eri mieltä, mutta Suomessa on mielipiteenvapaus ja me kunnioitamme sitä niin työntekijöidemme kuin yhteistyökumppaneidenkin osalta." Sen tien valitsi puoli vuotta sitten Telia.
Eräs heidän työntekijänsä esitti Twitterissä poliittisen näkemyksen, josta käynnistyi jälleen kerran raivo. Telialta vaadittiin toimia. Lopulta Telia kommentoi:
"Työntekijämme twiitit ovat heidän omia mielipiteitään ja ajatuksiaan, emmekä me yrityksenä säätele twiittejä. Telian kaikilla työntekijöillä on oikeus mielipiteisiinsä. Uskomme vahvasti sananvapauteen emmekä halua lähteä sitä rajoittamaan."
Ihmisillä on vapaassa yhteiskunnassa erilaisia näkemyksiä ja oikeus sanoa ne ääneen. Juuri se erottaa lännen Pohjois-Koreasta. Mielipiteitä tai huuhaata ei voi eikä tule kieltää.
"Rokotekriittisyys", GMO-vastaisuus, horoskoopit, homeopatia, ayurveda, kaiken maailman höpöhöpöterapiat ovat samaa epätiedettä kuin Nordinin päivityskin. Lista on loputon. Pelkästään kosmetiikkateollisuus on yksi valtava huuhaakasa. Jopa yliopistolta löytyy aivan uskomatonta soopaa. Terveisiä sukupuolentutkimuksen sille koulukunnalle, jonka mielestä biologista sukupuolta ei ole.
Mutta mitä sitten? Sabotoidaanko jokaisen ihmisen elinkeino vain siksi, että heillä on maailmasta epätieteellinen näkemys? Väärä tieto tulee korjata, mutta ei yrittää tuhota ihmisten elämää.
Sitä paitsi boikotoijat ja oikean mielipiteen metsästäjät ovat päättymättömän tehtävän edessä. Taiteilijat, yritysjohtajat ja muusikot ovat kautta historian tehneet mitä hirveimpiä törkeyksiä ja omanneet pöyristyttäviä mielipiteitä. Jahdataanko kaikki sileiksi?
Reilu vuosi sitten joku feministiseen uskoon tullut metoo-kiihkoilija keksi ehdottaa, että Aino-taru tulee ottaa alas Ateneumin seinältä, koska siinä Väinämöinen on törkeä patriarkaattia uusintava ahdistelija.
Museonjohtaja vastasi, että Aino-taru pysyy seinällä.
Ateneumin päätös on erinomainen osoitus järjen, sananvapauden ja liberaalin maailmankuvan puolustamisesta.
Se on paljon merkittävämpää kuin oikeat mielipiteet.