Perjantaiaamuna se sitten tapahtuu. Kansanedustajat äänestävät, nouseeko kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nykyisestä 4,7:stä 5,5 prosenttiin. Yli puolentoista vuoden kiistelyn jälkeen suurin häviäjä on eduskunnan arvovalta, kun kärpäsestä tehtiin härkänen, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Näin sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen kommentoi valiokunnan päätöstä.
5:27
Alkoholi on aiheuttanut ennenkin riitoja ja tällä kertaa myös hallituspuolueiden välille. Keskustassa on vedetty tiukkaa linjaa alkoholipolitiikassa, kokoomuksessa ja sinisissä on ajettu vapautuksia.
Pattitilanne johti lopulta siihen, että nyt on saatu aivan käsittämättömällä tavalla sekaisin myös lakitekstit alkoholin etämyynnistä ja ensi vuoden budjetin alkoholivero. Sohlaus on ollut muutaman konkarikansanedustajan mielestä ennennäkemätöntä.
Alan työntekijöitä käy sääliksi
Etämyynti on jatkossa kiellettyä tai sallittua – riippuu keneltä kysyy. Lakitekstiin on tehty kompromissi, jossa itse pykälä ei kiellä etämyyntiä, mutta perusteluissa se kielletään. Eduskunta, ylin lainsäätäjä, jättää alkoholilakiin tietoisesti tälläisen miinan, johon tullaan hakemaan lopulta todennäköisesti oikeuden ratkaisua. Tämä on sekä poikkeuksellista että poikkeuksellisen noloa.
Hyvä, vakaa taloudenpito on puolestaan uhrattu siten, että budjetissa on pari viikkoa ennen vuodenvaihdetta 100 miljoonaa euroa epävarmaa höttörahaa, Näin on käynyt, koska alkoholiveron korotus toteutuu vain, jos kaupoissa sallitaan vahvempien oluiden ja lonkeron myyminen.
Totta, sata miljoonaa on pikkusumma yli 55 miljardin euron budjetissa. Tarvittaessa se löytyy harmaan talouden torjumisesta tai pankista tai kynnysmaton alta, mutta kyse onkin enemmän periaatteesta.
Nimittäin sääliksi käy niitä, jotka toimivat alalla, jonka säätelystä ja veroista päätetään tällä tyylillä ja aikataululla. Joulun alla ratkaisut ensi vuoden muutoksista.
Niukka enemmistö sallimassa nelosen
Prosenttirajan ja alkoholiveron korotusten kytkeminen yhteen on toki pehmentänyt muutamien kansanedustajien kantoja. Esimerkiksi epäilevien keskustalaisten on helpompi hyväksyä vahvemmat oluet ruokakauppoihin, jos ja kun veronkorotus hillitsee osaltaan alkoholimyyntiä.
Erilaisia kalkyylejä on tehty kuumeisesti siellä ja täällä, kuinka moni kansanedustaja kannattaa 5,5 prosenttia ja kuinka moni 4,7 prosenttia. Näitä kun olen ristiin haarukoinut ja eduskunnan kuppilassa asiaa suoraan kysynytkin, niin olen päättynyt seuraavaan ennusteeseen:
Perjantain äänestyksessä niukka enemmistö sallii 5,5-prosenttisten alkoholien myymisen ruokakaupoissa. Tällä kannalla on – mutu-tuntumalla tehdyn analyysini pohjalta – 106 kansanedustajaa.
Harvinaista on, että hallitus tarvitsee tuekseen opposition edustajia, jotta sen esitys menisi läpi. Perussuomalaisista, RKP:stä, myös vihreistäkin ja jopa SDP:stä löytyy vahvempien 5,5-prosenttisten alkoholijuomien kannattajia. Muutamat ovat ärtyneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kovasta loppukirin lobbauksesta, tuskin kuitenkaan sen takia olisivat kääntäneet takkiaan.
Keskustelu ja pikkujoulut päällekkäin
Oman lisämausteen muutenkin värikkääseen tarinaan tuo se, että torstai-iltana eduskuntaryhmät järjestävät pikkujoulujuhlansa. Samaan aikaan glögiä toisaalla, alkoholikeskustelua toisaalla. Siis muut ryhmät juhlivat, paitsi kepulaiset, jotka ovat tomerana salikeskustelussa. Näin odotan.
Ja jos äänestys lopulta on huomisaamuna, niin voihan siinä muutamilla olla ylimääräisiä tunnontuskiakin äänestysnapin äärellä. Epävarmuutta ilmassa loppuun asti.
Käy miten käy, hyvä että se on huomenna ohi. Ehkä.
8:24
2:20
2:02
2:06