Timo Soinin päätös, että hän ei lähde eduskuntavaaleihin, on äärimmäisen kova isku Sinisille. Perussuomalaisista loikannut joukko käy lähiviikot eloonjäämistaisteluaan, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Soinin odotettu ilmoitus lävähti ilmoille hänen omassa plokikirjoituksessaan, kuinkas muuten. "Kaikkeni annoin ja paljon sain", Soini runoili omintakeisella tyylillään.
Uho, nousu, jytky ja tuho
Näillä sanoilla kotimaan politiikasta poistuu hahmo, jollaisia syntyy harvakseltaan. Myös perussuomalaisten kaksi jytkyä jäävät poliittiseen historiaan, kun pieni takiaispuolue nousi lähes tyhjästä vallan huipulle.
Puolueen nopea nousu ja uho eivät pysyneet Soinin käsissä – seurasi kasvukipuja, eduskuntaan tuli sekalaista seurakuntaa ja lopulta sisäinen eripura purkautui puoluekokouksessa kesällä 2017. Jussi Halla-aho nousi puheenjohtajaksi, maahanmuuttokriitikot valtasivat puolueen johdon ja sen jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia.
Soini joutui jatkuvasti tasapainoilemaan hallitusvastuun ja kiihkeimpien perussuomalaisten välillä. Ja niin kuin usein käy, populisti syleiltiin hallituksessa sileäkätiseksi.
Johtaja, maanpuolustaja ja kuin nuori Soini
Sinisten liekki lepattaa, jos mahdollista, entistäkin vaisummin. Gallupeissa Sinisistä on tullut vaatimaton prosenttiliike, mikä on ollut suoranainen järkytys puolueen johtohahmoille. Viisi ministeripaikkaa ja päivittäinen näkyvyys mediassa eivät ole muuttuneet kannatukseksi vaalikentillä.
Nyt Siniset kokoavat parhaat eliittijoukkonsa Uudellemaalle viimeiseksi puolustuslinjaksi, kun nuori puolue käy eloonjäämistaisteluaan. Ehdolla suurimmassa ja tärkeimmässä vaalipiirissä on nimittäin Sinisten ykkösketju Jussi Niinistö-Sampo Terho-Simon Elo.
Uudellamaalla yksi edustajapaikka on irronnut, kun puolueen ehdokaslista kerää yhteensä arviolta noin 13 000 ääntä. Ilman Soinia Sinisille lienee realistista kahden edustajapaikan tavoittelu.
Jussi Niinistöllä on iso joukko maanpuolustushenkisiä tukijoita, joiden mielestä tämä on hoitanut puolustusministerin tehtävät erinomaisesti. Tämä porukka seuraa Niinistöä, eikä puoluekirjaa. Sampo Terho saa näkyvyyttä puoluejohtajana ja "punavihreiden pahimmaksi painajaiseksi" profiloituva Simon Elo on lyhyiden repliikkien heittelijänä kuin Soini nuorempana.
Sinisten "uusi" kortti Raimo Vistbacka
Maakunnissa Sinisillä on pari parempaa arpaa vetämässä. Työministeri Jari Lindströmin mahdollisuudet päästä eduskuntaan paranivat, kun Perussuomalaisten naisten pitkäaikainen puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen siirtyy Kaakkois-Suomessa Sinisten ehdokkaaksi.
Pohjanmaalla paluun tekee yksi perussuomalaisten perustajista "vallesmanni" Raimo Vistbacka. Tästä tulee vetoapua istuvalle kansanedustajalle Reijo Hongistolle, ellei Vistbacka aja jopa tämän ohikin.
Soini tunnetaan yhä pikiteiden päässä
Soinin jatkosta on luvassa lisätietoa iltapäivällä, kun hän astuu kameroiden eteen eduskunnassa. Vielä on auki, lähteekö Soini eurovaaleihin toukokuussa.
Soini saattaa olla parhaat populistin päivänsä nähnyt, mutta edelleen hän on niitä harvoja poliitikkoja, jotka tunnetaan ympäri Suomea jokaisessa lähiössä, jokaisen pikitien päässä. Tällä olisi suuri arvonsa eurovaaleissa, jossa vaalipiirinä on koko maa.
Toki Soini tunnetaan niin hyvässä kuin pahassa. Loikkaus perussuomalaisista suututti monet hänen vanhat kannattajansa ja hänen vanhoja vastustajiaan ovat puolestaan puistattaneet lausunnot kotiäitivihasta tai abortista.
EU-jytky vai kunnon mahalasku?
Yleensä populistille on pääasia, että otsikot ovat leveitä ja nimi kirjoitetaan oikein. Nyt on kuitenkin iso kysymysmerkki, muuttuuko kiinnostus Soinia kohtaan vielä kerran ääniksi hänelle. Uskoisin, että Soini on joutunut itsekin pohtimaan tätä: huipentuisiko poikkeuksellinen ura edes pieneen EU-jytkyyn vai päättyisikö se kunnon mahalaskuun.
Soinin arvostelijoiden mielestä tämän esiintymisestä on puuttunut viime vuosina huumori, lämminhenkisyys ja ripaus nöyryyttä. Tilalle on tullut iso ego ja itsetyytyväisyys.
Ulkoministerinä Soini on monien mielestä hoitanut tehtävänsä mallikkaasti, jos siivotaan pois hänen hairahtumisensa henkilökohtaisiin kannanottoihin abortista. Ulkoministerin pesti on ollut ilmiselvästi Soinin unelmaduuni ja maailmalle hän todennäköisesti haluaa jatkossakin.
Europarlamentissa Soini on jo kertaalleen ollut ja hyvin siellä viihtynyt. Brysselissä hän pystyisi hyödyntämään yhteyksiään eri maiden populisteihin, joiden painoarvo näyttäisi kasvavan EU-vaaleissa.
Veikkaukseni ennen iltapäivän tiedotustilaisuutta: Missä EU, siellä Soini.
Vetoa en lyö, sillä Soini osaa yllättää.