Kommentti: Melkoinen temppu kepulta, kippis sille! – Keskusta onnistui suututtamaan kaikki olutkiistassa

Kommentti-Jussi-Kärki.jpg
www.jannetorikka.fi
Julkaistu 30.05.2017 06:17
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Melkoinen temppu kepulta, kippis sille! Ensin keskustalaiset suututtivat raittiusihmiset hyväksymällä vahvemmat oluet ruokakauppoihin. Ja nyt he suututtavat oluen ystävät, kun haluavat perua päätöksensä. Ja hallituskumppanit ovat suuttuneet perinteisestä iltalypsystä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki.

Tämä huomio ei ole minun, vaan erään keskustalaisen kansanedustajan päätelmä. Kaikki omatkaan eivät enää ymmärrä kepulaisten toikkarointia alkoholiuudistuksessa.

Reilu vuosi sitten kolmen hallituspuolueen työryhmä pääsi kompromissiin, joka hyväksyttiin keskustan eduskuntaryhmässä. Päätös tarkoitti sitä, että vahvemmat oluet, aito lonkero ja limuviinat tulevat ruokakauppoihin. Prosenttiraja nousi hieman nykyisestä 5,5:een.

Neuvotteluja veti tuolloin ja vetää nyt keskustan kansanedustaja Annika Saarikko. Olisi ollut fiksua edes vaihtaa vetäjää, sillä tuuliviirinä heiluminen uhkaa pilata kyvykkään poliitikon maineen. Hallituskumppanit kyselevät jo, miten tulevan ministerin sanaan voi luottaa jatkossa. Sosiaali- ja terveysministeriön pöytään on tulossa isompiakin asioita kuin nelosolut.

Keskusta vetoaa siihen, että lausuntokierroksella on tullut niin paljon kritiikkiä alkoholivapautuksista. Ajan säästämiseksi olisin voinut kertoa jo etukäteen, että terveysjärjestöt ovat huolissaan uudistuksen terveysvaikutuksista.

Gallupien ykkösenä pörhentelevässä kokoomuksessa on nyt henki päällä, että vuoden takaista kompromissia ei vesitetä enää uudella kompromissilla. Jos prosenttiraja pidetään nykyisellään ja valmistustaparajoite pysyy, niin uudistuksesta jää jäljelle vain vähän sanahelinää terassikarsinoista. Silloin voidaan saman tien kaataa koko alkoholiuudistus.

Keskustan jarrutuksessa nähdään taktikoinnin makua ja halua nähdä, millä kokoonpanolla hallitus jatkaa kesän jälkeen. Jos perussuomalaiset valitsee puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon ja hallitusyhteistyö käy mahdottomaksi, hallituspohja muuttuu. Jonossa ensimmäisenä vuoroaan odottavat kristillisdemokraatit, jotka torppaisivat saman tien alkoholivapautukset.

Pääministeri Sipilä (kesk.) lupaa alkoholikiistaan ratkaisua tällä viikolla. Onpa se mikä tahansa, iltalypsy on jättänyt jälkensä. Hallituspuolueiden yhteistyöhenki on väistämättä alamäessä – vain alamäen jyrkkyyteen voi enää vaikuttaa.

Kokoomuslaiset puhisevat eduskunnan käytävillä puoliääneen, että myös maakuntauudistus voi olla samanlainen omantunnonkysymys kuin alkoholiuudistus. Kukin äänestää miltä sydämestä tuntuu ilman ryhmäkuria. Viikonloppuna Helsingin Sanomissa kokoomus päästikin irti, kuin muistutuksena, pormestari Jan Vapaavuoren kunnolla ääneen. Vapaavuori haukkui maakuntamallin haitallisimmaksi uudistukseksi miesmuistiin.

Keskustalle toistuva vatulointi viinaratkaisujen kanssa on miettimisen paikka. Tälläkin kertaa se paljasti, kuinka helposti puolue palaa vanhoille vesilleen, syvään konservatiivisuuteen. Vanhoillisuudella on toki lukuisat kannattajansa, mutta on sillä myös hankala valloittaa kaupunkeja. Viime kuntavaaleissa keskusta sai Helsingissä vain 2,8 prosentin – ykkösoluen vahvuisen – kannatuksen. Kaksi kansanedustajaa ei päässyt edes valtuustoon.

HS-gallupissa (28.5.) Sipilän johtaman keskustan kannatus on valahtanut takaisin lähtökuoppiin 17,7 prosenttiin. On hyvä kysymys, miten keskustan kannatus voi sukeltaa alaspäin, kun Suomen talous on lähtenyt yllättävän rivakkaan nousuun ylöspäin. Hyvä ei sada kepun laariin.

En tarjoa vastaukseksi nelosolutta tai lonkeroa, vaan jotain vähän fiksumpaa. Keskustan ja kaupunkilaisten arvot tuntuvat törmäävän säännöllisesti, ja Suomea ei enää hallita kuihtuvien maakuntien äänillä.

Keskustaa ei auta kisassa kaupunkilaisten sieluista yhtään se, että eduskuntaryhmän virallinen liberaali lähti Suomen Pankkiin.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus