Viisi osavaltiota on suurimmassa roolissa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. MTV Uutiset kertoo, mitkä ovat molempien ehdokkaiden tiet voittoon.
Yhdysvaltojen presidentiksi ei pääse välttämättä se, joka saa vaaleissa eniten ääniä. Sen sijaan presidentiksi valitaan se, joka saa enemmistön 538 valitsijamiehestä. Voittoon tarvitaan siis 270 valitsijamiestä.
Lue myös: MTV seuraa Yhdysvaltain presidentinvaalihuumaa hetki hetkeltä – Trumpin kannattajien käytös Bidenin vaalibussin ympärillä kuohuttaa
Jokaisella osavaltiolla on väkiluvun mukaan laskettu osuus valitsijamiehiä. Väkirikkaimman Kalifornian voittaja saa kaikki 55, Texasin voittaja 38 ja Floridan voittaja 29 valitsijamiestä.
Suuressa osassa osavaltioita voittaja on melko selvä. Esimerkiksi Kalifornia ja New York ovat niin liberaaleja, ettei Donald Trumpilla ole toivoakaan pärjätä niissä. Toisaalta muun muassa Alabama, Louisiana ja Tennessee taas ovat Joe Bidenin ulottumattomissa.
Jäljelle jää kourallinen osavaltioita, joista ehdokkaat todella kamppailevat. MTV Uutiset laskee, kuinka eri skenaariot voisivat mennä.
Ennakko-oletukset:
Voittoreitit on laskettu pienillä oletuksilla mielipidemittausten keskiarvojen mukaan. Vaikka Donald Trump voitti vuonna 2016 Michiganissa ja Wisconsinissa, tänä vuonna ne ovat olleet vahvasti Joe Bidenin paikkoja.
Donald Trump taas on ollut pulassa Texasissa ja Ohiossa. Siitä huolimatta näissä laskelmissa niiden odotetaan menevän jälleen hänelle. Mikäli Trump häviää jommankumman, peli on satavarmasti ohi. Samoin, jos Joe Biden häviää Michiganissa tai Wisconsinissa.
Joe Biden voittaa reilusti:
Joe Bidenilla menee kaikki nappiin. Hän varmistaa jo vaaliyönä Floridan, Pohjois-Carolinan ja Arizonan voiton. Vaaleja seuraavan maailman ei tarvitse edes odottaa Pennsylvanian ääntenlaskun tuloksia.
Lopulta Georgiakin kallistuu demokraateille, ja Joe Biden marssii Valkoiseen taloon valitsijamiehin 349–189.
Joe Biden voittaa niukasti:
Tähän on muutamakin eri mahdollisuus. Biden voi voittaa niukasti voittamalla taistelutantereista tärkeimmän, eli Pennsylvanian. Keskilännen sinisen muurin muodostavat Minnesota, Michigan ja Wisconsin Pennsylvanialla höystettynä riittävät silloin voittoon äänin 278–260.
Joe Bidenilla on varaa hävitä Pennsylvania. Silloin hän tarvitsee korvaavia osavaltioita etelästä Aurinkovyöhykkeeltä. Niistä Arizona näyttää varmimmalta. Sen lisäksi joko Pohjois-Carolina tai jopa Nebraskan toisen piirin valitsijamies riittäisi viemään Bidenin 270 valitsijamiehen yli.
Donald Trump voittaa niukasti:
Donald Trump voittaa etelän republikaanilinnakkeet itselleen ja näyttää gallupit vääriksi vielä isompaan tyyliin kuin vuonna 2016. Pennsylvaniasta hän raapii hurjalla loppukirillä voiton. Se riittää 280 valitsijamieheen ja voittoon.
Ilman Pennsylvaniaa Trumpin niukkakin voitto näyttää mahdottomalta. Michiganin, Wisconsinin tai Minnesotan kääntäminen Trumpille vaatisi megaluokan mittausvirhettä kaikilta mielipidelaitoksilta.
Siksi oikeastaan ei ole käytännössä mahdollista, että Donald Trump ottaisi tsunamiluokan voiton.
Peli ratkaistaan tuomioistuimissa:
Donald Trump voittaa omat eteläiset osavaltionsa, Joe Biden taas Keskilännen Pennsylvaniaa lukuun ottamatta. Kumpikaan ei saa enemmistöä ilman sitä, jolloin koko maa keskittyy Pennsylvanian ääntenlaskentaan.
Pennsylvania ottaa ääniä vastaan perjantaihin asti, kunhan ne on lähetetty viimeistään vaalipäivänä tiistaina. Alkaa armoton asianajajien taistelu siitä, lasketaanko vaalipäivän jälkeen tulleet äänet vai lasketaanko postiääniä ollenkaan.
Lue myös: MTV Uutisilta vahva panostus Yhdysvaltain vaaleihin - Luvassa erikoislähetyksiä, vaaliyön live-seuranta, Trump-dokumenttielokuva ja paljon muuta
Voi olla, että sama tapahtuu useassa osavaltiossa. Esimerkiksi Texasin drive-in-äänien kohtalo on lopullista ratkaisua vailla. Pennsylvaniassa kiistellään paitsi postiäänistä, myös mahdollisesti siitä, ketkä ääniä saavat laskea.
Lopulta seuraavan presidentin päättää korkein oikeus. Donald Trump saattaa saada konservatiiviäänin jatkokauden Valkoisessa talossa. Toisaalta liittovaltio on ollut haluton ottamaan kantaa tapaan, jolla kukin osavaltio vaalejaan käy.
Varmaa on vain, että jos vaalien kohtalo venyy oikeuteen saakka, Yhdysvaltalainen demokratia natisee liitoksissaan.