Verotulojen julkistamisessa tunnelma on nopeasti vaihtunut. Tänään ei vietetä enää Suomen virallista kateuspäivää, vaan yhteiskunnalle elintärkeitä isoja veronmaksajia nostetaan mediassa esiin. Asennemuutos on tervetullut, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.
Kello 8 ne pompsahtavat taas julkisuuteen. Toki ihmisiä yhä kiinnostaa, kuinka paljon yritysjohtajat, urheilijat, taitelijat, poliitikot ansaitsivat verovuonna 2016. Mutta suurten tulojen rinnalla nyt katsotaan tarkemmin myös verotuloja.
Ilmapiirin tervehtymisestä voi kiittää esimerkiksi peliyhtiö Supercelliä ja sen omistajia Ilkka Paanasta, Mikko Kodisojaa sekä yhtiön muita iloisia veronmaksajia. Pitkälti heidän ansiostaan suuret tulot ovat suuren yleisön silmissä hyväksyttäviä.
Vuosi sitten Supercell maksoi Suomeen yhteisöveroja noin 176 miljoonaa euroa. Yritetäänpä hahmottaa valtavan summan merkitystä. Supercell-veroilla kattaisi eduskunnan kaikki menot tänä vuonna eli pyörittäisi maan tärkeintä instituutiota ja maksaisi päälle eduskuntatalon remonttikuluja.
Sädekehä Supercellin ympärillä vain kirkastui, kun Helsingin Sanomat kertoi viikonvaihteessa 700 miljoonan euron yllättävästä lisäyhteisöveropotista. Japanilainen Softbank myi viime vuonna omistamansa Supercellin osakkeet jättivoitolla. Näyttäisi siltä, että Paananen ja Kodisoja ovat vaatineet Softbankia maksamaan myyntivoitosta verot Suomeen.
Tietä rikkaiden ja rikastumisen hyväksymiselle on tasoittanut myös vuoden takainen verokuningas Juha Hulkko. Oululaista monimiljonääriä kuvailtiin varsin nätisti vuosi sitten, kun verotiedot tulivat julki: korkea moraali, teknologiasta kiinnostunut insinööri, julkisuutta välttelevä.
Hulkko maksoi ansio- ja pääomatuloistaan veroa 15 miljoonaa euroa. Vertaillaanpa taas. Hulkon veroilla maksaisi vuoden lapsilisät yli 11 000 lapselle. Tai tekisi sillä vaikkapa Tuntematon sotilas -elokuvan kahteen kertaan.
Satavuotiaassa Suomessa veronmaksu on arvossaan. Verohallinnon uudessa asennetutkimuksessa 79 prosenttia vastaajista maksaa veronsa mielellään. Tämä luku on noussut neljässä vuodessa 10 prosenttiyksikköä.
Kyselyn vastaajista lähes kaikki, 96 prosenttia, pitää verojen maksamista tärkeänä siksi, että näin pidetään pystyssä hyvinvointivaltiota.
Samaan aikaan silmukka kiristyy veronkiertäjien ympärillä. Kaikkien aikojen suurin tietovuoto, Panama-paperit, paljasti omistuksia veroparatiiseissa. Suomeen tuli yllättävän vähän roiskeita maailmanlaajuisista skandaaleista ja verovilpeistä.
Suomessa taidetaan sittenkin – SDP:n kansanedustajan Kaisa Raatikaisen hengessä – rakastaa veroja. Ja opittu myös vähän tykkäämään hyvistä veronmaksajista. Lukekaa veropäivän listoja sillä silmällä.
MTV Uutiset kertoo vviime verovuoden kiinnostavimmat uutiset netissä ja Huomenta Suomi -ohjelmassa MTV3-kanavalla. Veronmaksajien keskusliiton Teemu Lehtinen kommentoi tuoreita tietoja suorassa nettilähetyksessä kello 8.35-8.45 alkaen.