Yhdysvaltain presidentinvaaleissa näytti jo useamman viikon, että demokraattien Hillary Clinton on ottamassa lähes varman voiton naiskommenteistaan kärsivästä Donald Trumpista. Republikaanien Trump sai kuitenkin kuin taivaan lahjana FBI:n avaamaan keskustelut uudelleen niin rouva Clintonin ulkoministerikauden sähköposteista kuin aviomies Bill Clintonin kyseenalaisesta armahduksesta presidenttikautena.
FBI:n uudesta tutkinnasta ei tiedetä paljoa muuta kuin, että se on ehtinyt vahingoittaa demokraattien ehdokasta. Trump kirii Clintonia tuoreimmissa kannatusmittauksissa ja yhdessä hän meni jo ohi. Voiko Trump siis voittaa? Kyllä.
Suomen tiedotusvälineissä puhutaan yleensä kansallisista kannatusmittauksista, mutta todellisuudessa vaalit ratkaistaan osavaltiotasolla. Jokaisella osavaltiolla on perustuslain mukaan määrätty luku valitsijamiehiä, joiden avulla kansalaiset valitsevat epäsuorasti oman presidenttinsä. Vaalipäivänä 8. marraskuuta koko maassa jaossa on 50:ssä osavaltiossa yhteensä 538 valitsijamiestä. Yksinkertaistettuna ehdokas, joka yltää yli puoleen eli 270 valitsijamieheen, on voittaja.
Esimerkiksi itärannikon osalta Floridassa on jaossa 29 valitsijamiestä, mutta Etelä-Carolinessa 9. Jotkut osavaltioista painavat siis vaakakupissa enemmän kuin toiset. Nykyisen osavaltiokannatuksen valossa Clintonilla on yhä jykevä ote tarvittavaan valitsijamiesmäärään, mutta Trumpillakin on omat polkunsa. Trumpin polut ovat asiantuntijoiden arvioiden mukaan epätodennäköisempiä, mutta reitit ovat olemassa. Tässä kaksi esimerkkiä.
1) Mikäli Trump voittaa viimeisimmän republikaaniehdokkaan voittamien osavaltioiden lisäksi Floridan, Iowan, Ohion, New Hampshiren ja Coloradon, hän yltäisi näin tarvittavaan 272 valitsijamieheen. Clintonille jäisi siis vain 266 valitsijamiestä.
Tosin tällä hetkellä esimerkiksi New York Timesin ja USA Todayn kahdessa erillisessä kyselyssä Clinton johtaa New Hampshiressa ja Coloradossa. Mutta erityisesti näissä vaaleissa muutokset ovat mahdollisia. Täytyy myös huomioida, että Clintonin kannatussuosiosta huolimatta muitakin osavaltioita voi lipua Clintonilta Trumpille kuten Wisconsin ja Michigan. Kilpailu voi myös olla kovaa Clintonin epäonneksi myös Pennsylvaniassa tai Pohjois-Carolinessa.
2) Toinen polku Trumpille olisi uskomaton tasapeli eli kummallakin ehdokkaalla olisi ääntenlaskun jälkeen 269 valitsijamiestä. Silloin äänestys siirtyisi kongressille, ja jokainen osavaltio saisi antaa suosikkinsa hyväksi yhden äänen. Jokainen maan viidestäkymmenestä osavaltiosta olisi siis yhtä voimakas ja Trumpilla olisi mahdollisuus saada voittoon tarvittava 26:n osavaltion ääni.
Trumpin voittopolkuihin liittyy kuitenkin miljardöörille ikävä asia: Hän ei pääse oikein missään ennustuksissa kunnon voittoon. Kannatuskyselyiden keskiarvoa laskeva Real Clear Politics –nettisivusto laskeekin, että nykyisellä kannatuksessa Clintonilla olisi lähes 230 valitsijamiestä ja Trumpilla 180 ennen kuin epävarmat osavaltiot on huomioitu. Epäselviä valitsijamiehiä on nettisivun arvion mukaan siis reilu sata. Kannatuskyselyt voivat kuitenkin olla harhaanjohtavia, sillä osa Trumpin kannattajista häpeää myöntää kantaansa. Vasta 9. marraskuuta Suomen aamun valjetessa tiedämme, mikä heidän todellinen voimansa on.