Nämä nimet yllättivät veropäivänä – tietoja jää piiloon kolmesta syystä

Verottaja julkaisi tänään tiedot viime vuoden suurituloisimmista henkilöistä, mutta oliko listauksessa mitään yllättävää? Tässä jutussa käydään läpi yllättävimmät nimet niin yritysmaailman, urheilun kuin viihteenkin näkökulmasta.

MTV Uutisten taloustoimittaja Joonas Turusesta yllättävin tai kiinnostavin anti liittyy viime vuoden suurituloisimpaan Woltin perustajajäsen Mikko "Miki" Kuuseen

– Suurin yllätys oli se, että minkä verran Wolt-johtajat ja omistajat saivat tuloja. Ja nyt selvisi se, kuinka kannattava tämä vuonna 2021 tehty yrityskauppa oli. Kuusen pääomatulot olivat aika merkittävät.

Kuusi oli verottajan tietojen mukaan Suomen suurituloisin viime vuonna. Hän tienasi pää- ja ansiotuloja yhteensä noin 79,5 miljoonaa euroa.

Hänen jälkeensä toiseksi suurimmat tulot olivat Versowoodin omistuksensa myyneellä Pekka Kopralla. Kopra tienasi ansio- ja pääomatuloja yhteensä 53,9 miljoonaa euroa. Kopra myi Versowoodin osakkeensa veljelleen Ville Kopralle viime vuoden lopulla.

Kolmantena listalla oli Supercellin Ilkka Paananen lähes 28,9 miljoonan euron tuloilla. Kiinalainen Tencent osti japanilaisen Softbankin osuuden peliyhtiö Supercellistä vuonna 2016.

Perinteiseen tapaan verotietojen kärjessä on pääomatuloilla itseään vaurastuttaneita henkilöitä, mutta entä sitten ansiotuloilla pärjänneet henkilöt. Kuinka he näkyvät listassa?

– Yleisesti, jos katsotaan sadan eniten tienanneen pääoma- ja ansiotulokärkeä, niin siellä on ehkä viisi henkilöä, joilla palkka on ollut merkittävässä osassa. Se kertoo siitä, että tulokärjessä ollaan pääomatuloilla, Turunen sanoo. 

Turunen kuitenkin lisää vielä, että listassa on erityisesti pelialan johtajia ja omistajia, jotka ottavat tulonsa palkkana, kuten Paananen. 

– Hän on puhunut useasti julkisuudessa, että hän maksaa mielellään veroja. Tänä vuonna hänellä oli kuitenkin lähes 10 miljoonan euron ansiotulot, joista maksetaan puolet tai ylikin veroa.  

Nämä asiat jäävät verotiedoissa piiloon

Turunen luettelee kolme asiaa, jotka eivät näy verottajan julkaisemissa verotiedoissa. 

Ensinnäkin monilla suuria pääomatuloja saaneilla on usein oma sijoitusyhtiö, joihin näitä varoja on sijoitettu. 

Toisekseen suurten perintöjen saajat eivät näy tiedoissa.

Kolmanneksi Turunen sanoo sen, että monella on käytössään niin kutsuttu vakuutuskuori eli vakuutusyhtiön tarjoama vakuutussäästämisen muoto. 

– Näissä vakuutuskuorissa on arvioitu olevan 50 miljardia euroa suomalaisten varallisuutta.

Pankkiasiat.fi-sivusto kertoo, että vakuutuskuori sopii useimmiten pitkäaikaiseen varallisuuden passiiviseen sijoittamiseen. Vakuutuskuoren hyötyjä ovat erityisesti verovapaus sen puitteissa tehdyistä osakekaupoista. Verot maksetaan vasta, kun varat nostetaan vakuutuksesta pois. 

– On olemassa humoristinen sanonta, että veropäivänä näkyvät he, joilla on huonot verojuristit.

Viihdemaailman tähtikaarti

Eräs kiinnostavimmista tulotiedoista liittyi Suomea tänä vuonna Euroviisuissa edustaneeseen Käärijään eli Jere Pöyhöseen. Hänen viime vuoden tulonsa olivat vain 16 666 euroa. MTV Uutisten viihdetoimituksen päällikkö Katja Lintunen ei kuitenkaan olisi asiasta niin huolissaan. 

– Kun ensi vuonna katsotaan verotietoja, niin uskon, että Käärijän tulot ovat nousseet aivan hillittömästi. Nyt hän on ollut Euroopan kiertueella, kiertänyt festivaaleilla ja keikkakalenteri näyttää koko ajan aivan täyttä. 

Toinen nimi, jonka Lintunen nostaa esiin, on Sara Sieppi. Hänen tulonsa katsotaan viihdetoimituksissa perinteisesti, jos ei nyt ihan ensimmäisenä niin ensimmäisten joukossa. 

Viime vuonna Sieppi ansaitsi 284 352 euroa. 

Viihdemaailman tulovoittaja on kuitenkin iskelmälaulaja Frederik eli Ilkka Sysimetsä. Hän tienasi viime vuonna yhteensä 598 078 euroa. Summasta pääomatuloja oli 557 000 euroa. 

– Frederikillä oli myös jäätävän suuret mätkyt, melkein 100 000 euroa. Kiinnostaa tietenkin, että millä hän aikoo nämä maksaa. 

Näyttelijä Laura Birnistä Lintunen sanoo, että "kansainvälisillä vesillä" näytteleminen näkyy myös hänen tilipussissaan. Birn nettosi viime vuonna noin 490 000 euroa. 

Urheilun veropodium

Raskaansarjan ammattinyrkkeilijä Robert Helenius nousi varmasti kiinnostavimmaksi urheilijanimeksi tämän vuoden veropäivänä. 

Heleniuksen verotettavat ansiotulot olivat 357 266 vuonna 2022. Hänelle kertyi myös mätkyjä maksettavaksi peräti 115 352 euron verran.

Toinen kiinnostava nimi oli Jari Kurri. Jääkiekkoseura Jokerien omistajuudesta kesällä 2022 luopunut Kurri tienasi ansiotuloja 178 208 euroa ja pääomatuloja 22 848 euroa. 

Muutos on suuri, sillä vuonna 2021 – Kurrin viimeisenä täytenä vuonna Jokerien puheenjohtajana ja omistajana – vastaavat lukemat olivat 485 928 ja 27 656 euroa.

Toki listalta löytyy myös rallimestari ja nykyisin Toyotan moottoriurheilun neuvonantajaksi siirtynyt Tommi Mäkinen. Hänen tulonsa nousevat verotiedoissa esiin aina vuodesta toiseen. Viime vuonna hän tienasi pääomatuloja peräti 1,2 miljoonan euron edestä.

Lue myös:

    Uusimmat