Kommentti: Näiden brexit-vellin keittäjien pitäisi panna kampoihin Moskovalle, Washingtonille ja Pekingille – sallitaan Putinin, Trumpin ja Xi:n nauraa

3:43img
Julkaistu 11.04.2019 09:55
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

Brysselin tuorein brexit-näytelmä oli vähintään yhtä arvoton kuin aikaisemmat. Brittien lähtöä työnnettiin narulla johonkin ja jotenkin. Hyvät seuraukset voidaan unohtaa. Voittajat tunnetaan etunimillä Vladimir, Donald ja Jinping, kommentoi MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Emmanuel Macron oli oikeassa.

Ranskan presidentti vastusti Brysselin yössä pitkään pitkän jatkoajan antamista omaan brexit-nokkeluuteensa jo monta kertaa kompastuneille briteille.

Macron uskoo edelleen itsepintaisesti EU:n ”renessanssiin”. Irvokas jatkoaika vie vääjäämättä pohjaa pois EU:n rakentavalta uudistamiselta.

Siksi Macron teki oikein heittäessään käytännössä yksin kapuloita muun EU:n rattaisiin.

macron merkel brexit

EU:n ja Britannian tuleva suhde oleellinen

Mutta hän oli myös väärässä.

EU:n tulevaisuuden kannalta kaikki mahdollisuudet sopimukseen perustuvan brexitin takaamiseksi pitää hyödyntää. Kaikista jatkoneuvotteluihin liittyvistä haasteista huolimatta.

Oleellista ei lopulta ole se, miten britit nyt eroavat. Tärkeintä on varmistaa, että unionin ja saarivaltakunnan tulevat suhteet saadaan järkevään kuosiin.

Siksi pitkä, melkeinpä open end –lykkäys oli perusteltu. Ja siksi Macron oli väärässä haratessaan vastaan.

Eli: Brysselissä keitelty brexit-velli on samanaikaisesti sekä irvokas että perusteltu.

On hyvin todennäköistä, että siitä seuraa paljon pahaa, vaikka kova brexit ehkä vältetään ja tuleville neuvotteluille EU:n ja brittien välisestä suhteesta luodaan kohtuullinen pohja.

Lue myös: Britannian EU-eroa lykättiin Halloweeniin saakka

Lähes puoli miljoonaa eurooppalaista hakenut lupaa jäädä Britanniaan brexitin jälkeen

EU-vaalit menevät hulinaksi

Kitkerin haaste liittyy toukokuussa järjestettäviin EU-vaaleihin.

Brysselin ylimääräisen huippukokouksen jälkipyykistä syntyy kuva, että ainoa ongelma on brittien osallistuminen noihin vaaleihin.

Tämä on tietysti höpöhöpöä, jolla EU-eliitti yrittää lakaista todellista ongelmaa maton alle.

On aivan selvää, että EU-vastaiset ja unionia mieluusti hajottavat voimat käyttävät tilannetta hyväkseen. Se nähdään taatusti sekä brittien vaalivalmisteluissa että myös muiden maiden EU-vaalikampanjoissa.

Ei pidä unohtaa, että näitä voimia on myös EU:n ulkopuolella. Kremlin siipien suojissa toimivat trollit tuskin antavat tämän tuhannen taalan paikan mennä sivu suun.

Toiveet rakentavasta EU-vaalikampanjasta ja vaalituloksesta, joka luo pohjaa EU:n järkevälle uudistamiselle voidaan nyt unohtaa. Tai ainakin kirveleviin takaiskuihin valmistautuminen kannattaa viimeistään nyt aloittaa.

Brexitistä tulee musta pekka johtajapelissä

Myös ajatus siitä, että takarajan siirtäminen lokakuun loppuun, varmistaa juohevan päätöksenteon uudesta komissiosta ja EU:n tulevasta budjetista, on sanalla sanoen säälittävä.

Jos, kuten olettaa sopii, britit jatkavat brexit-venkoiluaan syksyyn asti, Euroopan nykyistä status quota horjuttavat tekevät kaikkensa sotkeakseen EU-partiolaisten piirtämiä kuvioita.

Vanha EU-kettu, komissiota lokakuun loppuun asti johtava Jean-Claude Juncker, varoitti jo jäsenmaita tulevasta kaaoksesta. Juncker muistutti, että hänen pitää jättää neuvottelupöytä 31. Lokakuuta, jos vielä silloinkin on meneillään ties kuinka mones yösessio brexitistä.

Sellainen sessio on edelleen täysin mahdollinen. Ellei jopa todennäköinen.

Vain harvat uskovat, että Westminsterissä Lontoossa päästään yksimielisyyteen erosopimuksesta. Todennäköisempää on, että hallitus vaihtuu ja sotku muuttuu entistä sakeammaksi.

Haaveet vahvasta pelurista lässähtivät

Elysèe-palatsin isäntä Emmanuel Macron on perustellut kunnianhimoisia EU-uudistusehdotuksiaan sillä, että unionin pitää olla jatkossa selvästi nykyistä vahvempi suhteessä suurvaltoihin eli Venäjään, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Vielä vuosi sitten näytti siltä, että brexit pikemminkin lujittaa Euroopan unionia. Nyt ei enää näytä.

Brittien lähdön seuraukset ovat juuri sitä, mitä erityisesti Vladimir Putin ja Donald Trump ovat toivoneet.

Rivit hajoavat. Yhteinen näkemys tulevasta suunnasta hukkuu brexit-sumuun, joka leijuu ilmassa vielä pitkään.

Kiinan Xi Jinping virnistää hänkin.

Yksittäisten EU-maiden kietominen vikkelien kiinalaisten pikkusormien ympärille on jatkossa entistä helpompaa. Näin voi olettaa.

Vahvaa suomalaista kapteenia ei ole näköpiirissä

Suomi saa EU-puheenjohtajamaana surkea evään Brysselissä keitetystä brexit-vellistä. Se hallitsee loppuvuotta.

Ja Suomen tulevan pääministerin pitää yrittää hallita sitä.

Potentiaalisten kandidaattien poukkoilu Suomen eduskuntavaalikampanjan loppumetreillä ei todellakaan tuo valoa pimeyteen. Valitettavasti.

On kovin vaikea kuvitella, että Eurooppa saisi heinäkuun alussa Antti Rinteestä (sd.) tai Petteri Orposta (kok.) lujaotteisen kapteenin, joka ohjaa laivan päättäväisesti ohi EU-vaalien jälkeisten brexit-karikkojen.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti